shop NARS multi-action hydrating toner voor je gezicht Deze toner heeft licht exfoliërende eigenschappen, waardoor je huid er gladder uit gaat zien en voelen. Grove poriën wordt verfijnd. Mooie lichtreflecterende pigmentjes geven een zachte glow. Bekijken Floaten is letterlijk: drijven, ‘floating’ in water dat zó zout is dat je vanzelf blijft drijven. Doordat het lichaam […]

07:45 - 04:39
luistertijd 07:45 - leestijd 04:39

Floaten is letterlijk: drijven, ‘floating’ in water dat zó zout is dat je vanzelf blijft drijven. Doordat het lichaam gewichtloos voelt en er –in de cabine- ook geen externe prikkels zijn is het bijzonder ontspannend. Niet alleen werkzaam bij alledaagse stress maar ook in te zetten bij chronische pijn en slaapstoornissen.

Al langer was ik van plan om te gaan floaten maar je weet hoe dat gaat, het kwam er maar niet van. Totdat er een leuke aanbieding in de krant stond, voor twee mensen drie kwartier floaten voor €23,-. Ik kocht snel een voucher en haalde een vriendin over om mee te gaan.

In Zeeland wonend ben ik er aan gewend een stuk te moeten rijden om wat dan ook te doen op welk gebied dan ook. Maar IJzendijke ligt op zo’n drie kwartier rijden, vooruit dat was nog te doen.

Bij Equilibre werden we vriendelijk ontvangen en kregen eerst uitleg over hoe e.e.a. werkt. Eerst douchen, make-up eraf halen, oordoppen indoen (om het meeste water in je oren te voorkomen) en dan in de cabine kruipen, de deur dichtdoen en floaten maar. Klinkt simpel maar natuurlijk was ik weer in staat om er iets ingewikkelds van te maken. Om te beginnen dacht ik werkelijk dat ik in staat zou zijn om mijn haar droog te houden. Ik had het in een hoge knot opgebonden en er een douchemuts eroverheen getrokken. Make-up eraf? Nuh, ik was niet van plan om met mijn gezicht onder water te gaan, dat doe ik ook niet als ik zwem, dus waarom nu wel? Ook mijn lenzen hield ik liever in.

En floaten maar

De ruimte waar de cabine stond was heerlijk warm en zag er uitnodigend uit. Er lagen voldoende handdoeken en daarnaast stond er een heel scala aan producten; een föhn, shampoo, douchespul, gezichtscrème, bodylotion, gel, haarlak, tissues en wattenschijfjes en ik ben vast nog iets vergeten. Die dag was ik behoorlijk verkouden en het was misschien verstandiger geweest om het te verzetten maar de afspraak was gemaakt en mijn vriendin had vrij genomen, dan zeg je niet zo makkelijk af. Gewoon maar doen dus.

Het instappen ging prima, de deur dichtdoen was nog even lastig omdat je vervolgens achterwaarts verder naar binnengaat, (de erbij geplaatste foto toont anders, maar de licht- en noodknop zit écht aan de achterkant) en vervolgens gaan liggen. Er dobberde een kussentje rond waarop ik mijn hoofd plaatste. Zo, nu maar ontspannen…

Niet dus! Ik lag niet lekker, teveel druk in mijn nek door het kussentje. Ik had al vaker foto’s gezien van floating en dat was dan zonder kussentje, met wijduit wapperende haren. Ik had even door moeten denken maar nee, ik duwde het kussentje weg en zakte prompt bijna tot aan mijn neus in het water. Ik had het licht aangelaten omdat ik dacht misschien gedesoriënteerd te zijn, en ervoor gekozen geen muziek aan te zetten.

Wat een apart gevoel dat drijven op zulk zout water, je dobbert maar een beetje en drijft van links naar rechts en weer terug. Ontspannend inderdaad, behalve als je verkouden bent en het steeds benauwder krijgt omdat je neus helemaal verstopt zit en je, achteroverliggend, nauwelijks nog lucht krijgt. Pff, relax, ontspan, vooruit! Nee serieus, het kan heerlijk ontspannend zijn. Mijn vriendin, die toch een lichte vorm van claustrofobie heeft, was super ontspannen geraakt en gaf helemaal niets meer om het gegeven dat ze in een kleine ruimte lag. Nu helpt het natuurlijk dat je een noodknop hebt, het licht eventueel aan kan laten en desnoods laat je de deur van de cabine helemaal, of op een kier open staan.

En, ontspannen?

Ik had het te benauwd om in slaap te vallen maar ik kan me voorstellen dat dat wel zou kunnen gebeuren. Het was heerlijk, dat wel, maar ik was blij dat de tijd erop zat want lieve help een beetje frisse lucht leek me wel wat. Ik stapte uit de cabine om te gaan douchen en keek verbaasd naar de zoutsporen die ik achterliet op de vloer. Met enige moeite deed ik de douchemuts af waarop er een stroompje water uitliep. O jongens, daar had ik niet op gerekend, ik deed een halfslachtige poging om mijn haren uit te spoelen, wassen zou ik thuis wel doen, en probeerde in te schatten hoe lang ik zou moeten föhnen voordat ik zonder een druipspoor achter te laten de kamer kon verlaten. Lang, te lang voor degene die zat te wachten!

Met een gigantische handdoek om mijn druipende haren maakte ik royaal gebruik van de bodylotion om me daarna aan te kleden. Toen ik voor de spiegel stond om mijn haar te gaan drogen bleek ik tot half mijn wangen wit uitgeslagen te zijn. Grote zoutkristallen kleefden aan mijn huid. Wat een sukkel, hoe kom ik zo onhandig?! Ik besloot om te vragen of ik me ergens anders verder kon verzorgen om te voorkomen dat de hele planning van het centrum uit zou lopen. Gelukkig kon dat, en ik was nog even bezig met haren en damage-control.

Onderweg naar huis voelde ik me steeds zieker worden; ik leek die reclame van zakdoekjes en nóg meer zakdoekjes wel. Maar het bijzondere was dat een paar uur later het zo goed als over was. Ik was nog wel verkouden maar in geen verhouding tot wat het eerder was. Toen ik daar even over nadacht was het natuurlijk heel logisch, opgesloten in zo’n warme en zoute omgeving konden de zoute microkristallen diep in de longen doordringen en deze reinigen. Bovendien openden mijn luchtwegen zich doordat het natuurlijk zout de slijm meer vloeibaar maakte. Zout werkt tevens ontsteking werend, antibacterieel en bevochtigt de luchtwegen. Eigenlijk zou iedereen met een flinke verkoudheid dus moeten gaan floaten. Dat brengt me dan direct weer op de hygiëne. Het water in de cabine wordt gefilterd en ververst direct nadat je eruit bent. In mijn geval toen ik er nog in lag. Ik had het lampje dat aan en uit ging als teken, ‘sessie beëindigd’ niet meegekregen omdat ik het licht had laten branden en ineens begon dat ding, ter hoogte van mijn hoofd, te spoelen. Nodeloos te zeggen dat ik me een ongeluk schrok.

Voor herhaling vatbaar?

De volgende dag had ik een wilde beach-coupe omdat ik mijn haar niet goed genoeg had uitgespoeld, ik kwam er bijna niet doorheen. Het mag duidelijk zijn dat ik nog wat ervaring op moet doen met floaten, maar daar ga ik wel aan werken. Allereerst ga ik een echte badmuts kopen want iedere keer mijn haar wassen en föhnen vind ik niet fijn, dat doe ik veel liever thuis. De volgende keer zal ik ook braaf mijn gezicht schoon maken en mijn eigen spulletjes meenemen. Trouwens, de volgende keer boek ik een combinatie van floaten en massage, kan mijn haar in de tussentijd drogen en daarna ben ik zéker relaxed.

45 min floaten €32,50 / 60 min floaten  €37,50.

Lees hieronder meer reviews van Rona

Lees ook