Made in Marocco - een Hollands concept

06:00 - 03:36
luistertijd 06:00 - leestijd 03:36

Het is beste is, als ik van een perspresentatie thuis kom, om meteen het artikel te schrijven. Anders komt het op de enorme berg te verwerken PB’tjes te liggen en kan het weken gaan duren. Zonde, van zoiets leuks als dit verhaal.

For people & planet

Rochdi Darrazi, een voormalig consultant voor McKinsey Marokko op grondstoffen (sulfaten) heeft een jaar geleden met communicatie- en reclamestrateeg Maarten van Huijsstee (o.a. creatief directeur van Delight Agency) het plan opgevat om iets met Argan olie te gaan doen, uit Marokko. Nee, ergens anders kan het ook niet vandaan komen, omdat die oeroude bomen gek genoeg alleen maar in het zuidwesten van Marokko willen groeien, alle kweekprobeersels elders in de wereld ten spijt – maar grond en weersomstandigheden luisteren zeer nauw voor deze boom waaraan deze noten groeien.

Trend

Argan is hot in cosmetica, eerst alleen in de niche markt nu is het ook mainstream gegaan. Als gefermenteerde pittenpulp wordt het al lang niet meer uit geitenkeutels gehaald, de noten gaan nu rechtstreeks de fabriek in en worden onder nauwgezette klimatologische omstandigheden van hun harde schil ontdaan, en uitgeperst met koude persingsmethode.

Er zijn in Marokko heel wat boeren die Argan produceren maar ze werken niet allemaal even nauwgezet zo zeggen de jonge mannen van Shazara. Zij vonden hun producent in een Zwitser die getrouwd in met een Marokkaanse die zijn zaakjes goed voor elkaar heeft in Marokko. De Zwitserse boer maakt gebruikt van een hoogwaardig filteringssysteem voor zijn olie.

Keurmerkje erop

Shazara, het woord is de fonetische vertaling van het Arabische woord voor boom, is zo gezuiverd dat het uitermate geschikt is voor je huid, zelfs voor de meest gevoelige eczematische huid – daarmee bedoelen we dat het heel verdraagzaam is. De jongens hebben hun olie ook laten certificeren waardoor ze meteen in een klap een ook voor consumenten goed herkenbaar product in de markt hebben gezet. Het draagt het Fair Trade keurmerk en is tevens Ecocert gecertificeerd incluis de claim voor biologisch geteelde stoffen.

Ons wordt deze middag vertelt dat de Argan zo schaars is in de wereld, en dan vraag je je natuurlijk meteen af: moet je hem dan niet met rust laten, is dat niet beter voor de natuur? Maar Van Huijstee denkt daar anders over: ‘Door samen te werken met de boeren stimuleren we ze om hoogwaardige technieken te gaan gebruiken die niet alleen goed zijn voor de grondkwaliteit en voor de bomen, door productie samenwerking stimuleren we ook de werkgelegenheid. Bovendien….die bomen worden wel zo verschrikkelijk oud en ze blijven noten produceren – waarom zou je daar niets mee doen?’

Wat schaars is met rust laten?

Natuurlijk realiseert hij zich wel dat als steeds meer grondstofleveranciers in cosmetica de stof willen inkopen voor cosmetica productie, er een schaarste kan ontstaan wat de grondstofprijs opdrijft. En hij is nu al zo kostbaar in zijn pure vorm. Shazara kost bijvoorbeeld voor 100 ml 89 euro.

Aan Shazara Argan olie worden geen chemicaliën toegevoegd en door het geavanceerde productieproces gaan er geen waardevolle antioxidanten, vitaminen of vetzuren verloren. Het is niet geparfumeerd en bevat geen kleurstoffen. Shazara Argan olie is een 100% pure, biologische Argan olie.

Chemische samenstelling

Argan olie is fijn voor je huid, omdat er vetzuren inzitten, squalenen (Anti-oxidanten), polyfenolen (ontstekingsremmende stoffen) en tocoferolen (Vitamine E). De claim luidt dat de werkzame bestanddelen in Argan olie precies hetzelfde werken als de componenten van je eigen huid. ‘Ze versterken het huideigen immuunsysteem en zorgen gezamenlijk voor het wonderbaarlijke effect waar je huid van gaat stralen. Shazara Argan olie hydrateert, voedt én herstelt de huid.’

Voor huid en haar

De mannen adviseren ons om het dagelijks te gebruiken: ‘Het is de perfecte moisturizer die je ’s morgens en ’s avonds aanbrengt voor een soepele, zachte en stralende huid. Shazara Argan olie werkt het huidverouderingsproces tegen en stimuleert de cel vernieuwing. De hoog geconcentreerde bestanddelen zijn essentieel voor een gezonde, goed verzorgde huid. Ook na het scheren en ook lekker op je lippen. Na een zonnebad, tegen striae, huidirritatie en littekens. Superfunctioneel dus.

Zuinig en licht zurig

Gelukkig is er waanzinnig goed over de verpakking nagedacht (chapeau voor de mooie verpakking!). Als je niet in een keer te hard doordrukt, zal het pompje slechts druppel voor druppel haar olie vrijgeven waardoor het kostbare goedje superzuinig in gebruik zal zijn. Qua geur moet je even door de zure appel heen bijten, ja de eerste seconden ruikt het zuur (opvallend naar geitenkeutels wat mij betreft trouwens). De olie trekt mooi in, maar laat een glansje achter. Voor je gezicht is het raadzaam daarna te poederen voor een matterend effect. Tenzij je huid echt gortdroog is. Ik adviseer het als een nachtolie te gebruiken.

Een ding is jammer: de mannen zeggen dat het product zowel fairtrade als Ecocert gecertificeerd is, maar vonden het niet nodig dit op de verpakking te communiceren. Als er 1 ding belangrijk is voor consumenten dan is het wel dat dergelijke keurmerken zichtbaar zijn. Het is een kwaliteits-houvast voor aankoop.

Leuk detail: de presentatie was op de Singel 512 aan de bloemengracht in Amsterdam. Achteraf snap ik waarom: hier blijkt ook hun bedrijfje voor de productie, import en verkoop van  Argan producten gevestigd te zijn. En hun reclamebureau – waar ook Shazara het licht zag.

En raad eens wie dit olietje gaat verkopen? Ja! Skins Cosmetics – offcourse! En op de website Shazara.com

Lees ook