Dit is dorsaal pterygium

02:30 - 01:29
luistertijd 02:30 - leestijd 01:29

Al jaren heb ik een nagelprobleem aan mijn wijsvinger van de rechterhand. Het is net of de nagel op 1 punt niet meegroeit. Er vormt zich soms in de scheiding nagel / nagelbed ook een soort ontsteking. Ik heb al vele mensen (artsen, pedicure drogisten e.d.) gevraagd, ook in het alternatieve circuit, maar niemand kan me helpen. Heel veel middeltjes heb ik op advies ook al gebruikt, maar alles zonder resultaat. Iemand bij een drogist herkende mijn probleem, zei dat het een nagelziekte was waar ik nooit meer van af zou komen. Ik ben een vrouw en ik vind het een vervelend gezicht dat mijn nagel er zo beschadigd uitziet. Tevens heb ik heel zwakke nagels en de bovenkant splijt ook heel snel van de onderlaag, waardoor ik van die brokkelige nagels heb.

BeautyJournaals nagelexpert Ben van Rijn vertelt:

‘Op de foto zien we een wijsvinger waarvan nagel en nagelriem ter linkerzijde een aanzienlijke vervorming vertonen.

Dit verschijnsel wordt dorsaal pterygium genoemd. De oorzaak hiervan is meestal een verwonding, infectie of dergelijke die ooit heeft plaatsgevonden en daarna littekenweefsel heeft achtergelaten.

Dit littekenweefsel hecht zich dan gedeeltelijk – en soms ook wel geheel – aan de nagelplaat vast en groeit mee uit. Ook kan dit weefsel een directe verbinding vormen tussen de nagelriem en de matrix; op dat punt is dan van verdere groei van de nagel geen sprake meer. Als mogelijk andere oorzaken voor pterygium worden ook wel genoemd voedingsstoornissen, chemotherapie en gebrek aan ijzer. Helaas kunnen we er zelf weinig aan doen. Beslist niet in knippen, snijden of vijlen en degelijke. De behandeling kan beter worden overlaten aan een dermatoloog.

Voor de overige nagelproblemen  – zwakke en splijtende nagels – raad ik een goede handcrème aan met veel moisturizing factors (NMF). Blijkbaar heeft zij baat bij de producten die zij momenteel gebruikt en daarom adviseer ik haar daar vooral mee door te gaan. Omdat ik de oorzaak van het pterygium aan haar wijsvinger niet ken ben ik terughoudend met betrekking tot het gebruik van formaldehyde bevattende nagelverharders.

Ben van Rijn

Wil je weten wie Ben van Rijn is? Dat lees je hier. Heb je een vraag voor hem? Stuur hem in via het contactformulier.

Lees ook