shop Chanel Les Beiges Eau de Teint zomerfoundation Chanel Eau de Teint foundation heeft een ultrafijne, waterachtige geltextuur. Fraaie glow, subtiel tint, verkoelend. Bekijken Voor een parfumliefhebber zegt de naam Frapin misschien niet veel, maar onder de cognacliefhebbers is het een begrip. In 1270 vestigde de familie Frapin zich in het zuidwesten van Frankrijk waar […]

03:00 - 01:48
luistertijd 03:00 - leestijd 01:48

Voor een parfumliefhebber zegt de naam Frapin misschien niet veel, maar onder de cognacliefhebbers is het een begrip.

In 1270 vestigde de familie Frapin zich in het zuidwesten van Frankrijk waar ze begonnen met de productie van wijn. Inmiddels is deze onderneming uitgegroeid tot de beroemdste producent van cognac en champagne. In 2002 heeft Frapin zijn beroemde ‘eau de vie’ veranderd in ‘eau de parfum’. Beatrice Cointreau, de achterkleindochter van Pierre Frapin heeft samen met de ‘cellar master’ van het huis een verfijnd parfum gecreëerd ter ere van cognac. “Het eerste en het enige cognacparfum in de wereld” – claimde het huis toen. Het kreeg de naam “1270”, een knipoog naar het jaargetal dat voor het begin van Frapin symbool staat.

De geur werd gelanceerd in 2002, maar ging snel uit de productie. In 2008 kwam de geur terug in een nieuw flacon die aan een cognacglas deed denken. De geurlijn van Frapin is inmiddels uitgebreid met andere parfums geïnspireerd op de geschiedenis en de productie van cognac en champagne.

In Frapin 1270 zit meer dan alleen de geur van cognac zelf. Ook de bloemen van de Folle Blanche druivensoort, het gras van de wijngaard, het hout van de cognacvatten en vochtige aarde uit de kelders ruik je in het parfum. De geurnoten van Frapin 1270 vormen het essentiële lexicon voor het beschrijven van de geurnuancen en de smaak van cognac: exotisch hout, specerijen, harsen, druif, peper, gekonfijte sinaasappel, noten, hazelnoten, pruimen, cacao, koffie, leer, hout, witte honing en vanille.

Het parfum zelf ruikt niet echt naar cognac, maar het creëert wel een verfijnde sfeer waarin je zonder drukte en gejaagdheid van deze edele drank geniet. Het is een combinatie van hout- en harssoorten met zoete nuancen van fruit, specerijen en romige vanille. Eerst een stuk pruim en gekonfijte sinaasappel gedoopt in cognac. En dan een slokje van de drank zelf. Het is zo rijp, dat alle scherpe kanten door de tijd zijn geslepen. Het glijdt gewoon door je keel en laat een zoete romige afdronk met een vleugje chocolade achter. En als het glas leeg is, dan ruik je een houtige geur met de lichte nuancen van hars, noten en vanille. Een mooie afsluiting van de dag en in mijn beleving is ook een mooie geur voor de nazomer. De cognackleurige hout- en harssoorten vormen een mooie palette voor het landschap in de kleuren van het beginnend najaar.

Frapin 1270 is vrij subtiel en bescheiden. Het creëert een licht verfijnde aura en na een paar uur kan ik het alleen dicht bij de huid waarnemen. Een goede keuze voor kantoor of voor iemand die naar een verfijnde en niet te opvallende geur zoekt. De prijs is €96 voor 100 ml. Te koop online bij onder andere ParfuMaria.

Lees ook