Ik wil heel graag mijn benen laten ontharen met laser maar ik vraag me af hoe veilig dat is? Sommige mensen zeggen dat je beter IPL kunt laten doen, maar anderen adviseren dat juist niet omdat de kans op brandwondjes groter is. Hoe zit dit nu precies? Dermatoloog dr Peter Velthuis laat ons weten: ‘Laserontharing geldt […]

01:27 - 00:52
luistertijd 01:27 - leestijd 00:52

Ik wil heel graag mijn benen laten ontharen met laser maar ik vraag me af hoe veilig dat is? Sommige mensen zeggen dat je beter IPL kunt laten doen, maar anderen adviseren dat juist niet omdat de kans op brandwondjes groter is. Hoe zit dit nu precies?

Dermatoloog dr Peter Velthuis laat ons weten:

Laserontharing geldt als de beste methode voor langdurige ontharing die er bestaat. Laserontharing kent ook complicaties, maar andere ontharingsmethoden geven meer kans op problemen of werken niet erg lang.

Flitslampen (en ook de robijnlaser) kunnen inderdaad behoorlijk brandplekken geven omdat deze sterk op pigment inwerken. Met de juiste laser (diode, Nd:YAG of Alexandrite) wordt het eigen pigment niet (of nauwelijks) aangetast. Daardoor is de kans op ontkleuring, extra verkleuring of verbranding minimaal.

Verbranding kan ook echter wel optreden ook bij gebruik van deze goede lasers. Daarvoor is behandeling door een ervaren behandelaar essentieel. De behandeling mag niet te veel pijn doen. Is dat wel het geval, dan kan dat betekenen dat de huid te warm wordt en uiteindelijk brandplekken gaan ontstaan.

Met vriendelijke groet, Dr. Peter Velthuis, dermatoloog, medisch directeur Velthuis Klinieken

Note: BeautyJournaal toont vanaf volgende week een film over ontharen met laser: van de oksels en de kin, bij vrouwen.

Lees ook