Velen zullen de naam Vidal Sassoon kennen, maar wisten jullie ook dat deze man in de jaren 60 heeft bijgedragen aan de bevrijding van vrouwen.

02:34 - 01:32
luistertijd 02:34 - leestijd 01:32

Velen zullen de naam Vidal Sassoon kennen, maar wisten jullie ook dat deze man in de jaren 60 heeft bijgedragen aan de bevrijding van vrouwen. De man zorgde er eigenhandig voor dat vrouwen bevrijd werden van het verplichte salonbezoek en werd met zijn ‘wash and wear’ filosofie al snel een echte rockstar. Zijn style stond gelijk aan vrijheid en goede gezondheid.

Het begon allemaal toen Vidal ging trainen onder Raymond Bessone, een zeer bekende Britse kapper. Bessone was de eerste kapper op tv en had zijn eigen tv show, daarnaast cultiveerde hij zijn nep Franse accent en zijn over de top ‘camp’ gedrag. Deze man was een legende en een held, hij was een van de eerste kappers die overgevlogen werd naar Hollywood om het haar van een ster te doen. Volgens Vidal heeft Bessone hem echt leren knippen, zonder hem was hij nooit zo ver gekomen. Hij opende zijn eerste salon in Londen in 1954, op Bond street.

De opkomst van een legende

Voor de komst van Vidal Sassoon zaten vrouwen uren in de stoel, ingewikkelde opgestoken kapsels waren de norm en haarspray werd flink gebruikt. Vidal bracht daar in 1963 verandering in met zijn beroemde ‘vijf punten kapsel’. Mary Quant is een van de mensen die dit kapsel als eerste droeg net als Grace Coddington (Amerikaanse Voque).  De look staat bekend om de strakke gladde lijnen die hij het liefst knipte in donker haar. Hij was ook een van de eersten die de commerciële kant van het kappersvak wist te omarmen.

In 1964 betaalde regisseur Roman Polanski hem 5000 dollar om het haar van Mia Farrow te knippen, voor de cult klassieker ‘Rosemary’s Baby’. Hij nodigde de pers uit om in zijn Londense salon te komen kijken hoe hij het kapsel knipte. In de film maakt Mia nog een verwijzing naar Vidal, ‘Its Vidal Sasson’ zegt Mia tegen een geschokte tegenspeler ‘its very in’.

Vidal heeft met zijn style en filosofie, opleidingsinstituten en productlijnen het kappervak gevormd tot wat het vandaag de dag is. Volgens onze expert Piet-jan Duivenvoorden komen de grafische looks geïnspireerd om Vidal Sassoons werk weer helemaal terug. Helaas moet de wereld het nu doen zonder Vidal Sassoon die op 84-jarige leeftijd op 9 mei 2012 overleed. Voor meer interessante achtergrond informatie over Vidal Sassoon, bekijk de documentaire: Vidal Sassoon, The Movie.

Lees ook: Luxe haarverzorging

Lees ook