Het meest geavanceerde IPL ontharingsapparaat

09:43 - 05:49
luistertijd 09:43 - leestijd 05:49

In het najaar van 2012 werd mij gevraagd of ik interesse had om een nieuw IPL-ontharingsapparaat uit te testen. Slik – ik en mijn lichaamshaar, we zijn erg vertrouwd met elkaar. En dat komt er op neer dat ik al zeker twintig jaar alleen zo nu en dan ergens het mes overheen haal. In de praktijk betekent dat ’s mans scheermes voor de oksels (laat hij het maar niet horen) en in de zomer zo nu en dan voor de benen en voor de schaamstreek hanteer ik zo nu en dan de schaar. Ik ben erg wars van de kale huid trend. Ik vind het veel te veel werk en vanuit mijn omgeving staat er ook geen druk op mij, om mezelf te conformeren aan het dictaat van het schoonheidsideaal. Laat staan dat ik mezelf onder druk zet. Leuk he, en dat voor een beautyjournalist!

In het verleden heb ik wel eens her en der aan testpanelleden ontharingstools uitgedeeld, van pikante scheermessen tot lichtflitsapparaten. De reacties waren nooit erg lovend. Vooral niet omdat de meer geavanceerde apparaten zo tijdrovend kunnen zijn, en tijd hebben wij hardwerkende vrouwen echt veel te weinig. Het scheermes blijft dan altijd de makkelijkste uitweg – zo even snel onder de douche.

Maar de verleiding was groot. De presentatie zag er zo luxe uit: een witte kunstleren doos met daarin een handzaam apparaatje op een station en, de innovatie, een huidtint meter erbij! Roetjs, roetjs….en ik zou klaar zijn en binnen aanzienlijke tijd met eigen ogen kunnen waarnemen wat al dit vernuft me zou opleveren: serieus minder haargroei. En ook nog op een veilige manier, want dankzij de huidtint meter zou het risico op huidverbranding door te sterke verhitting tot nul gereduceerd zijn. Voila….de Gillette Venus Naked Skin by Braun.

De usp’s van dit apparaat:

Het gebruik

Het is de bedoeling dat je het te behandelen lichaamsdeel eerst goed scheert. Vervolgens zet je de speciale sensor op de huid om het huidtype te bepalen. Dit wordt dan teruggekoppeld aan het IPL apparaat en stelt het apparaat zelf de juiste warmtesterkte van het licht in. Daarna smeer je de huid in met de bijgeleverde V Activating Gel. Deze gel zorgt ervoor dat de warmte uit het apparaat beter geleid wordt naar de huid. Nu kun je het handstuk op de huid zetten. Door een druk op de knop te geven komt er telkens een flits uit met een warmteprikkel. Je verplaatst het handstuk in kleine etappes over de huid om geen plekje over te slaan.

De eerste tijd herhaal je dit proces om de twee weken en dat doe je maximaal 12 keer. Daarna zou het moeten volstaan om het eens in de twee maanden te doen. Die periode van twee weken is belangijk om de volgende reden: De lichtimpulsen van het apparaat brengen de haarwortels van de zichtbare haartjes en de wortels van de nog onzichtbare haartjes in een rustfase. Dat gebeurt in twee verschillende fasen.

Tijdens de eerste fase wordt de wortel tijdens de groei in rust gebracht. De tweede fase, de onderhoudsfase, zorgt ervoor dat de wortel in rust blijft. Omdat niet elk haartje zich in dezelfde groeifase bevindt, wordt aangeraden het apparaat één keer om de twee weken te gebruiken in de eerste fase.

De ervaringen van Monique

Als leek moest ik er eerst eens over nadenken welk lichaamsdeel ik zou willen behandelen. Ik dacht het eerste aan mijn benen, ze zijn ontzettend lang en het kost me altijd heel veel tijd met het mes. Nietsvermoedend begon ik aan mijn toer.

Eerst minstens een kwartier benen scheren (altijd gedoe), daarna de huidttest doen. Ik kwam uit op huidtype 2. Insmeren met gel. Oops, wat had ik veel gel nodig voor die lange einden! En onervaren als ik was smeerde ik ook meteen mijn twee benen in, van top tot teen. Ik dacht er geen seconde aan dat die gel snel zou indrogen.

Omdat ik in mijn badkamer niet over een tafel beschik waarop dat apparaat kon planten, moest het op de badrand. Lastig, je bent toch bang dat het valt. Toen ik het mondstuk op mijn eerste onderbeen wilde plaatsen, kwam ik erachter dat het snoer van het stuk naar het station toch wel heel erg kort was. Zeker met die einden van mij. Hoe moest ik dit nu doen?

Op de grond gaan zitten? Nee, te weinig ruimte. Uiteindelijk vond ik wel een pose, met een been op de badrand, dicht tegen het apparaat aan om te voorkomen dat het zou vallen.

Nou beginnen maar! Oops, speldenprikken, en oh wat was dat licht fel. Nee, je moet er niet in kijken. Maar ja, je moet toch kijken of het lampje weer gaat branden ten teken dat hij voor de volgende prik gereed is. Ik begon vol goede moed, maar die moed kon ik stukje bij beetje met het badwater wegspoelen. Ik kon maar moeilijk onthouden waar ik gebleven was op mijn huid. Mijn pose was verre van ideaal en leverde me verkrampte spieren op.

Ik moest maar gel blijven bijsmeren tegen het indrogen. Ik zag het niet meer zitten. Toen ik na een week ontdekte dat op die twee baantjes die ik wel had weten te volbrengen nog nauwelijks haarstoppels waren teruggekomen, werd mijn interesse toch weer gewekt. Verdomd, dit werkt! En nog weer een week later zag ik toch serieus dat ik twee landingsbaantjes had die nog steeds ‘ schoon waren’.

Toen ben ik overgegaan op mijn oksels. Niet mijn favoriet, omdat ik die warmteimpulsen op zo’n kwetsbare plek nabij belangrijke lyfmeknopen en je toch tere borsten geen prettige gedachte vind. Maar hop. Nu het apparaat op de rand van mijn wasbakje gezet -wederom niet ideaal – maar nu was het snoertje wel lang genoeg voor behandeling.

Okseltjes scheren, huidtint bepalen (opletten nu, want op plekken waar je niet alles weghaalt kun je ineens een huidtype 3 hebben in plaats van een 2), gel erop en flitsen maar. Opmerkelijk vond ik mijn linker armpit minder gevoelig dan de rechter. Dit gebied flitsen ging razendsnel. Na afloop gel wegvegen en kleren aan. Ik kreeg er zowaar plezier in.

Om een lang verhaal nu even kort te maken: na vier behandelingen van mijn oksels was ik voor mijn gevoel al 50% van mijn haar kwijt! I could not believe it! Voor het eerst geen zorgen dat ik weer het verkeerde shirtje-met-korte mouwen en veel okselhaar-vertoon had aangetrokken tijdens een workout, geen gescheer onder de douche, geen zorgen van manlief dat ik weer eens zijn veel te dure Gillette scheermesjes jatte en bot (!) maakte.

Ah! Dit is echt a girls best friend. Dit werkt gewoon! Ik ben nog niet aan twaalf behandelingen toegekomen, het schiet er wel eens bij in. Maar het bereiken van deze staat: zoveel minder haargroei terug, het haar wat terugkomt is van uiterst zachte structuur en ook veel lichter van kleur – ik ben er blij mee.

Tot slot wil ik nog wel even melden dat je niet 100% haarvrij zal worden. Uiteindelijk blijft er wat donzig haar over. Dit is niet te behandelen met IPL, het is te licht geworden, maar wel met het mes, of nog beter: met een elektrisch epileerapparaat zoals de Silk-Epil van braun.

Ik denk dat ik toch nog eens door de zure appel ga heen bijten en mijn benen op de planning zet – het scheelt toch straks als het lente wordt weer een hoop gedoe met het mes.

Nawoord: recent heb ik vernomen dat de Naked Skin ook veilig op het gezicht gebruikt kan worden. Ik adviseer je dan wel een bril op te zetten om je ogen te beschermen tegen de lichtflitsen. Helaas is het haar op mijn gezicht wat ik wil behandelen wit (kin), en daar werkt het niet op. Wel op donker gezichtshaar dus.

Tip: De Gillette Venis Naked Skin by Braun kost officieel € 499,-, maar is nu hier online met ruim 50^ korting te koop!. Duurder dus dan andere apparaten voor thuisgebruik. Koop hem samen met een of meerdere vriendinnnen. Hij is prima te sharen. De V Activating Gel kost € 4,99 voor 2x 100 ml tubes.

SHOP dit ontharingsapparaat hier met korting online.

Lees ook