Hoe krijg je een verdikt litteken nog weg op je huid

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Ik heb in mijn tienerjaren een veltbultje weg laten halen voor het borstbeen en daar is nu een lelijk verdikt litteken ontstaan wat ik echt ontsierend vind. Is het nog minder zichtbaar te maken?

(note: het litteken op de foto is alleen vergelijkbaar met het litteken van de patient, d.w.z. dat het een hypertrofisch litteken betreft, verder is er geen enkele overeenkomst).

Plastisch chirurg dr. Frank Niessen werkzaam bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam antwoordt:

‘Je donkere huidskleur en de plaats, zo voor het borstbeen, zijn beide risicofactoren om een lelijk litteken te krijgen na een operatie. Wanneer er hypertrofie optreedt na de ingreep duwt het litteken als het ware de wondranden naar buiten en komt het litteken boven huidniveau uit. Dit soort littekens kunnen spontaan vlakker worden op termijn en zijn nog wel te corrigeren. Het litteken zou smaller kunnen worden, maar verdwijnt niet helemaal.

Echter wanneer het litteken ook in de omgeving ontstaat, als het ware een reactie rondom de operatie geeft dan hebben we te maken met een keloid en die zijn veel lastiger te behandelen. Na een operatie komen ze vaak terug en geven dan rondom het operatiegebied eenzelfde reactie. Het litteken wordt dan groter dan het was. Dat is voor een groot deel te voorkomen door hormooninspuitingen en pleisterverband, of door een bestraling, maar daarvan wordt het uiteindelijke resultaat lang niet altijd mooi. Keloïden opereren we eigenlijk alleen maar bij jeuk en pijnklachten. De cosmetiek is van ondergeschikt belang.

Om echt goede informatie te kunnen geven nodig je uit bij de littekenkliniek van het VUmc in Amsterdam. Dat is elke maandag om de week bij de afdeling Plastische Chirurgie.

Met vriendelijke groet, Dr. Frank Niessen

Bekijk hieronder ook nog een film met dr Niessen over het verminderen van littekenweefsel:

Lees hieronder meer Q & A’s met dr Frank Niessen. Ook jij kan je vraag aan hem stellen, via ons contactformulier.

Lees ook