Ik moet jullie iets bekennen, ik heb een irrationele angst voor poppen.

03:11 - 01:54
luistertijd 03:11 - leestijd 01:54

Ik moet jullie iets bekennen, ik heb een irrationele angst voor poppen. Vooral van die porseleinen poppen die er zo levensecht uitzien. Dus, toen ik ontdekte dat het trend is om eruit te zien als een pop en om foto’s zo te photoshoppen dat de persoon eruit ziet als een levende pop, moest ik toch even slikken. Deze trend is over gewaaid uit Japan (hoe kan het ook anders) en begint steeds meer aanhang te krijgen in het westen. Het westerse meisje Dakota Rose (bij haar fans bekent als Kota Koti) is helemaal hot en begint langzaam de wereld te veroveren.

Dakota Rose Ostrenga

Het was lange tijd een mysterie wie dit meisje nou precies is, maar haar echte naam is Dakota Rose Ostrenga en ze komt uit Florida. In haar filmpjes zegt ze vaak niets en kijkt ze ‘doe eyed’ in de camera. Persoonlijk vind ik haar er onnatuurlijk uitzien en geloof daarom ook niet dat het haar natuurlijke uiterlijk is. Photoshop (en andere programma’s) draaien vaak overuren en er gaan geruchten dat de plastische chirurg ook is langs geweest. De kleding die zij draagt is geïnspireerd op anime en heeft daarom vaak een beladen seksuele ondertoon (denk aan kousen en jarretels met een ‘school girl’ outfit). Dit is gelijk ook het kritiek op de video’s,: volgens vele seksualiseert het jonge kinderen. Niet dat de meisjes in de video’s heel erg jong zijn, maar ze gedragen en zien eruit als jonge meisjes (eigenlijk poppetjes). Daarnaast staren ze uitdagend naar de lens, zoals ook te zien is in onderstaande video. Ik vind het op het randje en eigenlijk zeer ongepast, maar beoordeel zelf.

Kotakoti Outfits Video

Sailor Moon haar tutorial

Een andere grote ster is Venis Angelic en haar video’s zijn helemaal op het randje. Omringt door knuffels zit daar een blond meisje te vertellen hoe je haar look kan namaken. Haar video’s hebben een voice-over, waar de Londense tiener in een ‘creepy’ hoge stem met nep Japans accent vertelt welke stappen je moet volgen. Volgens socioloog Hilary Levey Friedman van de Harvard universiteit zijn deze video’suncomfortably exploitative, there is clearly a sexual undertone to what she is doing’. Ze heeft vaak baby doll kleding aan, kijkt ‘doe eyed’ de camera in en is omringd door knuffels. Haar gemaakte stem geeft mij helemaal kippenvel. Bekijk de onderstaande video en beoordeel zelf.

Interview met Venis Angelic

In een Brits ochtendprogramma is Venis Angelic te gast met haar moeder. Vanaf de eerste seconde dat ze haar mond open doet is ze ‘in karakter’. Ik vond dit nogal opvallend en een beetje verontrustend. Bekijk het interview hieronder.

Ik ben zelf echt wel een fan van de Japanse cultuur en ben dol op anime. Maar deze real-life poppetjes vind ik echt een stap te ver gaan. Wat vinden jullie?

Lees ook: Trends uit Japan

Lees ook