Meer dan 1 miljoen euro waard voor parfumindustrie

01:54 - 01:08
luistertijd 01:54 - leestijd 01:08

De potvis die in december op het Nederlandse strand aanspoelde blijkt een waardevolle schat te bevatten: 83 kilo aan ambergris, een parfumstof waar de parfumindustrie ‘ een moord voor doet’  omdat het zo zeldzaam is in deze natuurlijke vorm. De meeste ambergris wordt synthetisch nagemaakt.

Ambergris (van het Franse ambre gris= grijze amber) is eigenlijk wat een haarbal voor een kat is, voor een potvis. Dit braaksel belandt op zee, en versteent onder invloed van zout en zon. Als grijze brokstukken van soms wel 100 kg spoelt ambergris aan op de kusten.

Doordat het een zeldzame vondst is met hoogwaardige eigenschappen wordt er een hoge prijs betaald voor deze brokstukken. De brokstukken worden vervolgens verpulverd om er een extract of tinctuur van te maken, zodat het in parfums kan worden ingezet. Het wordt steeds zeldzamer dat een parfumeur dit materiaal gebruikt. Als het al gebruikt wordt, wordt het vaak in combinatie met synthetische amber verbindingen en/of andere dierlijke akkoorden zoals musk.

Het ambergris in de potvis was verdeeld over vijf brokken in het darmkanaal van het beest. De grootste brok had de afmetingen van een skippybal. Het ambergris ontstaat als inkapseling van de ‘ messen’  in de bek van pijlinktvissen. Deze zijn dermate scherp en worden niet verteerd, ze worden ingekapseld en later uitgescheiden door de potvis.

Een kenner van het centrum Ecomare laat weten dat maar 1 tot 2% van de potvismannetjes in staat is om ambergris aan te maken. De waarde van dit ambergris brokstuk kan in totaal oplopen meer dan een miljoen euro.

Bekijk hier ook nog even een uitzending van Hart van Nederland waarin de walviskenners in gesprek zijn met Tanja Deurloo over de vondst.

Lees meer over amber en ambergris in ons parfumwoordenboek.

Lees ook