Shampoo en conditioner met koel briesje

04:10 - 02:30
luistertijd 04:10 - leestijd 02:30

Vanaf een jaar of zestien kan ik mij herinneren dat ik een gevoelige hoofdhuid heb. Door de verandering van weersomstandigheden wordt de droogheid altijd erger.

Ik testte de Aveda Rosemary mint shampoo en conditioner. Zes weken beoordeelde ik de beloofde verkwikkende sensatie, de werking,  samenstelling en de geur. Ook nam ik het Corporate Social Responsability (CSR) beleid onder de loep.

Claim

Aveda claimt dat deze producten geschikt zijn voor elk haartype en vooral als je van snel en makkelijk houdt. Op de site lees ik: ‘ Wassen, uitspoelen en misschien herhalen. Je wil enkel dat je haar er goed uitziet, zacht aanvoelt en lekker ruikt.’

Geur
Tot mijn teleurstelling ruiken de Aveda Rosemary mint shampoo en conditioner niet hetzelfde. Terwijl bij de shampoo de rozemarijn geur in verhouding lijkt met de menthol, ruikt de conditioner vooral naar een soort plastic. De zuivere rozemarijngeur is verdwenen.

Sensatie
Ik dien het twee keer te wassen, voordat de shampoo lekker schuimt. Ik voel een koude sensatie door de menthol op mijn hoofd. Hoewel het verrassend voelt, kan ik me niet voorstellen dat iemand dit lekker vindt. Het is ook oppassen voor de ogen door de extra prikkeling. Het voelt als een koel briesje over het hoofd en zodra ik afgedroogd ben en aangekleed, wordt dit opgevolgd door een lekker, extra warmvoelende hoofdhuid.

Werking
Een voordeel door het gebruik van de shampoo is dat uiteindelijk een mooie slag in mijn haar valt. Mijn haar lijkt dus inderdaad extra volume te krijgen. Ik heb ook het idee dat mijn haar een lichte glans krijgt, zoals bij het product vermeld, alleen jammer genoeg niet tot in de puntjes.
De conditioner wil ik graag beter, zodat mijn haar nog makkelijker te borstelen wordt. Zeker met mijn haarlengte tot over de borst. Het product voorkomt geen klitten, zoals beloofd.

Allergie
Het Amerikaanse bedrijf Aveda noemt zichzelf marktleider van organische beauty producten. Ondanks dat een groot deel van de ingrediënten van ‘pure bloemen en planten essences’ is, zijn voor met name de shampoo een hoop stoffen nodig, zoals Linalool, parfum, phenoxyethanol (ontvettend) en Benzoic Acid bijvoorbeeld, waar mensen met gevoelige huid en/of allergie niet altijd tegen kunnen.

Ik heb ook een redelijk gevoelige huid en in dat opzicht geeft de shampoo niet het gewenste resultaat. Na het wassen voelt de hoofdhuid vrijwel altijd trekkerig en is het droog, terwijl rozemarijn dit tegen zou kunnen gaan. De problemen van een droge, iets jeukende huid, lijken na zes weken zelfs toe te nemen.

Prijs en kwaliteit
Eigenlijk verwachtte ik meer van de producten door de prijs-kwaliteitverhouding. De adviesprijs van de shampoo is 16 euro en de conditioner is 19 euro. Ik vind het jammer dat de geuren van elkaar verschillen en mijn haar niet soepel te borstelen is.
Ik geloof in de werking van ‘pure bloemen- en plantenextracten’, maar beide producten zijn in mijn geval niet opgewassen tegen veranderende weersomstandigheden.

Hoe groen is Aveda
Vijf jaar lang koopt dit bedrijf inmiddels papier om de lokale industrie in Nepal te stimuleren. Aveda stelde hiermee ook de giftsets voor de afgelopen feestdagen samen. Uiteindelijk wordt hiermee de inheemse gemeenschap gesteund, waardoor families voldoende inkomen hebben en kinderen naar school kunnen. De productie van het papier gebeurt door Himalaya Bio trade. Er wordt op FSC gecertificeerde grond gewerkt (eerlijke lonen gegarandeerd) en het bedrijf gaat hierdoor verdere ontbossing tegen. Het bedrijf geeft ook aan, dat zij de eerste beauty organisatie te zijn, die produceert op 100% ingekochte windenergie. Iedere stap op het gebied van duurzaamheid is er natuurlijk één en in dat opzicht is Aveda een van de pioniers.

Note: ik kreeg deze shampoo mee tijdens een bezoekje aan het pr-bureau van Aveda. Ze hadden niet naar mijn haar-hoofdhuidconditie gevraagd. Ik ging ervan uit dat ze wisten wat ze meegaven. 

Lees ook