Een oude vriend in een nieuw jasje

03:38 - 02:11
luistertijd 03:38 - leestijd 02:11

Dior Eau Sauvage Parfum

Als je de laatste parfumtrends binnen het modehuis Christiaan Dior volgt, dan wijst alles erop dat ze bezig zijn met het vernieuwen van hun imago. Wellicht is deze stap nodig om jonger publiek aan te trekker met hun tijdloze geuren. De oude klassiekers Diosissimo, Dioressence en Diorella krijgen een nieuwe verpakking, lang vergeten geuren Diorling en Diorama worden weer gepresenteerd in een vernieuwde vorm en Miss Dior wisselt haar naambadge met Miss Dior Cherie. Meest recent waren de mannengeuren aan de beurt. De klassieker Eau Sauvage is nu ook in parfumconcentratie uitgebracht.

Parfum voor mannen blijft uniek

Het is wel bijzonder dat er nauwelijks mannengeuren zijn in parfumconcentraten. Ik kan ze op twee handen tellen: Terre d’Hermès, M Puredistance, Black Oud van LM Parfums, Fougère Royale Parfum Edition van Houbigant, Habit Rouge l’Extrait van Guerlain, L’Impact de Caron en drie geuren van Clive Christian. Voor de rest moeten de heren genoegen nemen met eau de toilette en zeldzaam eau de parfum terwijl de vele chique damesgeuren ook als parfumessence worden uitgebracht. Wat dat betreft zorgt Eau Sauvage voor een verrassende uitzondering.

Uit 1966

De oorspronkelijke Eau Sauvage werd gecreëerd in 1966 door de legendarische neus Edmond Roudnitska tevens de auteur van andere onvergetelijke Dior klassiekers zoals Diorissimo, Diorella en Diorama naast Femme van Rochas, Eau d’Hermès, Le Parfum de Thérèse voor Frederic Malle en vele andere.

Ultieme citrusgeur

Eau Sauvage is de ultieme heren citrusgeur met een mossige chypre ondertoon. In deze creatie heeft Edmond Routnitska voor het eerst de nieuwe synthetische jasmijnmolecule Hedione gebruikt. Het combineert langdurige frisheid met de bloemige jasmijnaccenten. Maar wat het heel bijzonder en speciaal voor Roudnitska maakt, is het vermogen om elke geur een soort radiance te geven. Het is vergelijkbaar met zo’n kleurverzadiging knop op je tv-toestel, waarmee je elke beeld intenser kan maken en een soort van glans kan toevoegen. Slechts een paar procent van Eau Sauvage formule bestaat uit Hedione. Tegenwoordig wordt Hedione ook in hogere concentraties gebruikt – tot bijna de helft van de parfumformule.

Scherpe randjes verzacht door vanille

Bij Eau Sauvage Parfum zijn de accenten naar de basisnoten verplaatst. Vetiver uit Haïti zorgt voor de donkere houtige achtergrond met een mannelijk karakter. Het wordt vergezeld van mirre wat samen met kruiden een beetje mystieke en exotische nuancen toevoegt. De scherpe randjes zijn verzacht door een zoet vanilleachtige amberakkoord. Aan de andere kant van deze geur staat frisse pittige Bergamot uit San Carlo. Subtiele bloemige nuancen in het hart van Eau Sauvage verenigen de deze tegenpolen.

Wilde kracht en zoete verleiding

Het is wel bijzonder om te ervaren hoe de klassieke combinatie van hout en citrus in een modern jasje is gestoken. De geur verenigt iets wilde mannelijke kracht met zoete verleiding en klassieke elegantie. Volgens Dior zelf lijkt deze geur op de klassieke elegantie van een zwarte das als toppunt van de verfijndheid.

Eau Sauvage Parfum gebruikt dezelfde fles als zijn voorganger, ontworpen door Pierre Camin in 1966. De simpele contouren van het flacon verwijzen naar een heupfles. Het repeterende reliëf op het glas creëert een schitterend spel van blikken met de schaduwen in de diepte van de donkere mosgroene essence. De magneetdop zorgt voor de moderne “finishing touch”.

 

Lees ook