Vakblad stuurt slecht persbericht de deur uit

04:16 - 02:33
luistertijd 04:16 - leestijd 02:33

De afgelopen dagen gonst het in de internationale media van de berichten dat er eindelijk een oplossing is gekomen tegen het grijs worden van haar. Helaas is niets minder waar.

In 2009 (!) schreven we al over de laatste inzichten die vergaard waren door wetenschappers over hun grijs haar ontstaat en welke link daarbij te maken is naar de ontpigmenteringsziekte van de huid die vitiligo wordt genoemd. Lees nog maar even:

We schreven toen al: ‘ Uit onderzoek aan de Bradford University in Engeland is bekend geworden dat vergrijzend haar een verhoogde dosis hydrogen peroxide (waterstof peroxide)bevat in de haarwortels, en dit is er voor een aanzienlijk deel voor verantwoordelijk dat het haar kleur verliest. De niveaus zijn veel hoger dan in ‘normaal’ haar. Nog wat meer ingewikkelde chemie: het enzym tyrosinase is betrokken bij de kleuring van het haar (net zoals het ook betrokken is bij de kleuring van de huid onder invloed van zonlicht). Hydrogen peroxide verlaagt de hoeveel tyrosinase. Of nog beter gezegd: het verlaagt de hoeveelheid van het aminozuur methionine dat betrokken is bij de aanmaak van dat tyrosinase. Uit onderzoek blijkt dat als extra methionine aan de omgeving wordt afgegeven, ook de ontkleuring van het haar vermindert. Alleen…….men heeft nog geen idee hoe ze deze stof kunnen verwerken in een toepassing voor de consument op het levende ‘hoofd’. In een haarproduct of via supplementen? Ze tasten nog in het duister. Dezelfde mechanismen spelen ook een rol bij ontkleuring van de huid, wat vitiligo wordt genoemd.’

Wat is nu de laatste stand van zaken? De studie die nu de media bereikte betrof een heel klein onderzoek onder tien mensen die aan lokale vitiligo problemen lijden. Zoals al eerder gezegd zijn er bepaalde stoffen bij betrokken: waterstof peroxide, maar ook (nieuw inzicht)  peroxynitrite. De onderzoekers toonden nu aan dat bij gebruik van een bepaalde stof de huid, en wimpers weer pigment konden terugkrijgen na blootstelling aan uv-straling. Dit zou in theorie ook interessant zijn voor grijs haar. Het onderzoek was uitgevoerd door E. M. Arndt University in Duitsland en de University of Bradford, UK. Het was gefinancierd door de American Vitiligo Research Foundation, en privé donaties. Gepubliceerd in de peer-reviewed Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) journal.

Waar ging het fout? De journal stuurde een persbericht uit waarin alleen maar gezinspeeld werd op een oplossing tegen grijs haar, in plaats van op vitiligo in te gaan. Hier nog even een conclusie van de Engelse National Health Service in het Engels:

‘ This study aimed to investigate whether two chemicals – hydrogen peroxide and peroxynitrite – accumulate in the skin of people with segmental vitiligo, which affects up to a quarter of people with vitiligo. They then looked at whether treatment with a light-activated pseudocatalase, that reduces the concentration of hydrogen peroxide, would allow the lost skin colour to return.They found that the treatment was successful in five people with segmental vitiligo (either isolated or in combination with nonsegmental). The study offers hope of a possible treatment for segmental vitiligo, although so far it has been tested in only very few patients.Although previous research has demonstrated that hydrogen peroxidase also accumulates in grey hair follicles, this study did not look at whether treatment with pseudocatalases or other substances could be used to treat grey hair.For this rather fundamental reason, it is not possible to say from this study whether or not there could be a cure for grey hair. However, the potential market for an effective hair colouring treatment is huge: recent figures show that the hair dye market is essentially recession-proof. It would be surprising if this study did not lead to further research into the applications of the techniques used in the study.’ 

 

Lees ook