Foundation als make-upsoort houden de gemoederen van onze lezeressen bezig.

06:08 - 03:40
luistertijd 06:08 - leestijd 03:40

Foundation als make-upsoort houden de gemoederen van onze lezeressen bezig. Vooral het kiezen van de juiste kleur blijft erg moeilijk, al was het maar omdat in ons land maar weinig kleuren verkrijgbaar zijn, dus de vrouwen met afwijkende huidtinten en een zeer kieskeurige blik, vallen al snel buiten de boot. Maar ook de dekkingsgraad is een probleem: je wilt zo natural mogelijk, maar dan zit je al snel na een paar uur met een glimhoofd en de matterende  foundations kunnen na verloop van tijd ‘cakey’  worden. Tijd om onze make-up expert Lydia le Loux om advies te vragen….

De kleur

Het matchen van de juiste kleur is nog altijd het belangrijkst bij het kiezen van de juiste foundation. Hoe nude of dekkend hij ook mag zijn……Gebruik je een dekkende foundation dan zal je hem altijd iets zien en dat is OK! Onzin dat dat niet mag, het kan namelijk ook niet anders. Als de kleur en textuur maar voor jou de juiste is. En ja, dat is vaak een zoektocht: je moetverschillende merken testen. Wat voor de een werkt qua textuur en kleur kan voor jou niets zijn. En toch is er voor iedereen een juiste foundation.

‘Veel merken stellen in Nederland maar weinig kleuren ter beschikking – terwijl hun werkelijke assortiment groter is. Daar ben ik het ook totaal niet mee eens. Dit zou veel beter kunnen en moeten!’

De so called “experts” aan de beautycounters lukt het ook niet altijd. Absoluut waar, veel merken stellen in Nederland maar weinig kleuren ter beschikking – terwijl hun werkelijke assortiment groter is. Daar ben ik het ook totaal niet mee eens. Dit zou veel beter kunnen en moeten! Het fijnste is als ze onderscheid maken in koele, neutrale en warme types. Bepaal eerst wat voor type jij bent.  Kies dan een merk wat je aanspreekt. Kies een soort foundation, dekkend,transparant,spf, et ceterea.

De kleurtest

‘De kleur en textuur moet echt versmelten met je huid. Vaak zie en voel je het juiste resultaat pas na een uur.’

Breng in strepen  twee bij elkaar liggende tinten aan vanuit het midden gezicht naar buiten. Blend ze even met je vinger en wacht minstens 5 minuten. De kleur en textuur moet echt versmelten met je huid. Vaak zie en voel je het juiste resultaat pas na een uur. Test desnoods verschillende merken uit, maar niet op 1 dag achter elkaar, dat trekt je huid niet en je ziet het zelf ook niet meer scherp dan.

Bij MAC wordt men regelmatig getraind en kunnen ze het wel. MAC heeft veel keuze in koele en warme tinten en texturen. L’Oréal heeft de True Match, een licht dekkende foundation en  maakt ook onderscheid in types: C voor koel,N voor neutraal en W voor warm tot donker. Ook Bobbi Brown heeft een goed verloop in tinten.

Kleuren mixen

Heb je de juiste kleur gevonden, dan kan het handig zijn om binnen jouw kleurnuance 2 tinten aan te schaffen.’

Heb je de juiste kleur gevonden, dan kan het handig zijn om binnen jouw kleurnuance 2 tinten aan te schaffen. Ze moeten dan wel in elkaars verlengde liggen: qua kleur en formule (dus niet de een mat en de ander glanzend of zoiets….).Zo kun je voor elk seizoen de juiste tint mengen.

Van dewy naar glimhoofd, van mat naar cakey

‘Ga vooral niet teveel poederen  op een ‘dewy’ foundation, want dan krijg je dus dat ‘cakey’ effect.’

Voor beiden geldt: dep eerst het vocht goed van de huid met een tissue voordat je de foundation aanbrengt. Dat betekent dus ook dat je je dagcrème wat af moet deppen, als je die net hebt opgedaan. Wil je tussendoor je foundation bijwerken, dep dan ook eerst de huid af. Ga vooral niet teveel poederen  op een ‘dewy’ foundation, want dan krijg je dus dat ‘cakey’ effect. Sommige merken verkopen speciale vloeipapiertjes die hiervoor perfect zijn – de blottingpapers.

Hoe vermijd je een cakey foundation

Kies de juiste substantie. Bij een vette huid: gebruik een astringerende lotion en een oil free vochtinbrengende creme. Gebruik een matterende of oil-free foundation. Vermijd  te cremige substanties. Bij een droge huid: gebruik af en toe een exfolierend product – hoe gladdeer het huidoppervlak, hoe mooier en beter een foundation zal hechten. Gebruik altijd een vochtinbrengende creme onder je foundation en kies voor een foundation voor de droge huid.

‘Ook de aanbrengtechniek speelt een rol: als je met een kwast of je vingers te veel heen en weer bewegingen maakt creeer je een soort micro-exfoliation.’

Het maskereffect

Foundation die te licht of te donker is kan er maskerachtig uitzien.Foundation op poederbasis word bijna altijdcakey. Het is belangrijk om je moisturiser goed in te laten trekken en desnoods dus wat afdeppen. Ook de aanbrengtechniek speelt een rol: als je met een kwast of je vingers te veel heen en weer bewegingen maakt creeer je een soort micro-exfoliation. Huidcelletjes laten los en zetten zich vast in de foundation. Daarom: breng het zorgvuldig deppend aan, eventueel met een vochtig sponsje. Breng vooral ook niet teveel aan. Eerst een dun laagje,dan waar nodig eventueel iets meer of gebruik daar een concealer. Ook je foundation mixen met een moisturiser helpt soms. Wacht voldoende alvorens spaarzaam te poederen.

Laatste tips tegen cake-vorming

Hieronder lees je meer make-up Q & A’s metLydia le Loux.

Lees ook