Veel geheimzinnigheid...

03:30 - 02:06
luistertijd 03:30 - leestijd 02:06

Een lezers stelde ons de vraag of het gebruik van nanotechnologie de houdbaarheid van nagellak ten goede komt. Nagellakmerk Herôme zou hier nu gebruik van maken. Van weet onze nagel(lak)expert Ben van Rijn van deze ontwikkeling?

Ben van Rijn vertelt:

‘Met het begrip “nano” wordt iets verschrikkelijk kleins bedoeld en in het geval van cosmetica spreken we dan ook wel van “nanomaterialen”. Als we afgaan op de wervende teksten van cosmeticareclame worden nanomaterialen in toenemende mate in cosmetica toegepast en wel omdat daardoor de performance van deze producten enorm zou worden verbeterd.

Afgezien van de vraag of dit inderdaad zo is zijn er inmiddels ook vragen gerezen of deze toepassing altijd wel zo veilig is voor de consument en of zijn of haar gezondheid niet in het geding komt. Aan de discussie die hierover is ontstaan is nog lang geen eind gekomen en lange tijd was het nog niet eens duidelijk wat nu precies onder nanomaterialen moest worden verstaan.

Definitie nanomateriaal

Inmiddels bestaan er de meest uiteenlopende definities van nanomaterialen die door diverse organen worden gebruikt. De Cosmeticaverordening 1223/2009 definieert in Artikel 2(1)(k) nanomaterialen als volgt: een onoplosbaar of biopersistent en doelgericht gefabriceerd materiaal met een of meerdere externe dimensies, of een interne structuur, op een schaal van 1 tot 100 nm. De verordening geeft zelf al aan dat deze definitie in het licht van technologische ontwikkelingen in de toekomst nog kan worden aangepast.

 Vermelding op ingrediëntenlijst

In Artikel 16 geeft de verordening een aantal bepalingen die het gebruik van nanomaterialen betreffen en in Artikel 19(1)(g) wordt bepaald dat vanaf 11 juli 2013: Elk ingrediënt dat in de vorm van een nanomateriaal in een product is verwerkt, wordt duidelijk in de lijst van ingrediënten vermeld. De naam van zulke ingrediënten wordt gevolgd door het woord “nano” tussen haakjes. De ingrediënten waar we het nu over hebben treft men voornamelijk aan in huidverzorging, anti-zonnebrandmiddelen en deodorants.

Nanotubes in nagellak 

Een recente ontwikkeling van de toepassing van nanomaterialen in nagellak is die van zogenoemde “nanotubes”(HNT). Dit materiaal is afkomstig uit de medische research. Het zou dan niet alleen gaan om een verbetering van de houdbaarheid, maar ook het gemak waarmee de lak wordt aangebracht zou worden verbeterd. Het is zeker niet zo dat nu reeds alle nagellakken nanotubes bevatten maar mogelijk gaat het gaat hier wel om een trend die zich door kan zetten. En vanaf juli volgend jaar kunnen we dus op de etiketten lezen of de lak “nano” bevat en op welk ingrediënt dat dan betrekking heeft.

Onduidelijkheden

Maar hoe dit dan werkt: wat nano voor houdbaarheid van lak kan betekenen en hoe dat dan werkt, dat weet ik dus ook nog niet. De betreffende leverancier(s) in VS en EU doen daar nogal geheimzinnig over. Ook in de literatuur (o.a. patenten) vind ik daar niets over.

Met vriendelijke groet, Ben van Rijn

Wie is Ben van Rijn? Dat lees je hier.

Heb jij een vraag voor onze expert? Stel hem via het contactformulier. Je krijgt altijd antwoord.

 
Bestel hier producten tegen schimmel van de nagels:
[bestelbutton url=”http://www.dokteronline.com/nationale/apotheek/?tt=333_12_54895_nagelschimmel&r=%2Fhuidnagel-schimmels%2F”]

Lees ook