Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam verteld in dit artikel alles over ver doorlopende kraaienpootjes en wat hier aan te doen is. In onze ‘huidenvelop’ ontstaan rimpels doordat de rek uit de huid gaat, of doordat er minder volume in de ‘envelop’ zit, omdat de hoeveelheid vet en bot minder worden […]

02:20 - 01:24
luistertijd 02:20 - leestijd 01:24

Plastisch chirurg Frank Niessen, werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam verteld in dit artikel alles over ver doorlopende kraaienpootjes en wat hier aan te doen is.

In onze ‘huidenvelop’ ontstaan rimpels doordat de rek uit de huid gaat, of doordat er minder volume in de ‘envelop’ zit, omdat de hoeveelheid vet en bot minder worden wanneer je ouder wordt. Maar ze ontstaan ook doordat de spieren een wat hogere spanning lijken te krijgen met de jaren en de huid met verbindingen aan de spier vastzit en je zodoende intrekkingen krijgt.

Er zijn meerdere mogelijkheden om de rimpels te behandelen.

Je kunt het teveel aan huid wegsnijden en de huid wat strakker trekken. Dat doen we onder andere door ooglidcorrecties en facelifts. Je zou de huid kunnen laten schrompelen en samentrekken, dat doen we met lasers, peeling en dermabrasie, waarbij we het toplaagje van de huid weghalen om tijdens de genezing wat schrompeling te krijgen. We proberen dat met verwarming, zodat de eiwitten in de huid wat schrompelen en deze strakker wordt, maar ook met ultrageluid, of zelfs koeling.

Je kunt ook het volume aanvullen. Dat kunnen we doen met fillers en met lichaamseigen vet. Alleen wanneer het teveel aan huid fors is, kom je niet uit met het alleen vullen, want dan krijg je een onnatuurlijk vol gezicht. Verschillende binnen en buitenlandse celebrities zijn daar een goed voorbeeld van.

Tot slot kun je met Botox zorgen voor ontspanning van de spieren, zodat de intrekking verdwijnt.

Wat nu de beste behandeling of combinatie van behandelingen is, hangt af van ieders individuele situatie, dus een simpel antwoord op deze vraag is niet te geven. Als je hier mee zit, kun je het beste eerst je gezicht laten onderzoeken bij een arts die de beschikking heeft over verschillende mogelijkheden, zoals hierboven genoemd, zodat je ook een eerlijk advies kan krijgen.

Je kunt het beste je gezicht laten onderzoeken door een arts die je meerdere mogelijkheden aan kan bieden en je een eerlijk advies kan geven.

Dr. Frank Niessen

Heb jij een vraag aan plastisch chirurg Frank Niessen? Stuur hem via het contactformulier.

Lees ook