Cosmetisch medisch Injectables Klinieken Marketingtrends Zakenpraat

Bijklussen in cosmetische ingrepen loont voor artsen

De Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgen maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer artsen bijklussen in de cosmetisch medische hoek, zo meldt het vakblad Medisch Contact in mei (2012), bij monde van journalist Joost Visser. Steeds meer basisartsen en medisch specialisten als kno-artsen, dermatologen, oogartsen en kaakchirurgen voeren cosmetische ingrepen uit, waar ze in beginsel niet voor geschoold zijn.

De vereniging maakt zich nu sterk voor een nieuwe leidraad die duidelijk maakt dat wie cosmetische ingrepen uitvoert ook een door de MSRC erkende plastisch chirurgische opleiding genoten moet hebben. ‘In grote klinieken als Velthuis en Bergman worden de verschillende specialismen ook alleen uitgevoerd door erkende specialisten,’ zo lezen we in het artikel. Maar een basisarts als Robert Boonen, die eigenaar is van De Blaak, centrum voor flebologie en cosmetische geneeskunde, maakt zich er boos om. ‘Er is geen enkel bewijs dat cosmetische chirurgie in betere handen is bij een plastisch chirurg dan bij een basisarts of andere medisch specialist,’  aldus het tijdschrift. Boonen verwijt de chirurgen het alleenrecht in de markt te willen krijgen.

Om meer consensus in de mrkt te krijgen en consumenten te behoeden voor onduidelijke, dan wel slechte praktijken, is er sprake van een driejarig curriculum op te zetten voor basisartsen die zich willen specialiseren in het cosmetische vak, tot cosmetisch arts en dan gaat het niet om het kunnen uitvoeren van de invasieve ingrepen, maar juist de weinig tot niet-invasieve behandelingen – waarbij dus niet gesneden hoeft te worden. Hoe en wanneer dit gerealiseerd moet worden, wordt niet duidelijk uit het artikel.

Dit zijn de verenigingen:

  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie met 153 leden die naast chirurgie ook niet-chirurgische behandelingen doen. Leden die cosmetische chirurgie doen hebben zich in 1986 ook verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Ethetische plastische Chirurgie.
  • Cosmetische artsen die geen chirurg zijn zitten in de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneesknde (NVCG). De groep heeft 25 leden en 70 kandidaat leden. Zijn doen vooral laserbehandelingen, injectables en ooglidcorrecties.
  • In 2011 werd olv Robert Boonen ook de groep Nederlandse Vereniging Voor Cosmetische Chirurgie opgericht voor alle beroepsbeoefenaren in de zorg en degenen die daar zijdelings mee te maken hebben. Deze groep telt nu 18 leden.
  • 40 Leden Nederlandse kno-artsen in zitten in de Werkgroep Plastische aangezichtschirurgie (wpac).
  • Vijf dermatologen  werken in de werkgroep cosmetische dermatologie aan veldnormen en richtlijnen.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.