Ik heb “last” van horizontale groeven in mijn nagels. Bij de drogisterij vertelde de verkoopster dat het een kwestie was van leeftijd/ouderdom en dat daar niets aan te doen is. Klopt dat? BeautyJournaal’s nagelexpert Ben van Rijn antwoordt: ‘Al eerder heb ik gewezen op het belang van de matrix, omdat de nagel daar in eerste […]

01:55 - 01:09
luistertijd 01:55 - leestijd 01:09

Ik heb “last” van horizontale groeven in mijn nagels. Bij de drogisterij vertelde de verkoopster dat het een kwestie was van leeftijd/ouderdom en dat daar niets aan te doen is. Klopt dat?

BeautyJournaal’s nagelexpert Ben van Rijn antwoordt:

‘Al eerder heb ik gewezen op het belang van de matrix, omdat de nagel daar in eerste aanleg wordt gemaakt. Hier kan dan ook de oorzaak liggen van sommige nagelproblemen.

We hebben gezien dat de matrix de dikte van de nagel bepaalt, maar hier vindt bijvoorbeeld ook het veelvoorkomende probleem van “geribbelde” nagels zijn oorsprong. Horizontale groeven in de nagels van vingers of teen worden ook wel de lijnen van Beau genoemd.

Zij ontstaan wanneer de groei van de nagel tijdelijk is verstoord, bij voorbeeld als gevolg van ziekte, verwondingen of een tekort aan calcium of zink. Lijnen van Beau komen meestal voor op de nagels van de duim en grote teen, hoewel soms alle vingers en tenen zijn aangedaan.

Nagels groeien gemiddeld één millimeter per zes tot tien dagen. De lijnen van Beau worden dan ook pas zichtbaar enige tijd nadat de verstoring zich heeft voorgedaan en blijven zichtbaar totdat het gehele aangedane gebied op de nagel is uitgegroeid. Er valt weinig aan te doen behoudens dan te onderzoeken wat de oorzaak van de verstoring kan zijn geweest.

Ouderdom (leeftijd) heeft hier in zoverre mee te maken dat de kans op een dergelijke verstoring – bijvoorbeeld ziekte – gewoon groter is. Maar de lijnen van Beau komen soms ook voor bij baby’s van vier tot vijf weken oud. Dit is een normaal verschijnsel in deze leeftijdgroep.’

Heb jij een vraag aan onze nagelexpert? Stuur hem via het contactformulier.

Lees hieronder meer Q & A’s met Ben van Rijn

Lees ook