shop Avene Hyaluron Activ B3 dagcrème Clean beauty en wat prachtig geformuleerd is deze zalige dagcrème van Avene. Er zit 1,5% hyaluronzuur in en 6% niacinamide. Bekijken Liposuctie in de buikstreek verhoogt de kans op meer ongezond buikvet, wat ook wel visceraal vet wordt genoemd. Het is vet dat zich rond de organen in de […]

02:11 - 01:18
luistertijd 02:11 - leestijd 01:18

Liposuctie in de buikstreek verhoogt de kans op meer ongezond buikvet, wat ook wel visceraal vet wordt genoemd. Het is vet dat zich rond de organen in de buikstreek nestelt en een verhoogt risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Door na liposuctie voldoende te gaan bewegen, wordt de kans erop verkleind, aldus een recente studie in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, een uitgave van The Endocrine Society.

Liposuctie is een van de meest populaire esthetische chirurgische ingrepen uitgevoerd over de hele wereld, maar het effect op de gezondheid op lange termijn is nog onduidelijk. Eerdere studies hebben aangetoond dat de onmiddellijke afname van lichaamsvet na liposuctie de lichaamssamenstelling en metabole profiel kunnen beïnvloeden door een triggering zg. feedback mechanismen die juist voor opslag van lichaamsvet zorgen. In de studie werden de effecten van liposuctie onderzocht op de verdeling van lichaamsvet en of lichamelijke activiteit kan voorkomen dat het vet terugkomt.

“Uit deze studie blijkt dat liposuctie kan leiden tot een daling van de totale energie-uitgaven, maar ook tot een zg. compenserende toename van visceraal vet, dat wordt geassocieerd met hart-en vaatziekten”, zegt Fabiana Braga Benatti, PhD, van de Universiteit van Sao Paulo in Brazilië en hoofdauteur van de studie. “Het goede nieuws is dat lichaamsbeweging effectief blijkt in het tegengaan hiervan.”

Aan het onderzoek namen 36 gezonde vrouwen deel die een klein-volume liposuctie van de buik ondergingen. Twee maanden na de operatie werden de vrouwen gerandomiseerd in twee groepen: een groep werd op een 4-maanden trainingsprogramma gezet, en de andere niet. Liposuctie was effectief in het verminderen van onderhuids buikvet, maar na zes maanden vertoonde de groep die geen training deed een 10% toename van visceraal vet in combinatie met een afgenomen energieverbruik in vergelijking met deelnemers die wel gesport hadden.

Het complete onderzoek verschijnt in juli 2012 in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Lees ook