Stoppen met verfraaien van de werkelijkheid

01:52 - 01:07
luistertijd 01:52 - leestijd 01:07

Deze week werd bekend gemaakt door het Koninklijk College van Chirurgen in de Britse hoofdstad dat de ethische codes worden aangescherpt. Zo mogen er geen kunstmatig gemaakte foto’s met een beoogt naresultaat na een ingreep worden getoond. De werkelijkheid mag niet meer mooier gemaakt worden dan hij kan zijn. Chirurgen mogen alleen nog voor- en nafotos laten zien van echte patienten. De bewerkingen zouden een een te misleidende invloed hebben. In de code staat ook opgenomen dat alleen chirurgen plastisch chirurgische ingrepen mogen uitvoeren.

De Telegraaf vroeg Hay Winters, voorzitter kwaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), om een reactie. Deze stelt dat er in Nederland niet dergelijke harde richtlijnen zijn (in Engeland zijn het trouwens ook geen wettelijke eisen), maar wel dat er algemene ‘ herenafspraken’  zijn: ‘ Wel is het zo dat advertenties niet misleidend mogen zijn. Mensen mogen niet voorgespiegeld krijgen dat ze er zo-en-zo uit komen te zien. Daarnaast mogen patiënten nooit gelokt worden met financiële aanbiedingen.’

In Nederland zijn er absoluut artsen die met programma’s werken om virtuele naresultaten te kunnen laten zien aan hun klanten. Ook is algemeen bekend dat er huisartsen zijn of niet chirurgische specialisten die er wat snijdend werk bij doen in de cosmetische sfeer. In Nederland wordt alleen opgetreden bij ernstige calamiteiten, en dan moet je als gedupeerde heel erg veel stampij maken wil je gehoord worden door de wetgever.

Toch is de beroepsgroep in Engeland ook niet tevreden met deze gedragsvoorstellen, men ziet liever dat het wettelijk wordt vastgelegd, alleen dan kunnen niet-chirurgen aangepakt worden voor hun ingrepen, aldus een artikel in de Daily Mail.

Lees meer actueel nieuws in de rubriek Plastische chirurgie.

Lees ook