Onlangs kregen wij de vraag binnen welke wegen je moet bewandelen als je je eigen nagellak zou willen gaan ontwikkelen. Een mooie gelegenheid voor onze nagel(lak) deskundige en BeautyJournaal expert Ben van Rijn om hier eens dieper op in te gaan. Lees maar. Onze expert Ben van Rijn: Veel mensen vinden het leuk om thuis […]

04:32 - 02:43
luistertijd 04:32 - leestijd 02:43

Onlangs kregen wij de vraag binnen welke wegen je moet bewandelen als je je eigen nagellak zou willen gaan ontwikkelen. Een mooie gelegenheid voor onze nagel(lak) deskundige en BeautyJournaal expert Ben van Rijn om hier eens dieper op in te gaan. Lees maar.

Onze expert Ben van Rijn:

Veel mensen vinden het leuk om thuis cosmetica te maken. De basishandelingen zijn vrij eenvoudig: namelijk mengen, roeren, opwarmen en afkoelen. Nieuwe medewerkers op het laboratorium hield ik altijd voor: Wie pannenkoeken kan bakken kan in principe ook cosmetica maken. Veel grote merken zijn op die manier ontstaan; denk aan Helena Rubinstein en de Body Shop (Anita Roddick). Er zijn vele boekjes geschreven met recepten die je nodig hebt en tegenwoordig is ook op Internet veel te vinden.

De juiste stoffen vinden

Lastiger wordt het om de juiste ingrediënten te bemachtigen. Die koop je niet zomaar in drogisterij of supermarkt. Dan is er ook nog het probleem van de hygiëne die in acht moet worden genomen. Zolang het om beperkt eigen gebruik van de producten gaat is er niet zo veel aan de hand. Maar is het de bedoeling om “de markt” op te gaan dan moeten toch heel veel regels in acht worden genomen die de wet ons oplegt ter bescherming van de consument. Dan is fabriceren al lang een zaak van professionals geworden.

Veilige productieomgeving

Bij nagellak ligt het iets gecompliceerder. In de eerste plaats komt dat door het gevaar dat het werken met de ingrediënten met zich meebrengt. Dan gaat het niet alleen om de brandgevaarlijkheid van de oplosmiddelen maar ook om het explosiegevaar van het belangrijkste ingrediënt voor het maken van een goede nagellak: nitrocellulose. Dat is echt geen materiaal waarmee je in de keuken aan de slag moet gaan. De verzekering dekt absoluut geen enkele schade! Dan is er ook nog de “gel”; dat is het geheim van de smid. De gel bepaalt in belangrijke mate de kwaliteit van de nagellak. Het hangt van de gel af of de lak zich gemakkelijk laat aanbrengen en hoe lang de lak in het flesje zijn stabiliteit bewaart. Voor het maken van deze gel heb je een speciale – en daardoor dure – machine nodig. Verder is de fabricage ook bij nagellak slechts een kwestie van mengen en roeren.

Stricte wetgeving

Vanwege het explosie- en brandgevaar zijn er op de hele wereld slechts een handvol bedrijven die in staat zijn om nagellak te produceren. Zij moeten voldoen aan strikte wettelijke voorschriften om risico’s voor medewerkers en omgeving te beperken. In vrijwel alle gevallen wordt in hun fabriek de nagellak vanaf grondstof tot afgevuld product geproduceerd. De meeste van deze fabrikanten hebben zelf standaardformules ontwikkeld, waaruit de afnemer dan een keus kan maken. Criteria die hierbij een rol spelen zijn uiteraard de prijs, maar ook de cosmetologische merites van het product zoals het gemak van aanbrengen, vloeiing, droogtijd, glans, houdbaarheid op de nagel enzovoort zijn van belang. Soms is het mogelijk om – zoals bij de Trind Caring Colors het geval is – op maat, dus naar eigen exclusieve formule, te laten produceren. Echter, zonder specifieke kennis moet je daar niet aan beginnen.

Private label productie bedrijven

Een andere mogelijkheid is om de nagellak in de gewenste kleur en kwaliteit per drum van ongeveer 20 liter af te nemen en deze dan zelf in flesjes af te vullen (dat zijn er dan zo’n stuk of 2000). Ook hiervoor heb je een speciale machine nodig want anders wordt het een knoeiboel. Het verdient aanbeveling om de totale hoeveelheid van 20 liter in één keer af te vullen want een gedeeltelijk afgevulde drum dikt in door verdamping van het oplosmiddel. In principe zou dit kleinschalig kunnen gebeuren, maar let ook dan op de vereiste vergunningen en verzekering. Veel beter lijkt het mij om in zo’n geval een Private Label productiebedrijf in te schakelen. In Nederland heeft Mondial Cosmetics in Alkmaar bewezen kwalitatief prima producten te kunnen leveren.

Tot zover deze vraag en met vriendelijke groet,

Ben van Rijn

Heb jij een vraag aan onze expert? Stel hem via het contactformulier ovv Ben.

Lees ook