Kun je producten van verschillende merken door elkaar gebruiken? Fabel of feit Als iemand in een parfumerie of aan een beautycounter deze vraag met ‘nee’ beantwoordt, dacht ik dat vooral commercieel belang hierbij een rol speelde.

05:09 - 03:05
luistertijd 05:09 - leestijd 03:05

Kun je producten van verschillende merken door elkaar gebruiken?

Fabel of feit

Als iemand in een parfumerie of aan een beautycounter deze vraag met ‘nee’ beantwoordt, dacht ik dat vooral commercieel belang hierbij een rol speelde. Je wordt verleid om meer te kopen dan je van plan was. Niet alleen die dagcrème, maar ook de nachtcrème. Ik ben altijd van mening geweest dat je zonder probleem merken door elkaar gebruiken.  De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er ondanks mijn stelligheid wel eens ‘intrapte’ en toch ook dat serum of die reiniger kocht. Meestal wilde ik me dan laten verleiden. Nog meer luxe. Commercieel werkt het inderdaad goed.

Mening bijgesteld

Inmiddels ben ik er zelf door mijn ervaringen met het testen voor Beautyjournaal, toch wat genuanceerder over gaan denken. Als iemand mij nu de vraag stelt ‘moet je alle producten van eenzelfde merk gebruiken’ antwoord ik ‘nee, maar…’. Het ligt minder zwart-wit dan ik dacht.

Concept

Er zijn merken die een specifiek concept hanteren. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan Clinique met hun drie-stappen systeem: reinigen, exfoliëren en hydrateren. Als je hier klachten over hoort, is dat meestal over één product. De zeep of de clarifying lotion zouden je huid uitdrogen. Maar dan wordt de derde stap, hydrateren, over geslagen. Je kunt de werking en effectiviteit van één product uit zo’n concept niet goed beoordelen als je dit geïsoleerd gebruikt. Je kunt je wel afvragen of je per se de DDML of DDMG van Clinique moet gebruiken of dat een ander hydraterend product hetzelfde kan doen. Ik denk dat het laatste geen probleem is. Je kunt het concept ‘nabootsen’ met andere producten.

Een recente en vergelijkbare ervaring heb ik met MBR Beta-Enzyme gehad. Dat product heb ik eerst afzonderlijk getest en mijn huid voelde droog, niet echt aangenaam. Maar omdat dit product onderdeel uitmaakt van een gericht concept van MBR: openen, verzorgen, sluiten, was deze ervaring niet representatief voor wat het merk te bieden heeft. Dus heb ik vervolgens conform het MBR concept getest, waarbij ik uit elke stap één product van MBR gebruikte, gecombineerd met een reiniger van Hannah, waarbij ik er op gelet heb, dat dit een milde reiniger was zodat hij goed paste binnen het concept. Mijn ervaring nu, was heel anders. Lees hiervoor de review.

Steeds actievere stoffen

Behalve dit concept-denken, zien we dat de cosmetica industrie aan het veranderen is. In Nederland komen steeds meer merken op de markt met (hoog) geconcentreerde werkzame stoffen. Ook dat betekent dat je uit moet kijken met combineren van producten van verschillende merken. Als je je tuin bemest, gebruik je maar een meststof en niet drie verschillende over elkaar. Bij te veel mest verbranden je planten. Te veel werkzame stoffen kunnen je huid irriteren of schade toebrengen.

Wat kun je wel en wat kun je niet combineren?

  1. Stapel geen exfoliant. Zowel een lotion als crème met BHA, AHA, melkzuur, fruitzuur is teveel. Als je een BHA of AHA gebruikt (Paula’s Choice, Uncover etc), kies dan een verzorgende een crème waar geen zuur in zit. Het vervelende is, dat dit niet altijd duidelijk aangegeven staat en je hier dus de inci-lijst voor moet bestuderen.
  2. Kijk uit met combineren van AHA en retinol of andere vitamine A derivaten. Volgens Dr. Baumann kun je vitamine A (retinol) niet combineren met AHA omdat de vitamine A gedeactiveerd wordt door de AHA. Paula Begoun is het hier niet mee eens, ze heeft het niet bin onderzoek teruggevonden.
    Er zijn veel producten op de markt die AHA (of BHA) combineren met retinol. Het lijkt mij daarom sterk dat AHA de retinol zou deactiveren. Je moet wel op letten: AHA is een exfoliant en kan de penetratie (en daarmee de werking) van retinol versterken. Als je dus hoge concentraties van allebei gebruikt, zou dit je huid kunnen irriteren. In dat geval zou ik adviseren producten van één merk te gebruiken, waarvan bekend is dat je ze samen kunt gebruiken.  Zie Monique’s bootcamp met Obagi. Of gebruik een product dat zowel AHA en retinol bevat, zoals Avène Triacneal of MD Formulations VitAPlus Night Recovery.
  3. Gebruik dunne vloeibare  producten eerst. Dikkere crèmes kunnen de huid meer afsluiten waardoor een volgend product niet meer in de huid door kan dringen en zijn werk niet kan doen.

Kortom. Je kunt je favoriete producten van verschillende merken goed combineren. Gebruik je gezond verstand en boots een concept zoveel mogelijk na, stapel geen (agressieve) ingrediënten en ben voorzichtig met zuren in combinatie met vitamine A. En kies vooral de producten die jij prettig vindt!

Lees hier meer wijze woorden van ons testpanellid Gerti!

Lees ook