Lotion, crème, gel, serum….. Voedend, verstevigend, antirimpel, hypo-allergeen….. Al die termen op tubes en potjes maken het kiezen van een dag-/nachtcrème er niet eenvoudiger op. Wat het product moet doen Een goede dag-/nachtcrème verbetert de conditie van de huid en houdt deze gezond. Daarom moet je crème ingrediënten bevatten die schade door vrije radicalen verminderen […]

03:50 - 02:18
luistertijd 03:50 - leestijd 02:18

Lotion, crème, gel, serum….. Voedend, verstevigend, antirimpel, hypo-allergeen….. Al die termen op tubes en potjes maken het kiezen van een dag-/nachtcrème er niet eenvoudiger op.

Wat het product moet doen

Een goede dag-/nachtcrème verbetert de conditie van de huid en houdt deze gezond. Daarom moet je crème ingrediënten bevatten die schade door vrije radicalen verminderen (dat is vooral schade veroorzaakt door de zon) en die huidcellen helpen goed te functioneren.

Er zijn 4 categorieën ingrediënten die een bewezen positieve werking hebben op de huid en die dus zeker niet in je dag-/nachtcrème mogen ontbreken: antioxidanten, anti-irriterende ingrediënten, huididentieke en huidcelcommunicerende ingrediënten.

Shop de cremes hier online

 

Antioxidanten zijn onmisbaar om schade door vrije radicalen te beperken. Een product met een combinatie van verschillende antioxidanten is de beste optie. Enkele voorbeelden van antioxidanten zijn: betaglucan, ubiquinone (ook bekend als coenzyme Q10), superoxide dismutase, vitamine C (ascorbic acid of ascorbyl palmitate) en vitamine E (tocopherol).

Anti-irriterende ingrediënten zijn belangrijk voor het verminderen van mogelijke irritatie. Allantoin, bisabolol, avena sativa en glycyrrhiza glabra root extract zijn enkele voorbeelden die je in een product kunt tegenkomen.

Huididentieke ingrediënten zijn als het ware het “cement” dat de huidcellen bijeenhoudt en de structuur van de huid gezond houdt. Voorbeelden zijn: ceramide, lecithin, glycerin, glycerol, hyaluronic acid, sodium hyaluronate, sodium PCA, cholesterol, phospholipids, glycosaminoglycans.

Huidcelcommunicerende ingrediënten helpen de gezonde ontwikkeling van huidcellen en kunnen beschadigde cellen zich meer laten “gedragen” als normale, gezonde(re) cellen. Je zult hier in de toekomst ongetwijfeld meer over horen, want het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Op dit moment zijn de ingrediënten waar je op moet letten onder meer: retinol, retinoic acid, niacinamide, lecithin, linolenic acid, carnitine, carnosine, adenosine triphosphate, adenosine cyclic phosphate, palmitoyl oligopeptide, en palmitoyl tripeptide-3 (en andere peptides).

Shop de cremes hier online

 

Wat is het verschil tussen een crѐme voor overdag en voor ’s nachts?

Het enige echte verschil tussen een crѐme voor overdag en voor ’s nachts is dat de versie voor overdag ook nog een goed geformuleerde breedspectrum zonnefilter met SPF 15 of meer moet bevatten. Het product moet bescherming bieden tegen zowel UVB- als UVA-straling in de vorm van titaniumdioxide, zinkoxide of avobenzone.

Let op: kies voor een dag-/nachtcrѐme in een ondoorzichtige tube of fles en met een zo klein mogelijk gaatje waar het product uitkomt. Zo voorkom je dat de effectiviteit snel vermindert na herhaaldelijke blootstelling aan lucht en zonlicht.

Voor bewezen effectieve topcrèmes van Paula’s Choice klik hier voor meer informatie over dag- versus nachtcremes, en Dagcrèmes met SPF.

Shop de cremes hier online

 

Lees ook