Expertadvies Make-up Teint

LEZEN! De valkuilen van foundation

Foundation als make-upsoort houden de gemoederen van onze lezeressen bezig. Vooral het kiezen van de juiste kleur blijft erg moeilijk, al was het maar omdat in ons land maar weinig kleuren verkrijgbaar zijn, dus de vrouwen met afwijkende huidtinten en een zeer kieskeurige blik, vallen al snel buiten de boot. Maar ook de dekkingsgraad is een probleem: je wilt zo natural mogelijk, maar dan zit je al snel na een paar uur met een glimhoofd en de matterende  foundations kunnen na verloop van tijd ‘cakey’  worden. Tijd om onze make-up expert Lydia le Loux om advies te vragen….

De kleur

Het matchen van de juiste kleur is nog altijd het belangrijkst bij het kiezen van de juiste foundation. Hoe nude of dekkend hij ook mag zijn……Gebruik je een dekkende foundation dan zal je hem altijd iets zien en dat is OK! Onzin dat dat niet mag, het kan namelijk ook niet anders. Als de kleur en textuur maar voor jou de juiste is. En ja, dat is vaak een zoektocht: je moetverschillende merken testen. Wat voor de een werkt qua textuur en kleur kan voor jou niets zijn. En toch is er voor iedereen een juiste foundation.

‘Veel merken stellen in Nederland maar weinig kleuren ter beschikking – terwijl hun werkelijke assortiment groter is. Daar ben ik het ook totaal niet mee eens. Dit zou veel beter kunnen en moeten!’

De so called “experts” aan de beautycounters lukt het ook niet altijd. Absoluut waar, veel merken stellen in Nederland maar weinig kleuren ter beschikking – terwijl hun werkelijke assortiment groter is. Daar ben ik het ook totaal niet mee eens. Dit zou veel beter kunnen en moeten! Het fijnste is als ze onderscheid maken in koele, neutrale en warme types. Bepaal eerst wat voor type jij bent.  Kies dan een merk wat je aanspreekt. Kies een soort foundation, dekkend,transparant,spf, et ceterea.

De kleurtest

‘De kleur en textuur moet echt versmelten met je huid. Vaak zie en voel je het juiste resultaat pas na een uur.’

Breng in strepen  twee bij elkaar liggende tinten aan vanuit het midden gezicht naar buiten. Blend ze even met je vinger en wacht minstens 5 minuten. De kleur en textuur moet echt versmelten met je huid. Vaak zie en voel je het juiste resultaat pas na een uur. Test desnoods verschillende merken uit, maar niet op 1 dag achter elkaar, dat trekt je huid niet en je ziet het zelf ook niet meer scherp dan.

Bij MAC wordt men regelmatig getraind en kunnen ze het wel. MAC heeft veel keuze in koele en warme tinten en texturen. L’Oréal heeft de True Match, een licht dekkende foundation en  maakt ook onderscheid in types: C voor koel,N voor neutraal en W voor warm tot donker. Ook Bobbi Brown heeft een goed verloop in tinten.

Kleuren mixen

Heb je de juiste kleur gevonden, dan kan het handig zijn om binnen jouw kleurnuance 2 tinten aan te schaffen.’

Heb je de juiste kleur gevonden, dan kan het handig zijn om binnen jouw kleurnuance 2 tinten aan te schaffen. Ze moeten dan wel in elkaars verlengde liggen: qua kleur en formule (dus niet de een mat en de ander glanzend of zoiets….).Zo kun je voor elk seizoen de juiste tint mengen.

Van dewy naar glimhoofd, van mat naar cakey

‘Ga vooral niet teveel poederen  op een ‘dewy’ foundation, want dan krijg je dus dat ‘cakey’ effect.’

Voor beiden geldt: dep eerst het vocht goed van de huid met een tissue voordat je de foundation aanbrengt. Dat betekent dus ook dat je je dagcrème wat af moet deppen, als je die net hebt opgedaan. Wil je tussendoor je foundation bijwerken, dep dan ook eerst de huid af. Ga vooral niet teveel poederen  op een ‘dewy’ foundation, want dan krijg je dus dat ‘cakey’ effect. Sommige merken verkopen speciale vloeipapiertjes die hiervoor perfect zijn – de blottingpapers.

Hoe vermijd je een cakey foundation

Kies de juiste substantie. Bij een vette huid: gebruik een astringerende lotion en een oil free vochtinbrengende creme. Gebruik een matterende of oil-free foundation. Vermijd  te cremige substanties. Bij een droge huid: gebruik af en toe een exfolierend product – hoe gladdeer het huidoppervlak, hoe mooier en beter een foundation zal hechten. Gebruik altijd een vochtinbrengende creme onder je foundation en kies voor een foundation voor de droge huid.

‘Ook de aanbrengtechniek speelt een rol: als je met een kwast of je vingers te veel heen en weer bewegingen maakt creeer je een soort micro-exfoliation.’

Het maskereffect

Foundation die te licht of te donker is kan er maskerachtig uitzien.Foundation op poederbasis word bijna altijdcakey. Het is belangrijk om je moisturiser goed in te laten trekken en desnoods dus wat afdeppen. Ook de aanbrengtechniek speelt een rol: als je met een kwast of je vingers te veel heen en weer bewegingen maakt creeer je een soort micro-exfoliation. Huidcelletjes laten los en zetten zich vast in de foundation. Daarom: breng het zorgvuldig deppend aan, eventueel met een vochtig sponsje. Breng vooral ook niet teveel aan. Eerst een dun laagje,dan waar nodig eventueel iets meer of gebruik daar een concealer. Ook je foundation mixen met een moisturiser helpt soms. Wacht voldoende alvorens spaarzaam te poederen.

Laatste tips tegen cake-vorming

 • Je huid gedurende de dag voorzichtig deppen/blenden  met je vingers om te voorkomen dat de foundation zich gaat ophopen.
 • Word je huid wat vettig gedurende de dag ga dan niet gelijk poederen maar dep voorzichtig met een tissue.

Hieronder lees je meer make-up Q & A’s metLydia le Loux.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

48 reacties

 • Bij parfumerie Douglas hebben we nu een handige tool voor het “meten” van de huid voor de perfecte foundation tint!De color expert ontwikkeld door Pantone.

 • Super te lezen dat mijn artikel over Foundation velen op weg helpt met het vinden van die ene juiste .
  De reacties en discussies zijn heel leuk om te lezen…..Keep it up Girls.

 • Make-Up Studio heeft ook een heel uitgebreid assortiment foundation in vele kleuren, en in diverse uitvoeringen: dekkend, transparant, op siliconenbasis, waterbasis. Die zowel transparant
  als dekkend aangebracht kunnen worden.
  Misschien is dit een tip.

 • @ haha, die Babs! Had er zelf een beetje de pest in, van de week die van Clinique gekocht en nog meer. Gisteren met mijn moeder de Douglas geplunderd, want de CHANEL weken…
  Dus tot het vakantiegeld is de parfumerie een NO-GO area…snik

 • Ik heb het proefje besteld en nog wat andere proefjes uit de Resist lijn, ben benieuwd!

 • @ Babs, nieuws van Paula’s Choice, nu in de europese webshop de Shine Stopper Instant Matte Finish met Microsponge® Technology, een pore minimizer. Sample voor 90 cent, fullsize voor 24,15

 • Benefit heeft veel concealers, iemand daar goede ervaringen mee? Ik heb het doosje ‘Realness about Concealnes” een keer gekocht en ik vind het te dekkend. Het is erg stug en mijn kleine lijntjes onder de ogen worden daar zichtbaar door. Nu gebruik ik de Airbrush van Clinique, transparanter maar geeft net dat beetje effect wat ik nodig heb. Verdeeld heel prettig en zonder in mijn lijntjes op te hopen. Nou, ja alleen zichtbaar in de 10x vergrotende spiegel 😉

 • @Monique, jij hebt toch de copmplete set van face stockholm? Misschien moeten we een keer een testsessie bij jou plannen.

 • Ik gebruik nu zelf de Estee Double Wear concealer, met daarover heen Vichy dermablend, maar het resultaat kan beter. Iets wat echt goed dekt, blijft zitten en toch niet als ‘pancake’ eruit gaat zien. Nu ben ik ook benieuwd naar Face Stockholm!

 • @ Harriet, goeie vraag. Momenteel zit ik aan het Etos merk, puur alleen omdat dat betaalbaar is, maar ik ben benieuwd wat de reacties zijn.

 • @ Harriet, ben benieuwd hoe de Even Better bevalt!
  De foundation van Paula’s choice is ook goed en leuk w.b. prijs maar lastig om de goede kleur via een website te kiezen. Ik heb een paar samples gekocht in diverse kleuren en toen gekozen.

 • Gerti, pale almond van Estee heb ik ook een tijd gebruikt, ik mengde hem ook, met double wear light no 2, voor een betere kleur en net ietsje minder dekking, zonder aan houdbaarheid in te boeten.
  Jolanda, de Even Better van Clinique laat ik net door een vriend meenemen uit de VS, om te proberen. Ik ben benieuwd naar de dekking en houdbaarheid!

 • @ Jolanda, bedankt voor de tip. ik heb natuurlijk weer even op het internet rondgeneusd ( komt die neus weer:) ) en lees heel veel goede, maar ook slechte recensies. Het is per persoon zo verschillend. Herkenbaar voor mij was dat het ook bij mij juist de aandacht legde op mijn porien, zodat het ware kraters leken, hahaha. Die van Bergman heb ik gevonden en van Paula’s choice, die houdt ik in de gaten. Bedankt voor de tips!

 • @Monique, als het niet zo warm is (werk of weer) dan heb ik er de hele dag plezier van. het wordt wel iets vetter maar lang zo erg niet als zonder een pore minimizer. Van belang is dat de poriën minder zichtbaar zijn en dat doet de Clinique erg goed.

 • @ Babs, ik had die foundations al een poosje, Lancome en Clinique en dan beiden zonder SPF. Ik heb als richtlijn voor de houdbaarheid, een jaar en het kan wel langer maar toch. Ik heb geen zin in pukkels of andere reacties. Ik sjouw ook mijn spullen mee naar de camping of vakantie en die temperatuurschommelingen is niet goed. Dus voor ieder seizoen, nieuwe foundations en zonbescherming.
  Pore minimizer: die van Estee is prima, maakt de huid zacht, goede basis voor make-up maar voor mij was het op de kin wat irriterend. Dr. Brandt heeft er ook een paar maar ook daarvan reageer ik wat vurig. Na lange studie heb ik gekozen voor Clinique, de pore minimizer instant perfector, die kan onder en op de make-up worden gebruikt. Tot nu toe ben ik daar erg tevreden over. Al hoop ik dat de pore minimizer van Paula’s Choice naar Nederland komt, die is net uit in de USA.
  O,ja er is ook van Bergman, die heb ik gevoeld en die werd ook heel glad.

 • @Gerti, thnx, dan blijft de kleur die Fabian bij mij opbracht op nr.1 voor mij!
  @ Jolanda, wat zonde dat je ze weggegooid hebt, had ze best willen uitproberen, lekker rustig zonder een pushy verkoopster om mij heen (of waren ze over de houdbaarheidsdatum heen?…bedenk me net, soms vind ik oude potjes, tubes etc. en vraag me wel eens af…hoe lang is deze houdbaar? ) Meestal ga ik maar op mijn neus af, en dan heb ik weer een leuk brugje: Jolanda, gebruik jij een pore minimizer en zo ja, welke? Ik heb ooit de Idealist Pore minimizing skin refresher van Estee Lauder gebruikt, maar was daar niet van onder de indruk. die werkte meer als een primer, gaf net als de primer van Gosh een ietwat gel-achtig laagje over de huid. Ik ben nog op zoek naar een goede pore minimizer.
  Iemand goede tips?

 • Sinds kort heb ik ook Lisa Eldrigde ontdekt en daar een hoop tips van kunnen gebruiken. Ze zet altijd een rijtje van gebruikte producten en kwasten onder haar topic.
  Vorige week heb ik een paar foundations weggegooid, de kleuren en de texturen bevielen me eigenlijk niet, dus hopla de deur uit! Ik gebruik nu al een jaar de Even better van Clinique en die bevalt me wel. Al zoek ik nog een foundation die wat meer licht reflecterende deeltjes heeft. Als tip kreeg ik om een lichte bronzer te gebruiken die een mooie glans geeft. Zo houd ik mijn goede foundation en heb ik mooie glans!
  O,ja door een pore minimizer zie je die porien veel minder op de neusvleugels!

 • en…face stockholm…is al maanden mijn favoriet, sinds ik ermee in aanraking kwam. perfecte hechting, mooie kleuren, dun en toch covering.

 • @Babs, Lisa Eldridge (Britse visagist: http://www.lisaeldridge.com/) gebruikt Vichy Dermablend ook als camouflage, zelden als foundation. De foundation die Fabian bij je gebruikte was erg mooi. Zeker nadat hij hem met de ‘stipple brush’ geblend had.
  @Harriet, Clarins Everlasting heb ik opgegeven (en weggegeven). Die bleef je zien in mijn poriën. Ik had ook moeite om de goede kleur te vinden.
  Bij Estee Lauder komen ze bij mij altijd met een C-kleur aanzetten, uiteenlopend van 2C tot 4C. Ik heb ooit Double Wear in 2c1 pale almond gehad. Die bleef ongebruikt staan totdat ik hem ben gaan mengen met MAC Face en Body 2C zodat de kleur wat warmer werd.

 • wat voor mij ook al jaren een topper is, is Lancome Color Ideal in de kleur 03 – het was geloof ik een van de eerste merken (mondiale merken dan) die met de technologie kwam om licht te transformeren en te matchen met je huidtint. De nieuwe teint miracle is ook mooi, maar wel dekkender, minder transparant.

 • Babs, ik gebruik de Vichy Dermablend als concealer onder mn ogen, over foundation heen. Gaat heeeeel lang mee en werkt goed!

 • Vijf, inclusief deze Chanel. Mmm, valt toch wel mee. Moet wel eerlijk bekennen dat ik van Dior Nude and MAC Pro Longwear twee kleuren heb.

 • nee, kleurschakeringen zijn overal gelijk. Bij de Bijenkorf hebben ze allebei geprobeerd, maar na make over durfde ik geen proefje van de vita lumiere aqua te vragen. Daarna naar Sephora vanwege 25% korting ;).
  Pro Lumiere is iets dekkender. Voor de bad skin days.

 • oh heerlijk zeg, meteen maar even een makeover gehad:-)! chanel pro lumiere, er gaat bij mij geen lichtje branden, welk type foundation is dat?
  overigens wel apart dat ze bij de chanel counter in de BIJ dus minder kleurschakering te vinden is dan bij sephora?

 • @Monique. Ik ging voor Chanel Pro Lumiere en Vita Lumiere aqua. Ben thuisgekomen met Pro lumiere in 20 (clair) en 2 proefjes Vita Lumiere. De beperkte kleurselectie in NL breekt op. 20 is de goede kleur maar in NL is alleen de rose versie van 20 te koop, niet de neutrale. Maar bij Sephora in Amstelveen heb ik een proefje van de rose 20 en beige 30 gekregen. Ik kocht hier voor mijn zusje een limited edition (collector’s item) Guerlain Météorites Poudre d’Or.
  En bij de Bijenkorf in Amsterdam waar ik de Pro Lumiere kocht een complete make over gekregen 🙂

 • @Harriet @ Gerti, de Double Wear lijkt mij ook wel wat, en qua kleur vind ik het altijd moeilijk. Bij de make-up Store had ik de “Cream” versie op, volgens mij paste hij wel bij mijn teint. ( als jullie hem “te” vonden, moeten jullie het zeggen, hoor, hij staat in ieder geval op mijn verlanglijstje).
  Ik heb van Vichy de Dermablend versie en die is behoorlijk dekkend, die moet ik wel mixen met een moisterizer, want hij nestelt zich nogal in mijn vergrote porien, maar na een tijdje , ziet er mooi egaal uit. ( en vallen mijn sproeten en rode vlekjes minder op 🙂

 • Hoi Gerti, voor de zomer gebruik ik 2N2 fresco – ook hier verkrijgbaar, maar die is ’s winters net iets te donker.
  1N1 ecru is mooi voor de winter of van Clarins de Everlasting Foundation kleur 107 – deze laatste brengt wat moeilijker aan en het duurt een paar minuten voor het er mooi uitziet.

 • @Babs, een goede verkoopster/-er stuurt je naar buiten met een spiegel! Helemaal niet raar. In bijna elke winkel is het licht slecht. Eigenlijk wil ik eerst een proefje maar dat lukt niet altijd. Maar ja, dat betekent dat ik laatst een kleur teruggebracht heb. Bij MAC notabene. Niet gebruikt, dat wel. Toen ik thuis kwam, vond ik de kleur te maskerachtig. Meestal zit er dan te veel rose in. Gelukkig kon ik hem ruilen.

 • @Hariiet, welke kleur gebruik je? Ik ben afgehaakt op de Double Wear omdat alle kleuren hier te rose zijn.

 • Ik hou zelf van een dekkende foundation, en ja, die zie je misschien wel, maar wat geeft dat; het maakt mijn huid mooi egaal! De Double Wear make up van Estee Lauder blijft superlang zitten en ziet er goed uit, maar voor de juiste kleur moet ik inderdaad in de VS zijn – de keuze in tinten is daar veel en veel groter.

 • Bedankt voor de uitleg! Wat ik erg lastig vind bij het vinden van de juiste kleur/textuur is dat je het vaak bij kunstlicht in de winkel ziet. als het even kan, loop ik met een spiegel naar buiten hoe het eruit ziet in daglicht. ( staat wel raar, maar ach, ook ik heb zoveel miskopen gedaan in het verleden…:))

 • Goede tips! en helemaal mee eens dat je dekkende foundation best mag zien, als het mooi is opgebracht, geen probleem. Ik gebruik zelf gewoon een stukje wc papier om te blotten, dat gaat ook prima 🙂

 • gisteren trouwens even de nieuwe helena rubinstein 24 color clone uitgeprobeerd. een soort dagcreme met een mooie tint moet ik zeggen, ik testte biscuit – die had ik binnengekregen, net iets te geel nog voor nu, maar als ik straks door de zon beschenen ben (voorjaar) zou hij wel eens fijn kunnen gaan matchen.

 • Een stukje wat alle foundation gebruikers (of toekomstige) moeten lezen. De wereld zal er dan zo veel mooier uit zien 😉 Nee hoor maar het geeft antwoord op alle vragen die ik krijg van onze klanten.
  Mooi bondig en begrijpelijk geschreven!
  Groet,
  Martin

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.