Op de redactie kregen wij een persbericht van Nioxin: haarverzorging tegen haaruitval.

08:34 - 05:08
luistertijd 08:34 - leestijd 05:08

Op de redactie kregen wij een persbericht van Nioxin: haarverzorging tegen haaruitval.

Nioxin pakt volgens eigen zeggen drie factoren aan die ten grondslag liggen een haarverdunning: de hoofdhuid- en haaromgeving, de rol van de haargroeicyclus en verandering van de haarstructuur.

Er zitten in de productlijn drie complexen, met de volgende eigenschappen (persinfo):

Rona en Harriet van BeautyJournaal’s testpanel hebben allebei een systeem uitgeprobeerd. Er zijn er zes, voor verschillende condities en ze bestaan elk uit een cleanser, een scalp revitalizer en een scalp treatment. Rona testte systeem 6 en Harriet systeem 3. Lees hier hun ervaringen.

Beloften

Systeem 6: getest door Rona. Dit systeem is speciaal  ontwikkeld voor zichtbaar dunner wordend haar, van medium tot dikke structuur, dat natuurlijk of chemisch behandeld is. Het beschermt de hoofdhuid en herstelt de vochtbalans in het haar. Het is een wit met blauwe doos waarin de shampoo en de scalp revitaliser in een even grote fles van 150 ml zitten en de scalp treatment in een pompflaconnetje van 40 ml.

Systeem 3: getest door Harriet. Dit systeem bestaat uit 3 producten. Een cleanser (shampoo), scalp therapy (conditioner) en scalp treatment (hoofdlotion) speciaal voor chemisch behandeld haar ( Harriets haar is gekleurd met highlights).

Gebruik

De shampoo die Rona gebruikt is gelachtig, doorzichtig. Deze moet zij twee minuten inmasseren en uitspoelen. De conditioner is roze/beige en van een dikke substantie, aan te brengen vanaf de hoofdhuid tot aan de punten, 1 á 3 minuten in laten werken en uitspoelen. Beide ruiken fris, voornamelijk naar menthol, aldus Rona. De scalp treatment zit in een pompflacon waaruit schuim komt (eerst goed schudden). Ze moet dit gelijkmatig verdelen over de hoofdhuid bij handdoek droog haar, met een tussenliggende afstand van 1 á 2 centimeter. De treatment kan tijdelijke roodheid en/of een warm gevoel geven, zo luidt de boodschap. Ze zou de complete behandeling bij voorkeur iedere dag moeten doen.

Rona zegt: De shampoo schuimt niet overdadig. De conditioner daarna ruikt lekker fris maar al tijdens het aanbrengen voel ik dat mijn haar (te) stug gaat zijn. De treatment vind ik lastig aanbrengen; in het natte haar moet ik scheidingen trekken om het schuim erop te spuiten, de hele badkamervloer is nat. Het product voelt fris aan, van roodheid of warmte merk ik helemaal niets.

Rona vervolgt: Iedere dag mijn haar wassen vind ik echt niet te doen, en zeker niet met de treatment. Ik vraag na of het ook anders kan. Dat kan, met een minimum van drie tot vier keer per week. Ik vraag ook of de treatment niet op droog haar kan. Helaas niet. Het haar moet eerst behandeld zijn met zowel de shampoo als de conditioner. Ondanks dat probeer ik de treatment toch een keer op droog haar, dat levert een harde, plakkerige bovenkant van mijn haar op. Nu moet ik het alsnog wassen. Tijdens de kuurperiode was ik mijn haar drie keer in de week en gebruik dus ook de andere producten volgens het advies.

Harriet valt het eerst de sterke pepermunt/menthol geur op bij de shampoo. Haar hoofdhuid wordt binnen no time ijskoud. Zo onaangenaam dat het niet fijn is om het lang in te masseren en zij het dus snel weer uitspoelt. Harriet zegt: ‘Mijn haar voelt na de shampoobeurt sqeaky clean aan, met een ruwe, klitterige structuur. Als je je haar sterk o ntvet lijkt het mij dat de haarschubben uiteen gaan staan, waardoor je haar dikker lijkt. Maar juist platliggende haarschubben zijn een teken van gezond en onbeschadigd haar.

Snel de scalp revitalizer (‘ helpt weerstand te geven en de vochtbalans te reguleren’ ) er achter aan, die je 3 minuten moet laten intrekken. Dat houd ik niet vol: het lijkt of ik met mijn hoofd in de vriezer lig! Zelfs na grondig uitspoelen blijft dit koude gevoel nog bijna een uur hangen. Tot slot breng ik het scalp  treatment product aan: een pompflesje met een tuitje zodat je goed tussen je haar op je hoofdhuid kunt komen. Dit geeft veel minder een koud gevoel, maar hier komt weer een vervelende geur vanaf. Het doet me denken aan kamfer – het ruikt extreem muf, ondanks dat er flink parfum inzit. Er staat op het flesje dat je hoofdhuid gedurende korte tijd rood kan worden. Dat zal een teken van doorbloeding zijn, wat goed is voor de haarwortel, maar natuurlijk irritatie geeft, wat niet goed is voor de hoofdhuid. De dag nadat ik de hoofdlotion opgebracht heb, krijg ik hoofdjeuk.

Harriet vervolgt: Als mijn haar eenmaal droog is, hangt het bijzonder slap langs mijn hoofd. Bijna alle slag en krul is verdwenen! Dat is op zich een prestatie, want ik heb normaal nogal frizzy, krullerig haar. Alleen, ik wil mijn krul en volume niet kwijt! Het valt totaal niet te stylen en ik draag tot de volgende wasbeurt ( met andere producten) mijn haar maar in een staart.

Nadat ik bovenstaand ritueel in een paar weken vier keer heb gedaan, met steeds hetzelfde resultaat, geef ik het op. Ik kan het niet meer opbrengen. Ik probeer in een laatste poging  nog een keer de shampoo met mijn eigen conditioner en vice versa. Na de Nioxin conditioner/eigen shampoo combinatie heb ik weer even een ijshoofd en overdag duidelijk minder ‘schoon’  haar. Het oogt alsof ik het 2 dagen niet gewassen heb in plaats van fris en luchtig haar.  Na de Nioxin shampoo/eigen conditioner combi kom ik met een en al klitten uit de douche. Ik moet er flink wat haarolie doorheen doen om er met een grove kam doorheen te komen.

Rona concludeert

Vanaf het eerste gebruik is mijn haar stug, dof, onhandelbaar en jeukt mijn hoofdhuid. Maar uiteraard zet ik door om een goed beeld te kunnen geven. Vier weken later is de haaruitval wel minder maar niet overtuigend genoeg om op te wegen tegen hoe mijn haar er uitziet. Het is echt zo droog en het ergste vind ik dat het enorm klit. Dat heb ik nooit, behalve als er nodig een stuk van de punten af moet. Daarnaast zie ik ineens veel meer grijze haren (ook in de lengten). Logisch denk ik omdat het kuurproducten zijn die hoofdhuid zuiveren van talg, huidschilfers en residu. Dat werkt lijkt me ook zo op de haren zelf. De vochtbalans herstellen, zoals beloofd, doet het bij mij zeker niet.

Misschien dat dit een goed product is voor vetter en korter haar. De haaruitval is minder dan voorheen, maar nog niet afdoende naar mijn idee. Voor mijn lange haren werkt deze kit in ieder geval niet.

Harriet concludeert

Als mijn haar  goed had gereageerd en ik geen jeuk had gehad, had ik wel een goede recensie geschreven, ondanks het lauryl sulfaat (een wasactieve stof waar ik niet dol op ben) en de menthol.  Want menthol is er denk ik  aan toegevoegd om de bloedcirculatie te stimuleren en dat is goed voor de haarwortel. Het is alleen zeer onaangenaam in gebruik. Wie wil er met een muf ruikend ijshoofd en slap haar naar buiten? Mijn conclusie: heb je last van dun, vet haar en een vette hoofdhuid en woon je bovendien in een tropisch land – die menthol houdt je hoofd koel – : dan kan Nioxin wat voor jou zijn.

Een kit kost rond de 30 euro.

Lees ook