shop HEMA Pure nagellak, vegan De nagellak trend is zo huidvriendelijk mogelijk, zo min mogelijk schadelijke chemicaliën. Het is een kleurrijke vegan lijn waarvan 85% ook plantaardig is. Su deed de test! Bekijken De  modewereld is er een van vreemde eenden en aparte figuren, maar deze bestaat ook uit extreem artistieke, creatieve en onvoorspelbare karakters. […]

03:15 - 01:57
luistertijd 03:15 - leestijd 01:57

De  modewereld is er een van vreemde eenden en aparte figuren, maar deze bestaat ook uit extreem artistieke, creatieve en onvoorspelbare karakters. Times maakte een lijst waarin de 100 belangrijkste figuren worden geroemd en genoemd. Van fotografen tot modellen, van ontwerpers tot muses. De lijst is een opsomming van alle belangrijke figuren van 1923 tot nu.

Onverwachte namen

De lijst is opgedeeld in verschillende categorieën, in de lijst ontwerpers/merken staan een aantal opvallende namen. Denk aan Mary-kate en Asley Olsen vanwege hun invloed op style gebied, of Sara Blakely, oprichtster van Spanx (corrigerend ondergoed). Zij heeft de industrie voor corrigerend ondergoed nieuw leven ingeblazen door het product opnieuw uit te vinden en te verbeteren. Een andere leuke opvallende naam is Elsa Schiaparelli, die de sleehak heeft geïntroduceerd. Deze dame had haar ‘15 minutes of fame’ tussen de Eerste- en de Tweede wereldoorlog. In het grote perspectief is zij uiteindelijk weggeblazen door Coco Chanel.

Een opvallende naam in de categorie fotografie is Nick Knight. Nick Knight is ervan overtuigd dat je met fotografie de maatschappij kan beïnvloeden. Recentelijk houdt hij zich ook bezig met videoproducties en heeft de videoclip van Lady Gaga (Born This Way) geregisseerd. Een andere onverwachte naam in de lijst is Robin Givhan moderecensent voor de Washington Post. In 2006 maakte zij geschiedenis door een Pulitzar prijs te winnen voor het schrijven over mode. Haar stukken gaan vaak over invloedrijke vrouwen en kleding, specifiek wat hun keuze betekend voor de maatschappij en wat het doet als ze de verkeerde keuze maken. Robin Givhan geeft mode betekenis.

Kritiek

Natuurlijk kan een lijst niet worden gepubliceerd zonder kritiek. Het is op zijn zachtst gezegd opvallend dat de 25-jarige Olsen twins op de lijst staat, terwijl Hedi Slimane (YSL, heeft skinny jeans mainstream gemaakt), Raf Simons (Dior) en Christopher Bailey (Burberry) niet op de lijst staan. Jammer dat bij de lijst van belangrijke hoofdredactrices Susie Menkes niet wordt genoemd. (Hoewel, Susie is natuurlijk geen hoofdredactrice, maar wel een vooraanstaand modejournalist). Andy Warhol staat ook op de lijst, maar zijn belangrijkste muse Edie Sedgwick staat er weer niet op.

In de lijst van belangrijke modellen staan vooral modellen uit de jaren 90, maar namen zoals Elle McPherson, PClaudia Schiffer en Christy Turlington werden overgeslagen. Heidi Klum wordt ook genoemd maar Tyra Banks wordt ook weer overgeslagen. Terwijl ze een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de emancipatie van het donkere model. Het jongste model op de lijst is Gisele Bundchen, maar modellen als Lara Stone en Coco Rocha staan er niet op. Terwijl deze dames toch echt verantwoordelijk zijn voor de langzame verandering in de ‘ size zero’ gedachtegang. Helaas, ze hebben veel onverwachte namen genoemd, maar hebben ook een paar keer de plank misgeslagen.

De volledige lijst is hier te vinden.

Lees ook:

Bekijk hier de clip van Lady Gaga – Born this way.

Lees ook