Veilig zonnen bestaat niet, of je dat nu in de zon of op een zonnebank doet.

04:21 - 02:36
luistertijd 04:21 - leestijd 02:36

Veilig zonnen bestaat niet, of je dat nu in de zon of op een zonnebank doet. Je moet je huid altijd beschermen tegen de zon. Doe je dat niet dan raakt je huid beschadigd. De schade manifesteert zich in de vorm van rimpels, bruine huidverkleuringen, een doffe teint en mogelijk zelfs huidkanker. Ga dus verstandig om met de zon en je huid zal er gezond en jong uitblijven zien.

UV-filtering tot op zekere hoogte

UVB-stralen van de zon veroorzaken zonnebrand, maar UVA-stralen zijn de sluipmoordenaars omdat je ze niet voelt. Ze zijn echter wel de belangrijkste oorzaak van huidkanker, rimpels en een verzwakt immuunsysteem (UVA-stralen dringen zelfs door ramen die geen UV-beschermlaag hebben). Direct zonlicht, zelfs wanneer de huid is beschermd met een zonnefilter, is altijd slecht, want geen enkel zonnebeschermingsproduct beschermt je 100% tegen straling. Zelfs na gebruik van een product  met SPF 50 (zonnebeschermingsfactor) of hoger kan nog ongeveer 3% van de UV-straling de huid penetreren. Dit verklaart dus waarom je wel een beetje kleur krijgt ondanks dat je grote hoeveelheden van het product op je huid hebt aangebracht.

In de schaduw zitten of een zonnehoed dragen beschermt slechts gedeeltelijk tegen zonnestraling. En wist je dat zelfs op een mistige of bewolkte dag zonnestralen alom aanwezig zijn en je huid al kunnen beschadigen?

Tijdig insmeren

Als je toch de zon ingaat, breng dan 15 tot 20 minuten voordat je naar buiten gaat een zonnebeschermingsproduct aan. Doe dat op elk lichaamsdeel dat wordt blootgesteld aan de zon. Vergeet dus niet ook handen, hals, oren en borst in te smeren. Net zoals op je gezicht wordt huidveroudering op andere lichaamsdelen ook veroorzaakt door schade door de zon, die voor een groot deel kan worden tegengegaan door dagelijks gebruik van een zonnebrandproduct. Wees niet zuinig, maar smeer royaal in.

Hoe werkt een spf filter?

Het SPF-nummer  is een basisindicatie voor hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt. Als je normaal 10 minuten in de zon kunt vertoeven voordat je huid rood wordt, kun je met een SPF 15-product ongeveer 2½ uur in de zon verblijven. De rekenformule is: 10 (minuten) x 15 (SPF) = 150 (minuten) of 2½ uur.

De SPF is essentieel, maar geeft alleen de bescherming tegen zonnebrand (UVB) aan. Je moet je huid tevens beschermen tegen UVA-straling. Als je ervan verzekerd wilt zijn dat je zonnebrandproduct je tevens beschermt tegen UVA-straling moet je kijken of er op de lijst met actieve ingrediënten zinkoxide, titaniumdioxide, avobenzone (ook bekend als methoxydibenzoylmethaan), Mexoryl SX (ecamsule) of Tinosorb staat vermeld.

Extra anti-oxidanten helpen

Steeds meer onderzoek toont aan dat ook plaatselijk aangebrachte antioxidanten kunnen helpen tegen zonneschade. Hoewel antioxidanten niet in plaats van een product met zonnefilter moeten worden gebruikt, zijn ze heel effectief als ze worden gecombineerd. Antioxidanten zijn een uitstekende toevoeging aan de bescherming die geboden wordt door een goed geformuleerd product met zonnefilter.  Alle Paula’s Choice Dagcrèmes met SPF zijn rijk aan antioxidanten en zo zorgvuldig geformuleerd dat ze zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermen.

Als je toch kiest voor een bruine huid dan is er maar één veilige manier: gebruik  een zelfbruiner, bijvoorbeeld Almost the Real Thing Self-Tanning Gel van Paula’s Choice. BeautyJournaal’s testpanellid Harriet is dol op dit product, lees maar (onderaan artikel).

Laat nu de zon maar komen!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden van exclusieve aanbiedingen, nieuwe producten en promoties, meld je dan via www.paulaschoice.nl aan voor onze nieuwsbrief. Of bezoek de website van Paula’s Choice.

Dit nieuws maakt onderdeel uit van het merkendossier van Paula’s Choice en wordt je rechtstreeks aangeboden, zonder tussenkomst van de redactie.

Wat BeautyJournaal zelf over Paula’s Choice schreef:

Lees ook