Straling uit drooglampjes voor nagellak gels nauwelijks toereikend

01:26 - 00:52
luistertijd 01:26 - leestijd 00:52

Eerder dit jaar kwam er een bericht naar buiten dat zg uv lampen waarmee gellakken op nagels gedroogd en uitgehard worden, huidkanker zouden veroorzaken. Nieuw onderzoek kan hiervoor geen bewijs leveren, aldus de Dermatology Times.

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston, Alpert Medical School van de Brown University, het het Veterans Affairs Medical Center in Providence – allen in Amerika komen tot de conclusie dat hoewel zonnebanken wel degelijk bijdragen aan het krijgen van huidkanker, dit voor uv lampen niet bewezen geacht is.

De onderzoekers bekeken drie apparaten die gangbaar zijn in nagelsalon, met golflengten die overeenkomen met hetgeen gebruikelijk is voor deze apparatuur in de markt. Ze meten de straling die de huid oploopt na een sessie van tien minuten en vergeleken dat met apparatuur die gebruikt wordt in dermatologische praktijken voor lichttherapie, met een focus op de intensiteit van het uv-b licht. Ze concludeerden dat de hoeveelheid uv-b afkomstig van een uv lamp voor lakken maar een fractie is van hetgeen vrijkomt bij lichttherapeutische apparatuur en dat dit geen significant risico geeft op het ontwikkelen van huidkanker.

Het rapport is 6 december jl. gepubliceerd online in de Journal of Investigative Dermatology.

Lees ook