Gebruik ze vooral samen, Harriet legt uit waarom

05:37 - 03:22
luistertijd 05:37 - leestijd 03:22

L’Oréal Paris Elvive Nutri Gloss Crystal Beauty

Shampoo en Instant Miracle beauty verzorging

In de categorie drogisterijmerken vind ik L’Oréal verreweg het meest luxe. Zowel reclame als verpakking ziet er altijd fenomenaal uit en maken je hebberig. En hoe lang gaat de haarlijn al niet mee? Kun je je nog herinneren dat Elvive, Elsève heette? De shampoos en conditioners worden altijd up-to-date gehouden, zowel qua formule als uiterlijk. Deze roze nutri-gloss lijn is ook nu weer net een tikje interessanter door de toevoeging: Crystal, in het blauw op de verpakking. En ja, kleine glinstertjes schitteren je tegemoet in de shampoo. Dat wil ik wel in mijn haar!

De shampoo claim

De ultra lichte shampoo met ‘ parel en microcristallen’ is bedoeld voor lang en dof haar, normaal tot fijn. Geeft een crystal glans en een vederlicht gevoel. De formule zonder siliconen, met proteïne, moet de haarvezel ‘voeden’ zonder te verzwaren en zonder restjes achter te laten. Het haar is zacht en licht als een veertje, is de claim.

Even terzijde, haar kun je natuurlijk niet voeden. Haar is niet levend en heeft geen stofwisseling, maar wel kun je de haarvezel er o.a. gladder laten uitzien waardoor het meer glanst. Verder vertelt de verpakking: “ de formule is verrijkt met parel en microkristallen, zodat het werkt als een gloss voor het haar. Het vangt het licht en vermenigvuldigt haar reflecties voor een crystal glans tot in de punten”.

De shampoo komt in een gel en is roze-transparant met glittertjes. Erg  mooi en weer eens wat anders! Voor mijn droge, krullerige haar reinigt het misschien net iets te sterk, maar voor normaal/fijn en steil haar is dat waarschijnlijk precies goed, om het haar luchtig en vetvrij te houden.

Wat zit er in?

De reinigende ingrediënten zijn hier ammonium lauryl sulfate en cocamidopropyl betaine– uit kokos gemaakt en mild. Naast de gebruikelijke verdikkingsmiddelen, verzachters, zuuraanpasser, zout, conserveermiddelen, kleur- en geurstoffen, zit er inderdaad parelpoeder in ( nacre powder), tarwe proteïne en mica voor de glans.

Conclusie

Glans geven doet het zeker! Je haar krijgt haast een metallic shine, mooi! Omdat er niet veel moisturizing ingrediënten in zitten en geen siliconen, krijg je er inderdaad heel schoon en luchtig haar van. 250ml, € 3,99

De Instant Miracle beauty verzorging.

Een mooie naam voor een snel masker in een sta-tube met klikdop. Iets dikker dan een conditioner, maar je spoelt het net zo snel weer uit.

De claim

Een lichte, ultrasmeltende formule verrijkt met proteïnen, die bij het aanbrengen onmiddellijk in de haarvezel dringt om het haar intens te ‘voeden’ zonder te verzwaren.  De formule met parel en microkristallen werkt als een gloss voor het haar, het haar oppervlak wordt meteen glad en vangt het licht, voor crystal glans tot aan de punten”. Micro kristallen is een prachtig woord voor mica, de glansdeeltjes in de shampoo en het masker. Mica wordt ook vaak toegepast in highlighters, blushers en oogschaduw voor het gezicht.

Het masker/conditioner is witroze met roze glansdeeltjes erin. Erg mooi om te zien en ook fijn in gebruik. Sommige haarmaskers kunnen wat dik zijn, als boter. Dit is meer een gelcrème.  Het geurt redelijk sterk, iets zoet- bloemigs.

Wat zit er in?

Verdikkingsmiddelen, verzachters, emulgatoren, siliconen, zuuraanpasser,oplosmiddel, anti bacterieel middel, conserveermiddelen, kleur- geurstoffen en parfum – maar ook de mica deeltjes, het parel poeder, tarwe proteïne en net als in alle andere conditioners een vorm van quaternium, dat een fijn glad laagje om je haar laat.

Conclusie

De shampoo geeft al glans, maar omdat je die er toch ook weer grotendeels uitspoelt, lijkt een maskertje met diezelfde glansdeeltjes handig, dan blijven er vast meer van in je haar zitten. Bovendien worden met een conditioner de haarschubben weer glad gelegd, wat ook weer voor glans zorgt. Ik probeer de Instant Miracle ook met een andere shampoo, maar dan zie je helaas niets van de extra glans die de shampoo wel geeft. Je moet ze dus echt samen gebruiken.

Tot slot: Kérastase versus Elvive

Het L’Oréal concern heeft goedkopere en duurdere merken in haar portfolio. Ik zie altijd opvallende overeenkomsten. Zo worden technologieën die eerst bij Lancôme te vinden zijn later ook doorgevoerd in L’Oréal Paris, en recepten van Kérastase lijken vaak op die van Elvive.

Gelijktijdig met de introductie van Nutri Gloss Crystal van Elvive brengt Kérastase de Cristalliste lijn op de markt (in het voorjaar getest door BeautyJournaal’s Debby).

Beide shampoos zijn bedoeld voor hetzelfde haartype, allebei roze en hebben het woord Crystal in de benaming, met hetzelfde effect: glans en luchtigheid. Maar de serie ziet er qua producten anders uit en ook de samenstelling lijkt niet hetzelfde. Zo is de shampoo van Kérastase zonder kleurstoffen heeft het een ecologische formule die minder belastend is voor het milieu. De conditioner bevat aloë vera, dat het masker van Elvive niet heeft. Helaas kan ik geen INCI lijst vinden, dus een exacte vergelijking kan ik niet maken. Ze lijken dus op elkaar, maar hetzelfde zijn ze zeker niet.

Lees ook