Kruidvat, Etos of Hema budget shampoo droog haar

09:11 - 05:30
luistertijd 09:11 - leestijd 05:30

budget shampoo

Maakt het nu echt verschil, een goedkope shampoo? Zou ik daar uitgedroogd haar van krijgen, of de ene bad hair day na de andere? In principe zijn er maar een beperkt aantal werkzame en nuttige ingrediënten voor shampoos op de markt en elk merk gebruikt die ingrediënten. Haar is immers dood, je kunt het niet voeden of repareren ( alleen tijdelijk, tot de volgende wasbeurt).

Haren hebben geen stofwisseling. De haarwortel wel natuurlijk, maar daar heeft een shampoo geen invloed op. En dan kun je er nog zoveel plantaardige kruidenextracten en exotische bessen aan toe voegen, maar of dat nut heeft voor mooier haar…

Daarnaast hebben merken als L’Oréal dure en goedkopere lijnen in het pakket die vrijwel identiek zijn met slechts een andere merknaam en verpakking.

Huismerken komen vaak uit een fabriek waar ook A-merken worden gemaakt, waar alleen een andere verpakking omheen gaat. Aldus, ik ga fijn aan het haarwassen.

Ik krijg van de Etos, HEMA en het Kruidvat een fles huismerk shampoo toegestuurd, voor droog haar. De HEMA en Etos doen er netjes een briefje bij om mij succes te wensen met de test, het Kruidvat pakket komt zonder briefje. In eerste instantie krijg ik een zelfs fles die voor 1/3 leeg is. Gebruikt! Na een mailtje van Beautyjournaal krijg ik per ommegaande een nieuwe fles opgestuurd.

KRUIDVAT MILDE SHAMPOO voor droog en beschadigd haar.

500ml voor 0,99ct.

Kruidvat milde shampoo verrijkt met jojobaextract is speciaal geschikt voor de milde verzorging van droog en beschadigd haar. De weldadig schuimende shampoo bevat ingrediënten die ervoor zorgen dat het haar de glans behoud en goed in model te brengen is. Geschikt voor dagelijks gebruik”.

Deze enorme fles van een halve liter ziet er wat goedkopig uit, maar dat is het dan ook: absoluut een budgetprijs van 0.99ct! Kun je voor deze prijs goede ingrediënten in een product doen en daar nog op verdienen ook?

De shampoo is lichtgeel van kleur, net als het etiket in geeltinten en de gele dop. Het product schuimt mild en is fijn in gebruik. Er zit parfum in (halverwege de INCI lijst), maar ik ruik praktisch niets. Dat vind ik prettig! Na het uitspoelen voelt mijn haar stroef aan, te schoon en niet zacht. Ik wil niets liever dan er zo snel mogelijk een conditioner in doen om dat stroeve gevoel weg te krijgen. Ik laat mijn haar opdrogen in een knot, om op het laatste moment nog even de föhn erover te blazen en daarna weer in dezelfde knot op de fiets naar mijn werk te stappen. Op die manier pluist het zo min mogelijk en heb ik een natuurlijke krul. Dit doe ik exact zo bij de andere shampoos. Mijn haar voelt heel schoon, licht, zacht en glad.

Wat zit er in?

Naast natuurlijk water, sodium laureth sulfaat (reiniger in praktisch alle shampoos) als derde ingrediënt: zout! Dat zit ook bijna in alle shampoos, maar hier zit dus veel zout in. Zout wordt gebruikt om het product te verdikken, zodat het niet te waterig wordt. Maar zout droogt ook uit zoals je aan je huid merkt na een dagje zee. Voor een shampoo bij droog haar lijkt me dit niet ideaal. Ik vermoed dat de hoeveelheid zout dat stugge gevoel geeft na het wassen.

Verder jojoba extract, panthenol  – beide goede verzorgende stoffen. Daarna nog meer reinigende stoffen, verdikkingsmiddelen, emulgatoren, parfum. Nog twee magnesium zouten en daarna een stuk of 10 conserveermiddelen en een antibacteriële stof.

Conclusie: voor droog haar vind ik deze shampoo niet geschikt, eerder voor normaal tot vet haar. Er zit meer zout in dan verzorgende stoffen. Maar, het is erg goedkoop, je krijgt veel inhoud en er zitten geen schadelijke stoffen voor je haar in. Met een goede conditioner erbij voldoet hij prima: mijn haar zit zoals gebruikelijk, ik moet wel een drupje meer haarolie gebruiken dan normaal.

ETOS 2 IN 1 SHAMPOO, voor glanzend & gezond haar

300ml, prijs 1,99.

‘Voorkomt uitdrogen. Met klaproosextract en glycerine’

Volgens de tekst op de verpakking is dit een shampoo en conditioner in één. ‘De glycerine voorkomt uitdrogen door vocht in je haar vast te houden. Het klaproosextract geeft je haar een mooie glans’.

Ik snap het idee achter een twee-in–een shampoo: lekker snel en toch verzorgd haar. Maar het is mij nooit duidelijk geworden waarom de shampoo de conditioner- bestanddelen er niet net zo hard weer uit zou wassen. Glycerine staat inderdaad bekend om het vochtvasthoudende vermogen. Klaproosextract klinkt exotisch, maar ik kan zelf geen research vinden waarin het glanzende effect op haar vermeld is.

De shampoo zit in een mooie slanke opaalkleurige fles met een paars/zilveren opdruk. In het niets meer de super basic verpakkingen van vroeger. Dit oogt prima in de badkamer en 300ml is een mooie hoeveelheid. Niet te groot, niet te klein.

Het gebruik is fijn: een mild schuimend product met een heel subtiele geur. Als ik het helemaal uitgespoeld heb merk ik niets van de conditioner in de shampoo: mijn haar voelt stroef, sterk gereinigd aan. Ook hier wil ik er snel een aparte conditioner bij gebruiken, en dat werkt. Mijn haar is nu zacht en doorkambaar.

Wat zit erin?

Opvallend: als derde ingrediënt aloë Vera– ook dat is een goede vochtvasthouder. Het reinigende middel is ook hier sodium laureth sulfate, met nog een milde reiniger, verdikkingsmiddel, zout, emulgator, parfum, verdikkingsmiddel, klaproosextract, glycerine, twee zuurgraad aanpassers, verdikkingsmiddel, stabilisator, conserveermiddelen, geurstof.

Conclusie: Mijn haar zit goed en het lijkt wel of ik iets minder last heb van pluis. In ieder geval minder droog dan na de Kruidvat shampoo. Voor normaal haar dat na een paar dagen iets vettig wordt is dit een goede shampoo (mijn haar wordt nooit vet).

SHOP hier online.

HEMA SHAMPOO VOOR DROOG HAAR, Nutrition

Voor droog & beschadigd haar, helpt het haar herstellen, 250ml Prijs 1,50

‘Met tarwekiemolie. Verzorgt en helpt het haar herstellen. Is geschikt voor dagelijks gebruik’.

Dit is echt een HEMA flesje: simpel van vormgeving, duidelijk waar het voor dient en geen wollig taalgebruik of overdreven claims op de verpakking. De hoeveelheid is wel wat klein, zeker in vergelijking met de andere shampoos, maar dat is ook weer handig voor op reis.

De shampoo is perzik/geel kleurig en zit in een halftransparante plastic fles met klikdop en een opdruk in oranje en zwart ( in 3 talen).

Deze shampoo schuimt iets meer dan de andere twee en geeft de meeste geur af. Bloemig. Fijn in gebruik en mijn haar voelt duidelijk zachter en minder stroef na het wassen. Ik moet er nog wel een conditioner bij gebruiken – er staat op de fles ook aangegeven: ‘ voor een volledige verzorging na het wassen de HEMA Nutrition crèmespoeling en het masker gebruiken’.

Wat zit er in?

Na SLS nog een milde reiniger, zout, tarwekiemolie, reiniger uit kokos, verdikkingsmiddel, bindmiddel, conserveermiddel (benzoic acid). Verzachtende stof, silicone, weer een reiniger, anti statisch ingrediënt, vochtinbrenger, benzyl acohol (oplosmiddel). En dan een conserveermiddel met een totaal onuitspreekbare naam dat te boek staat als irriterend en alleen in middelen gebruikt mag worden die afgespoeld worden. Verder nog een stabilisator, anti bacterieel ingrediënt, oplosmiddel, conserveermiddel en een zuurgraad aanpasser (sodium hydroxide) die sterk alkalisch werkt en dus slechts in zeer kleine hoeveelheden gebruikt kan worden. Het ingrediënt staat hier aan het einde van de INCI lijst, dus dat klopt.

SHOP hier online.

 

Conclusie van Harriet: Qua resultaat werkt de HEMA shampoo voor mij het beste. Mijn haar zit echt goed, glanst meer en heeft minder pluis. Er is duidelijk verschil met de andere twee.

Maar als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, zitten hier meer potentieel irriterende stoffen in. Nogal veel en wat agressieve conserveermiddelen en een alcohol. Ook al is het niet schadelijk voor je haar, het product komt wel op je hoofdhuid. De andere shampoos bevatten geen van deze wat meer agressieve ingrediënten. De tarwekiemolie hierin is een groot pluspunt. Ik vermoed dat die voor een groot deel het mooie effect op mijn haar veroorzaakt.

Als je puur naar het effect kijkt zou ik zeggen, neem de HEMA shampoo. Als je wat meer kijkt naar wat er in zit, zeg ik:  de Etos shampoo. Iets minder effect, maar wel milder. En zeker bij droog haar zou ik kiezen voor zo mild mogelijk.

Lees ook