Douchen en baden Gezicht Lichaam Schone huid

Wist jij dit over…..ZEEP?

Er wordt nog altijd gezegd dat je je gezicht niet met zeep moet wassen. Maar de moderne zepen hebben eigenlijk nog weinig met ouderwetse zeep te maken. Het zijn milde reinigingstabletten waaraan  verzachtende stoffen zijn toegevoegd. Hier lees meer over de feiten en fictie van zeep.

1.         Droogt zeep de huid uit?

Nee, de moderne zepen bevatten nauwelijks of geen zeep meer, maar andere, milde reinigings­stof­fen. Ze hebben een neutrale pH-waarde van 7 (op een schaal van 1 tot 14). De pH-waarde van de huid ligt rond de 5,8. De ouder­wetse toi­letzepen hebben een pH-waarde boven de 7 en heten daarom alka­lisch. Ze tasten het natuurlijke beschermingslaagje van de huid aan, waardoor hij schraal aanvoelt.

2.         Hydrateert deze zeep de huid dan ook?

Nee, want hydrateren betekent het vochtgehalte van de huid herstellen. Een reinigingsprodukt dat je er weer afspoelt, kan dat niet. Maar deze moderne zepen bevatten wel ingrediënten die het vochtgehalte in de huid stabiel houden en de huid verzachten.

3 .        Kun je er make-up mee verwijderen?

Nee, je moet je huid eerst schoonmaken met een reinigingsmilk en daarna wassen met de milde zeep. Een milk kan de kleurpgimenten in make-up veel beter oplossen dan zeep, maar weer niet zo grondig alle vet en vuil verwij­deren. Dat doet zeep wel. Zo ben je ervan verzekerd dat je huid echt schoon is.

4.         Zij er zepen voor elk huidtype?

Ja, moderne zepen zijn verkrijgbaar voor een droge tot gevoelige huid en voor de normale tot gecombineerde huid.

5.         Kun je met deze zepen ook je huid scrubben?

Nee, tenzij er specifiek op staat dat het een scrubzeep is. Er bestaan ook wasta­bletten die de huid heel licht exfoliëren én tegelijker­tijd verzachten. Ze bevatten kleine, oplosbare korreltjes waarin een vocht­bindend werkstofje (bijv. hyaluronzuur) zit opgeslo­ten dat door massage op de huid vrijkomt.

6.         Reinigt een zeep die flink schuimt beter?

Nee, de hoeveelheid schuim zegt niets over de reinigende werking van de zeep. Alleen water is voldoende om de wasactieve stoffen in zeep te laten vrijkomen. Schuim wordt toegevoegd omdat wij dat zo’n lekker gevoel vinden tijdens het wassen. Veel schuim kan de huid ook juist uitdrogen.

  Over deze schrijver

  Redactie, Monique

  Redactie, Monique

  Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

  9 reacties

  • Dag iedereen,Ik heb het gevraagd aan de apotheker met welke neutrale zepen cica care silicone pleisters het best kan reinigen .
   Dat mag Dove ,Sunlight ,baby zeep, vloeibaar of niet ,dat is gelijk ,wel zonder parfum .Je maakt een sopje van lauw water en zeep en daar was je dan de pleister in ,daarna afspoelen met lauw water ,zorgvuldig drogen met antipluisjes doek en de pleister is weer klaar om op het litteken te leggen. 🙂

  • Hoi nancy, heb je dit al eens aan de apotheker gevraagd? ik zou het namelijk niet weten, maar vraag dit even en laat het ons weten of het antwoord bevredigend is, anders zoeken wij ook wel even.

  • Welke milde zeep is het beste voor het reinigen van cica care silicone pleisters?En neem ik dan een vloeibare zeep?

  • Dat is in ieder geval niet mijn ervaring Gerti. Ik vind de harde fabriekszepen vaak juist uitdrogend en de handgemaakte zepen veel zachter, ook voor de huid. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring!

  • Rieneke, ik vraag me af of de ambachtelijke, met de hand gemaakte zepen niet heel slecht zijn voor de huid. Meestal zijn dat de klassieke alkalische zepen die je huid uitdrogen.

  • hoi rieneke, nee hoor, dat hoeven absoluut geen handgemaakte zepen te zijn. dove is inderdaad ook een prima voorbeeld van een heerlijke wastablet. wat belangrijk is, is de samenstelling en of het dan natuurlijk, synthetisch, handgemaakt of machine gemaakt is, doet er echt niet toe.

  • Klopt het dat je met “moderne” zepen de ambachtelijke, met de hand gemaakte zepen bedoelt?

  Reageren

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.