Vanaf eind juni 2012 biedt Clinique geautomatiseerde huiddiagnose via iPad aan in een aantal winkels bij de Bijenkorf en Douglas.

02:21 - 01:24
luistertijd 02:21 - leestijd 01:24

Vanaf eind juni 2012 biedt Clinique geautomatiseerde huiddiagnose via iPad aan in een aantal winkels bij de Bijenkorf en Douglas. Door vragen te beantwoorden over je huidgevoel en je leefstijl, krijg je binnen 90 seconden advies over een Clinique verzorgingsprogramma: van reiniging tot bescherming en verzorging.

De lijst is te printen als je wilt, maar hij kan ook direct via ingave van je emailadres digitaal opgestuurd worden. De iPads die hiervoor beschikbaar zijn bij de verkooppunten dienen meteen als scanapparatuur om meer informatie over het product te krijgen dat je zelf uit het schap pakt. De prijs wordt niet gegeven.

Clinique noemt het een primeur voor de branche. De tool is nu in vier gangbare Europese talen beschikbaar maar komt binnenkort ook in het Russisch, Arabisch, Japans, Pools, Turks en Mandarijn. De tool kan hiermee wereldwijd worden ingezet en het neemt verkoopsters wat handen uit werk, en jij als consument wordt net iets sneller bediend. Bovendien kan Clinique hiermee een uniforme deskundigheid verspreiden over haar producten, waar ook ter wereld. De diagnose is gratis.

Ik vind het leuk en in eerste instantie handig, maar ik heb er ook mijn bedenkingen bij. Het systeem gaat naar mijn idee te veel uit van de perceptie van vrouwen zelf en hun huidbeleving. Ik weet inmiddels als doorgewinterde journalist dat perceptie danig kan verschillen van de werkelijke huidconditie. Ik zou liever zien dat Clinique huiden gaat doormeten, en met rationele gegevens komt over talg, vocht, rimpels e.d. Mijn huid werd gediagnosticeerd als vet tot gecombineerd – wel binnen de categorie voor verstevigende/liftende producten, maar ik weet uit metingen dat mijn huid helemaal niet zo vet is, behalve een gecombineerde T-zone. Het systeem verzameld uiteindelijk toch uiteenlopende parameters bij elkaar en mengt er een advies van dat afgestemd is op het beschikbare assortiment. Zo krijg je een globaal advies. Toch ga ik zeker de lijn die voor vet tot gecombineerd werd geadviseerd gebruiken, om te kijken hoe het bevalt. Ik houd jullie op de hoogte.

Lees ook:

Lees ook