Gezicht Vette huid

Behandeltips tegen puistjes

Vanmiddag tussen 17.15 en 18.00 uur vertel ik live op de radio in High Tea van Kasper Kooij op radio 2 iets over puistjes en behandelmethoden. Een van de vragen zal zijn of je niet gewoon tandpasta op een puistje kan smeren.

Tsja, in tijden van crisis zou je zeggen: alles wat uitdrogend werkt en spotgoedkoop is: smeren maar! Tandpasta bezit voor de huid inderdaad uitdrogende effecten. Denk maar aan de stoffen als titanium dioxide, aan fluoride en aan menthol. In de concentraties zoals ze in tandpasta voorkomen drogen ze uit, maar irriteren ze ook onnodig. In de mond spoel je het goedje weer weg, nu laat je het langer op de huid liggen dan de bedoeling is. Dus nee, niet doen, tenzij echt super occasional in geval van nood.

Handiger is het, en nog net zo goedkoop, om een enkele puist uit te drogen met benzoylperoxide in een concentratie van 2,5%. Je koopt het bij de apotheek. Voorzichtig aanstippend aanbrengen en niet ermee in de zon! Het kan de huid eveneens irriteren: denk aan schilfering en roodheid, maar voor een enkele lastpak die opdoemt, is het te doen. De stof kan ook afgeven op je lakens en het materiaal uitbleken. Lees er hier meer over.

Verder zijn er talloze cosmeticaproducten in de handel voor het hele gezicht of juist de enkele puist. Ze bevatten vrijwel altijd combinaties van een zuur, zoals salicylzuur om de bacteriegroei wat af te remmen en ophopingen van huidschilfers waarin die bacterien nestelen wat op te ruimen. Daarbij ook zink of mineralen voor een drogend, matterend effect en enkele verzachtende stoffen. Steeds vaker horen we ook dat niacinamide ingezet kan worden als bacterieafremmer, mits in de juiste concentratie.

Weet dat in negen van de tien gevallen acne een erfelijke aandoening is. Hormonen zijn de grootste trigger hiervoor. Als je last hebt van ernstige acne, of je nou 50 of 12 bent: loopt er nooit mee door! Acne is een ontstekingsreactie van de huid en veroorzaakt littekenweefsel. Bekijk deze film nog eens over het reduceren van acne en littekenweefsel met laser. Ook voor de donkere huid:

[media id=167 width= 620 height=350]

Lees meer:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Cookies

BeautyJournaal maakt gebruik van cookies.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen