Het Letse eco-cosmetica merk Mádara is nog niet zo lang verkrijgbaar op de Nederlandse markt maar onder echte eco liefhebbers al bekend.

05:28 - 03:17
luistertijd 05:28 - leestijd 03:17

Het Letse eco-cosmetica merk Mádara is nog niet zo lang verkrijgbaar op de Nederlandse markt maar onder echte eco liefhebbers al bekend. Zo heb ik enige tijd geleden voor het eerst de shampoo en conditioner van dit merk uitgeprobeerd. Wat me toen direct opviel was de geur van gras. En daar moet je van houden. Maar goed, ik weet natuurlijk inmiddels de achtergrond en herkomst van dit merk en dat verklaart een hoop.

Wat is Mádara?
Mádara ( Gallium Mollugo ) is de Letse benaming voor een variant van walstro, één van de meest voorkomende begroeiingen op de Baltische weiden.
Het unieke en bijzondere aan Mádara is dat het gebruik maakt van wilde bloemen en grassen die na een korte Noordelijke zomer al hun krachten hebben aangewend met de bedoeling bijen aan te trekken om zo hun levenscyclus voor de volgende zomer voort te kunnen zetten.  De bloesems en de grassen zijn ten tijde van de pluk rijk aan actieve bestanddelen.  De producten van Mádara worden van het begin tot het eind geproduceerd in Letland.  Voor de bestanddelen van de grassen en bloesems zijn er vijf biologische boerderijen bij Mádara aangesloten waar deze worden verbouwd.  Het bedrijf wordt geleid door vier jonge vrouwen die allen eenzelfde passie en hartstocht ambiëren voor een natuurlijke levensstijl: een vriendelijke en liefdevolle houding tegenover de mens en de natuur.

Wat beloofd deze zachte reinigingsmilk voor mijn huid te doen?

‘Reinigt de huid op zachte wijze zonder uit te drogen of te irriteren. Verwijdert make-up en onzuiverheden. Geschikt voor gebruik rondom de ogenGebruik: Breng een ruime hoeveelheid reinigingsmelk aan op een wattenschijfje. Verspreid met wrijvende bewegingen op de huid van gezicht en hals. Spoel vervolgens af met warm water of neem af met een vochtig wattenschijfje.’

De INCI lijst ziet er fijn uit. De reinigingsmelk is op waterbasis maar met verzorgende oliën zoals zonnebloem en verzorgende cacaoboter.  Verder zijn er de volgende plantenextracten aan toegevoegd:

100% van de ingrediënten zijn van plantaardige afkomst waarvan 26,6 uit Biologische teelt. De producten van Mádara dragen het ECOCERT keurmerk.

Hoe is de Mádara Ecoface Delicate Cleansing Milk in het gebruik?
De reinigingsmelk ruikt heerlijk  zoet. Dat zal waarschijnlijk door het haverextract komen. Ik verwacht de geur van gras tegen te komen die ik ken van hun andere producten, dus deze zachte geur verraste mij. Lekker! De textuur is romig en  crèmig en laat zich gemakkelijk op een watje verdelen. De flacon is fijn van een pompje voorzien. Dat werkt hygiënisch. Bij deze zachte reiniger is het wel fijn om vooraf het watje nat te maken dan neemt de melk meer make-upresten en vuil op. Ook zou je het gezicht kunnen inmasseren met deze reinigingsmelk en vervolgens afspoelen met water.
Mijn oogmake-up zoals mascara kan ik niet met deze melk verwijderen. Daar moet ik toch iets anders voor gebruiken. Een lotion is niet echt nodig na gebruik. Water droogt mijn gezicht wel een beetje uit. Maar na het aanbrengen van de dag of nachtcrème is dit droge huidgevoel weer verdwenen.

Debbie concludeert:
Laat ik allereerst zeggen dat ik Mádara een warm hart toedraag. Vrouwen die vanuit een idealistisch standpunt een geheel groen cosmeticamerk op de markt brengen wil ik van harte steunen en toejuichen. De producten die ik ken van Mádara zijn zacht en puur. De uitstraling van dit merk beoogt dit ook gezien de prachtige reclame foto’s van mooie natuurlijke modellen tussen de grassen van de Baltische weides.  Ook de producten dragen de fris groene illustratie van het kenmerkende Mádaragras.

De reinigingsmelk doet wat hij beloofd: het reinigt zacht en mild. Een kanttekening hierbij is dat ik niet veel make-up zoals foundation en dergelijke draag.  Daarvoor zou deze reinigingsmelk wellicht te mild kunnen zijn en heb ik een wat intensievere reinigingsmelk nodig. De melk zou geschikt zijn voor alle huidtypes maar ik vraag me af of deze voor een vette onreine huid wel voldoende kan betekenen. Vanwege de zachtheid zou ik het liever gebruiken voor een droge en/of gevoelige huid.

Voor diegene die al een tijd het gebruik van pure natuurcosmetica kennen is deze reinigingsmelk wel geschikt. Het geeft een ander huidgevoel dan dat men wellicht bij andere merken kent en dat kan even een omschakeling zijn.  Heel fijn en handig is het dat Mádara veel proefverpakkingen in haar assortiment heeft waardoor je de producten eens rustig kunt uitproberen.

Lees ook