Er wordt nog altijd gezegd dat je je gezicht niet met zeep moet wassen.

02:26 - 01:28
luistertijd 02:26 - leestijd 01:28

Er wordt nog altijd gezegd dat je je gezicht niet met zeep moet wassen. Maar de moderne zepen hebben eigenlijk nog weinig met ouderwetse zeep te maken. Het zijn milde reinigingstabletten waaraan  verzachtende stoffen zijn toegevoegd. Hier lees meer over de feiten en fictie van zeep.

1.         Droogt zeep de huid uit?

Nee, de moderne zepen bevatten nauwelijks of geen zeep meer, maar andere, milde reinigings­stof­fen. Ze hebben een neutrale pH-waarde van 7 (op een schaal van 1 tot 14). De pH-waarde van de huid ligt rond de 5,8. De ouder­wetse toi­letzepen hebben een pH-waarde boven de 7 en heten daarom alka­lisch. Ze tasten het natuurlijke beschermingslaagje van de huid aan, waardoor hij schraal aanvoelt.

2.         Hydrateert deze zeep de huid dan ook?

Nee, want hydrateren betekent het vochtgehalte van de huid herstellen. Een reinigingsprodukt dat je er weer afspoelt, kan dat niet. Maar deze moderne zepen bevatten wel ingrediënten die het vochtgehalte in de huid stabiel houden en de huid verzachten.

3 .        Kun je er make-up mee verwijderen?

Nee, je moet je huid eerst schoonmaken met een reinigingsmilk en daarna wassen met de milde zeep. Een milk kan de kleurpgimenten in make-up veel beter oplossen dan zeep, maar weer niet zo grondig alle vet en vuil verwij­deren. Dat doet zeep wel. Zo ben je ervan verzekerd dat je huid echt schoon is.

4.         Zij er zepen voor elk huidtype?

Ja, moderne zepen zijn verkrijgbaar voor een droge tot gevoelige huid en voor de normale tot gecombineerde huid.

5.         Kun je met deze zepen ook je huid scrubben?

Nee, tenzij er specifiek op staat dat het een scrubzeep is. Er bestaan ook wasta­bletten die de huid heel licht exfoliëren én tegelijker­tijd verzachten. Ze bevatten kleine, oplosbare korreltjes waarin een vocht­bindend werkstofje (bijv. hyaluronzuur) zit opgeslo­ten dat door massage op de huid vrijkomt.

6.         Reinigt een zeep die flink schuimt beter?

Nee, de hoeveelheid schuim zegt niets over de reinigende werking van de zeep. Alleen water is voldoende om de wasactieve stoffen in zeep te laten vrijkomen. Schuim wordt toegevoegd omdat wij dat zo’n lekker gevoel vinden tijdens het wassen. Veel schuim kan de huid ook juist uitdrogen.

Lees ook