Dit werkt, bij tijdelijke haaruitval

09:56 - 05:57
luistertijd 09:56 - leestijd 05:57

Davines Naturaltech Energizing

Al een hele tijd valt mijn haar uit. Natuurlijk verliest iedereen haren, maar ik heb het over overmatige haaruitval. Daar spreekt men van als er meer dan de gebruikelijke 50 tot 100 haren per dag uitvallen en –dan- wordt het alopecia genoemd.

Toegegeven, ik heb nog steeds een flinke bos haar (ik tel mijn zegeningen, heus!) maar als mensen het onder dat mom bagatelliseren irriteert me dat behoorlijk. Overal vind ik haren, op de grond, in het doucheputje, in de borstel en aan kleding hangend en het zijn er griezelig veel. Ik was dan ook erg blij toen ik van Beautyjournaal de vraag kreeg of ik een van de nieuwe lijnen van Davines wilde proberen.

Zeven verschillende lijnen

Naturaltech™ staat voor Nature + Man + Technology. Binnen Naturaltech™ heeft Davines zeven verschillende lijnen gecreëerd die allen een specifiek doel hebben. Nourishing voor droog en broos haar, Purifying tegen roos, Rebalancing tegen overmatige talgproductie, Detoxifying ontgiften van omgevingsfactoren, Calming voor de bijzonder gevoelige hoofdhuid, Well-being geschikt voor alle haarsoorten en eventueel tussen andere  Naturaltech™ behandelingen in. En de Energizing tegen haaruitval.

Shop hier online

 

De Energizing lijn bestaat uit vier producten: shampoo, gel, lotion en de ‘superactive’,  die ‘speciaal ontwikkeld zijn voor hoofdhuidproblemen en breekbaar haar dat de neiging heeft om uit te vallen en ter preventie van allerlei vormen van alopecia.’ Er bestaan diverse vormen van alopecia, waaronder alopecia androgenetica erfelijke kaalheid die, al doet de naam anders vermoeden ( ‘andros’ is Grieks voor mannelijk) ook bij vrouwen voorkomt.

De gel is het best geschikt voor preventie van seizoensgebonden haaruitval. Vertraagt het uitvalproces door de stofwisseling te stimuleren.

De lotion is voor behandeling van haaruitval door stress of seizoensgebonden factoren. Kan ook preventief gebruikt worden.

De ‘superactive’ is voor hormoongebonden haaruitval of door lijnen of stress. ‘Zilverkaarsextract remt het enzym 5-a-reductase dat testosteron omzet in dihydrotestosteron en bestrijdt daarmee zowel androgenetische alopecia als de overmatige talgproductie die ermee gepaard kan gaan.’

Een echte claim vind ik nergens. Wel het volgende:  ‘Een nieuwe formule met natuurlijke voedingsingredienten  welke nooit eerder gebruikt zijn in haarcosmetica, voor ongekende effectieve resultaten. Fytoceutische stoffen van cafeïne, druif, paardenbloem, citroen, artisjok, Echinacea en bosbes karakteriseren elke NATURALTECH familie, bedoeld om alle voorkomende problemen te verhelpen met een volledig natuurlijke defensieve kracht.’

 

Shop hier online

 

De verpakking: De omdozen zijn van ruw aanvoelend, grauw karton met een rood etiket waarop een tekening te zien is. Voor Energizing is dat de draak als allegorie voor kracht en vitaliteit.

De shampoo zit in een bruine, plastic fles met een schroefdop. De gel in een tube met aanbrengtuit,  de lotion en ‘superactive’ beide in een fles van bruin glas met een pipet in de dop.

Wat zit erin:

De fytoceutische stof Cafeïne die doeltreffender zou werken door de aanwezigheid van sirtuïnes en bèta-glucanen (natuurlijke polysachariden die het immuunsysteem versterken) in dit geval Betaglucan. Dit schreef Monique hierover bij gebruik in een crème. Verder o.a. eucalyptusolie, menthol, Myrthus communis=Mirthe.

Het parfum bevat etherische olie van kaneel, gember en zwarte peper (toevallig ook kruiden die volgens de Ayurveda goed voor mij zouden zijn). De ‘superactive’ is de enige afwijking in de familie want die bevat in plaats van cafeïne, Actaea Racemosa= Zilverkaars. Dit zou een oestrogeenachtige stof bevatten. Verrassend is dat op het etiket van de ‘superactive’ een afbeelding staat van een Mirthebloem terwijl dat ingrediënt er niet in zit.

Het gebruik

De gebruiksaanwijzing is zo beperkt dat ik maar even mail om te vragen hoe ik alles precies moet gebruiken. Maximaal twee keer per week wassen en daarna een van de producten op handdoek droog haar aanbrengen. Bij vaker gebruik zou mijn hoofdhuid er aan gewend raken en niet meer de beoogde boost (shock was de uitdrukking die gebruikt werd) krijgen. De lotion (of gel) mag eventueel ook op droog haar aangebracht worden.

De shampoo is tamelijk stroperig en ruikt heel kruidig, ik ruik kruidnagel (zit er niet in) en gember. Een lekkere geur die me doet geloven dat het ‘werkzaam’ kan zijn. Ik heb best veel shampoo no

dig voordat het gaat schuimen. Persoonlijk vind ik dat niet erg, ik heb niet veel schuim nodig om een schoon gevoel te krijgen. Erna voelt mijn haar goed, niet stug, noch slap (direct  na het wassen).

Shop hier online

 

Daarna kies ik voor de ‘superactive’, al was het maar voor de naam. Ik vind dit makkelijk aanbrengen; met de pipet aan de dop trek ik scheidingen terwijl ik er tegelijkertijd zachtjes in knijp. De doorzichtige vloeistof komt er goed gedoseerd uit, niet teveel zodat het aan alle kanten over je gezicht stroomt) of te weinig.

Ik gebruik twee ¾ volle pipetjes voor mijn hele hoofdhuid. Ook dit ruikt heel kruidig; eucalyptus voert de boventoon. Ik masseer het over mijn hele schedel. Al snel begint het te gloeien, en nog meer totdat het voelt alsof ik mijn hele hoofd heb ingesmeerd met Dampo of Vicks. Zo heftig dat ik even denk ‘morgen vind ik overal plukken haar’. Na ongeveer een half uur wordt het minder.

Shop hier online

 

 

De keren erna gebruik ik om en om de lotion, de gel, en de ‘superactive’. De geuren zijn vergelijkbaar. Ook de gel is kleurloos en hoewel er in de folder staat dat het een licht stylend effect heeft is dat mijn inziens verwaarloosbaar. Het openen van de geltube resulteert in een kleine worsteling; moet ik iets doorprikken, moet het er helemaal af?

Shop hier online

 

Rona concludeert; het werkt!

Inmiddels gebruik ik de lijn ruim twee maanden en het werkt! Wonderbaarlijk goed zelfs. Na een week of zes werd de haaruitval al beduidend minder. Inmiddels is het zo dat er nauwelijks nog haren in de borstel zitten, (zelfs niet na het wassen terwijl dat bijna traumatisch was geworden; handen vol).

Zoeken naar haren

De gewoonte on mijn witte vloer af te speuren naar lange, donkere haren en die op te rapen (want het staat zo goor vind ik) kan ik achterwege laten. Mijn jas hoef ik niet iedere keer te ‘ontharen’, het doucheputje zit niet meer binnen de kortste keren vol en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Verder is mijn haar zacht, maar heeft toch volume.

Magere handleiding

Het is alleen iets eerder vet (in tegenstelling dus van de belofte). Extra stimulatie veroorzaakt meer werkzaamheid in de hoofdhuid lijkt mij, logisch dus. Het enige minpuntje is het ontbreken van een goede gebruiksaanwijzing, ik had graag geweten hoe, wanneer, hoe vaak en met welk (precies) doel ik ieder product moest gebruiken. Een handleiding over de werking van de geltube was ook handig geweest en ik had me graag kunnen voorbereiden op het gloeiende effect van de menthol in de producten.

Overigens is dat brandende gevoel in de loop van de weken veel minder geworden, ongetwijfeld door gewenning. Er is een werkelijk prachtige consumentenfolder die klanten in de kapsalons kunnen bekomen waarin zelfs tips staan voor voedingssupplementen en dieettips betreffende het probleem waarvoor de lijn gebruikt wordt, maar ook daarin staat niet hoe vaak en wanneer je welk product moet gebruiken. Maar in de salon krijgt de klant natuurlijk wel advies en voorlichting van de kapper zelf, en dat ontbrak bij mij omdat ik het rechtstreeks van de redactie kreeg.

Jongens wat ben ik blij! Vooral mensen met haaruitval zullen kunnen begrijpen hoe blij…. Ik zou deze lijn zeker aanraden aan een vriendin! Ik kan er helemaal achterstaan en heb inmiddels mijn nichtje al getipt die, na de bevalling, behoorlijke last heeft van haaruitval.

Het zijn zeker geen goedkope producten maar naar mijn idee iedere cent waard. Bovendien heb je eigenlijk alleen de shampoo en één extra product nodig. Daarnaast is het zuinig in gebruik, ik gebruik het nu al maanden en de bodem is nog niet in zicht.

Shop hier online

 

Lees ook