Van zwart naar bruin naar blond naar donkerblond naar bruin…..

03:38 - 02:11
luistertijd 03:38 - leestijd 02:11

Het blijft fascinerend om brandende hulpvragen binnen te krijgen van lezeressen die thuis aan de slag zijn gegaan met haarkleuringsproducten en nadat ze niet tevreden zijn over het resultaat eenvoudigweg weer opnieuw gaan kleuren, en gaat het dan echt helemaal fout…dan mag de kapper het opknappen. Helaas, de kapper is geen tovenaar, maar dat wordt wel verwacht. Lees hieronder maar.

Van zwart naar bruin naar blond naar donkerblond naar bruin…..

‘Ik heb onlangs mijn zwart geverfde haar laten ontkleuren bij de kapper en het daarna in een zachtbruine tint laten ververven. Omdat ik het toch niet zo mooi vond, heb ik er zelf vrij snel een blonde tint overheen gedaan. Daar bleek een ontkleuringsstof in te zitten. Mijn haar werd oranje.

De kapper heeft mijn haar donkerblond geverfd. Een maandje later heb ik daar zelf weer bruin van gemaakt. Het heeft allemaal niet goed uitgepakt. Mijn haar werd zwart met hier en daar vreemde blonde plukken. Mijn haar is in slechte conditie. Ik weet het even niet meer.’

Onze kapper Piet-Jan Duivenvoorden reageert:

Ik kan niet helemaal traceren in welk tijdsbestek dit allemaal gebeurd is en hoe het met de haarconditie van deze vrouw gesteld is. Eerlijk gezegd heeft ze nog geluk. Geluk dat het niet uitgevallen is of totaal onhandelbaar is geworden.

Het verbaast me altijd weer hoe vrouwen in de weer gaan om hun haarkleur mooier te maken, maar heel vaak gaat dat niet goed, dan mag de kapper het probleem oplossen, vervolgens wordt er niet geluisterd, gaat het weer fout en krijgt de kapper de schuld.

Zeker met de verandering van het seizoen, ontstaan veel problemen. Als je weer zin krijgt in een andere haarkleur, van licht naar donker, of juist van donker naar lichter…Onthoudt een ding heel goed: dit gaat nooit in 1 keer. Je krijgt onherroepelijk te maken met groenige of koperroodachtige kleurresultaten.

Hetgeen hierboven geschetst wordt: je haar lichter maken, dan weer donkerder, dan weer ontkleurde plukken – het is heel verradelijk voor een kapper om hiermee aan de slag te moeten. Ik merk ook wel eens dat klanten niet helemaal eerlijk zijn over wat ze allemaal gedaan hebben, en wat er allemaal onder die kleur zit, zoals het nu is.

Ik zeg altijd maar: het houdt een keer op, je kan niet zorgeloos doorgaan met kleuren. Het is geen kleurstof wat in snoepgoed zit, het is chemisch en dat doet van alles met je haar en de kleur.

Het enige wat ik  durf te adviseren in het hier boven geschetste geval als professionele kapper is een donkere spoeling. Zo mild mogelijk voor het haar, en daarbij ook een goede herstelkuur. Tevens zal de schaar eraan te pas moeten komen om om grote kleurverschillen te minimaliseren.

Stop met knoeien

En echt, beste vrouwen, stop met knoeien thuis, uiteindelijk ben je een hoop geld kwijt om het te laten herstellen, veel meer dan wanneer je het meteen professioneel had laten doen. Met je haar loop je elke dag, echt superstom om daar op te bezuinigen! Dan maar een paar schoenen minder – die heb je tenslotte niet elke dag aan! (ik schets maar even wat om prioriteiten aan te geven).

Groeten, Piet-Jan Duivenvoorden

Heb jij een vraag voor onze kapper? Stuur hem via het contactformulier. Je krijgt ook persoonlijk antwoord.

Lees ook