Onlangs stond in HUID magazine een leuk artikel over een samenwerkingsverband tussen universiteiten, de overheid en het bedrijfsleven zoals Unilever, dat in brede zin naar de intrinsieke en extrinsieke oorzaken van veroudering bij de mens kijkt, en dus ook die van de huid. In het artikel wordt gesproken met  dermatoloog Tamar Nijsten van Erasmus MC […]

03:26 - 02:03
luistertijd 03:26 - leestijd 02:03

Onlangs stond in HUID magazine een leuk artikel over een samenwerkingsverband tussen universiteiten, de overheid en het bedrijfsleven zoals Unilever, dat in brede zin naar de intrinsieke en extrinsieke oorzaken van veroudering bij de mens kijkt, en dus ook die van de huid.

In het artikel wordt gesproken met  dermatoloog Tamar Nijsten van Erasmus MC die zijdelings bij het onderzoek betrokken raakte vanwege een ander lopend onderzoek: de relatie tussen rimpelvorming van de huid en huidkanker.

Op de vraag wat de belangrijkste oorzaken van interne en externe huidveroudering zijn, antwoordt de arts dat van interne oorzaken nog maar weinig bekend, behalve dat genen een rol spelen en bepaalde, niet nader genoemde, verouderingssyndromen met specifieke gendefecten. Van de buitenkant is meer bekend: zon en roken zijn de grootste huidverouderaars. Nothing news dus, beetje beautyliefhebber weet dat al jaren. Ook zijn er invloeden van voeding, hormonale veranderingen en lichaamsgewicht – hoe dikker je bent- hoe minder snel je rimpelt. Ook geen nieuws dus.

Interessant is weer de vraag hoe intrinsieke en extrinsieke veroudering zich tot elkaar verhouden, en daarop laat de arts weten te hopen dat beide factoren binnen afzienbare tijd  in een model gepresenteerd kunnen worden. Hij noemt een periode van twee tot vier jaar.
Een leuke vraag is ook of huidveroudering iets zegt over de algemene gezondheid. Wij horen zelf wel eens een dergelijke verkondiging, maar wetenschappelijk bewijs is daar nog niet voor. Nijsten vertelt aan HUID magazine: ‘ In Rotterdam loopt al jarenlang het ERGO Onderzoek waaraan 15 duizend mensen deelnemen en van wie gegevens worden verzameld over hun binnenkant: hart- en vaatziekten, dementie, oogaandoeningen. Ook bekijken we hun huidconditie: hoe hun rimpels zich ontwikkelen, pigmentvlekken ontstaan, elasticiteit van de bloedvaten afneemt. Het zou geweldig zijn als we straks aan de buitenkant al een beetje kunnen voorspellen hoe het verouderingsproces van het lichaam en de organen aan de binnenkant verloopt.’

Ook loopt er psychologisch onderzoek waarbij mensen naar foto’s van anderen moeten kijken en hun leeftijd moeten inschatten. Waar kijk je naar, welke factoren spelen een rol als je jonger of juist ouder wordt ingeschat? Leuk dat dit gebeurt, maar deels is natuurlijk al heel wat bekend vanuit Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat vooral pigmentvlekken ervoor zorgen dat ieder ouder lijkt – veel meer dan rimpels. Ook een zongebruinde huid levert een oudere leeftijd op t.o.v. een witte huid.

Ook de afdeling Epidemiologie en de afdeling Forensische Moleculaire Biologie dragen een steentje bij. O.l.v. Manfred Kayser is de laatste vakgroep bezig om vanuit een druppel bloed genetische factoren op de sporen die persoonlijkheidskenmerken duiden: huidkleur, oogkleur, en wellicht ook ooit de huidconditie.

De arts besluit met het advies om vooral ook dagcreme met een uv filter te smeren. Omdat er geen betere antiverouderingsremedie is dan een uv-filter. De arts is ervan overtuigd dat veel mensen dit nog steeds niet weten, en er ook geen weet van hebben dat er nu dagcremes met uv filters bestaan.

Hmmm…beklijven de reclameboodschappen van de cosmeticaindustrie dan zo slecht? Is het bereik dan nog altijd zo klein?

Lees ook