Een krap budget leert ons creatief te zijn. Weet je nog, dat vrouwen na de oorlog een streep tekende op de achterkant van hun benen met het bruine oogpotlood om de naden van panty’s na te bootsen? Of herinner je nog hoe Julia Roberts in “Pretty Woman” haar schoenen met een zwarte stift “repareerde”? Of Clair uit “Gooische Vrouwen” wie goedkopere etenswaren in de duurdere potjes stopte? Er zijn vele tips en trucs bekend om de schone schijn op je imago te laten glanzen zonder veel geld daarvoor uit te geven.

03:34 - 02:08
luistertijd 03:34 - leestijd 02:08

Een krap budget leert ons creatief te zijn. Weet je nog, dat vrouwen na de oorlog een streep tekende op de achterkant van hun benen met het bruine oogpotlood om de naden van panty’s na te bootsen?

Of herinner je nog hoe Julia Roberts in “Pretty Woman” haar schoenen met een zwarte stift “repareerde”? Of Clair uit “Gooische Vrouwen” wie goedkopere etenswaren in de duurdere potjes stopte? Er zijn vele tips en trucs bekend om de schone schijn op je imago te laten glanzen zonder veel geld daarvoor uit te geven. Zoektocht naar de budgetmerken is er één van. Is “budget” per definitie goedkoop of kan het in de momenten van nood je redding zijn?

Kruidvat heeft dit jaar een nieuwe parfumlijnen voor de smalle beurs gelanceerd onder de naam “The Master Parfumer”.

De lijn bestaat uit zes geuren gemaakt door de bekende parfumeurs. Qua verpakking lijkt het een knipoog te zijn naar de luxe klassiekers van Chanel. Van een afstand ogen de flessen luxe, van dichtbij zie je dat de meeste visuele kenmerken erop geplakt zijn. Slim gedaan.

Uit de reeks test ik de geur Amber N53. Op het etiket lees ik dat het naar de combinatie van perzik, jasmijn en amber zou moeten ruiken. Als ik het ruik, dan moet ik aan een interessante goochelaarstruc denken. Een goochelaar laat een willekeurige toeschouwer aan een zakdoek ruiken. Tot verbazing lijkt het wel of dat ene doekje verschillende geuren heeft. Het geheim van de truc verklap ik niet. Maar dat is ongeveer wat Amber N53 ook doet – het doet me denken aan de vele tegenwoordig heel populaire geuren van de bloemig-oriëntaalse familie met frisse en fruitige topnoten en oriëntaals getinte bloemen. En het is geen kakafonie – het hoofdthema is eenvoudig geschetst en gebalanceerd.

Ik ruik voornamelijk veel fruit – van sappig en fris tot zoet en tropisch – peer, lychee, mango, een zuurtje van ananas. In het bloemige hart ruik in een sluier van de bloemenblaadjes in wit, geel en beige met hier en daar ook een blaadje van de rode roos. De amber hier is niet de ambergris uit de oude parfumerie en ook geen zwaar oriëntaals akkoord van hout, zee en zoete harsen uit de niche geuren. Het is eerder een licht poederig vanillezoet en warm op barnsteen lijkend akkoord waarmee een oriëntaals accent aan de vele luxe geuren wordt gegeven.

Ik ben eigenlijk wel verbaasd hoe “The Master Parfumer” het is gelukt om een budgetgeur een luxe uitstraling te geven. Of ligt het misschien aan de luxe merken zelf, die voor vergelijkbare kwaliteit eigenlijk een te hoog bedrag vragen? Voor een  nicheliefhebber zou “The Master Perfumer” niet echt veel betekenen. Maar ik ben wel overtuigd dat het een goed budgetalternatief is voor een aantal duurdere luxe merken in de tijden van crisis. Kijk of je ook iets kan vinden tussen de zes geuren van dit merk. En hier is een trucje – zeg niemand wat voor geur je draagt. Laat ze raden en wie weet, word je gevleid met de antwoorden die je hoort. Wedden dat ze dure merken noemen?

De prijs is €7,99 per flesje – 50 ml voor de damesparfums en 100 ml voor de herengeuren.

Lees hieronder meer reviews van Maxim.

Lees ook