De Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgen maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer artsen bijklussen in de cosmetisch medische hoek, zo meldt het vakblad Medisch Contact in mei (2012), bij monde van journalist Joost Visser.

02:32 - 01:31
luistertijd 02:32 - leestijd 01:31

De Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgen maakt zich zorgen over het feit dat steeds meer artsen bijklussen in de cosmetisch medische hoek, zo meldt het vakblad Medisch Contact in mei (2012), bij monde van journalist Joost Visser. Steeds meer basisartsen en medisch specialisten als kno-artsen, dermatologen, oogartsen en kaakchirurgen voeren cosmetische ingrepen uit, waar ze in beginsel niet voor geschoold zijn.

De vereniging maakt zich nu sterk voor een nieuwe leidraad die duidelijk maakt dat wie cosmetische ingrepen uitvoert ook een door de MSRC erkende plastisch chirurgische opleiding genoten moet hebben. ‘In grote klinieken als Velthuis en Bergman worden de verschillende specialismen ook alleen uitgevoerd door erkende specialisten,’ zo lezen we in het artikel. Maar een basisarts als Robert Boonen, die eigenaar is van De Blaak, centrum voor flebologie en cosmetische geneeskunde, maakt zich er boos om. ‘Er is geen enkel bewijs dat cosmetische chirurgie in betere handen is bij een plastisch chirurg dan bij een basisarts of andere medisch specialist,’  aldus het tijdschrift. Boonen verwijt de chirurgen het alleenrecht in de markt te willen krijgen.

Om meer consensus in de mrkt te krijgen en consumenten te behoeden voor onduidelijke, dan wel slechte praktijken, is er sprake van een driejarig curriculum op te zetten voor basisartsen die zich willen specialiseren in het cosmetische vak, tot cosmetisch arts en dan gaat het niet om het kunnen uitvoeren van de invasieve ingrepen, maar juist de weinig tot niet-invasieve behandelingen – waarbij dus niet gesneden hoeft te worden. Hoe en wanneer dit gerealiseerd moet worden, wordt niet duidelijk uit het artikel.

Dit zijn de verenigingen:

Lees ook