Heerlijke kwasten, van een topvisagiste

06:15 - 03:45
luistertijd 06:15 - leestijd 03:45

Goed gereedschap is het halve werk! En een beetje kennis de andere helft, is volgens mij het gezegde. Ik hou van goed gereedschap in huis, voor mijn hobby beeldhouwen en natuurlijk voor mijn make-up. Voor het beeldhouwen betekent goed gereedschap veiligheid, en make-up is veel makkelijker aan te brengen met goede kwasten.

In de make-upwereld zijn de kwasten van MAC beroemd en hun uitgestalde penselen in de glazen bokalen zijn een eyecatcher. Eigenlijk ken ik niets anders dan de penselen van MAC en had ik ook geen behoefte aan andere kwasten. Tot dat make-upartist Liselotte van Saarloos in ons expert-team kwam. Ze test make-up voor BeautyJournaal, maar ze heeft ook een eigen kwastenlijn. Hoog tijd om ook eens iets van haar te testen dus!

Geen kwasten maar penselen

Wat me opviel in de email-wisseling dat Liselotte niet over kwasten schreef maar over penselen en dat maakte me nieuwsgierig. Op Wikipedia lees ik dat een kwast van varkenshaar wordt gemaakt en stugger is. Penselen worden van marterhaar gemaakt. Vanaf nu probeer ik over penselen te schrijven…

Voor Beautyjournaal testte ik een aantal penselen van haar Tush Make-up Cult collectie:

Foundationpenseel 46 en concealerpenselen 47 en 48

Voor foundation gebruik ik liefst mijn vingers of een sponsje, een kwast vind ik geklieder. Maar toch, men zegt dat foundation met een penseel beter wordt verdeeld op de huid en dat je een egaler geheel krijgt. Dat klopt zeker en deze kwast doet het ook zacht, het geeft me geen gescrubd gevoel maar het vergt echt oefening.  Ik bemerk dat ik keer op keer te veel foundation gebruik. Maar als ik echt in de make-up moet dan is 46 geweldig!

Na de foundation gebruik ik altijd een concealer en al deppend verberg ik zo mijn couperose-plekken. Ook hier is het gevoel met 47 en 48 erg zacht en ontdek ik dat beide penselen handiger en sneller zijn dan mijn vingers, die ik toch elke keer weer moet schoonmaken met een tissue. De haren van foundation-en concealerpenselen zijn van synthetisch materiaal. De reden is dat natuurlijke haren losraken uit hun gelijmde omhulsel door de crèmeachtige samenstelling van foundation en concealer.

Penselen 4 en 6 voor het gezicht

Dit zijn prachtige blush-penselen waarvan 4 de zachtste is. Het geeft een mooie subtiele en natuurlijke kleur. Met 6 voel ik iets meer kracht of dichtheid in de harenbundel waardoor ik met weinig poeder mijn wangen beter kan definiëren en daarna met 4 vervaagd. Ik ben onder de indruk dat je met weinig product zo veel kleur op de wangen brengt.

Penseel 32 (niet afgebeeld) is een lief schuin contour-penseel. Heel zacht wat betreft de dichtheid enhaarsoort en ik poeder daar subtiel mijn couperose-wangetjes mee. Ik ben van mening dat 4 en 6 dat ook kunnen maar die gebruik ik alleen voor mijn blush, vandaar. De kracht van 4, 6 en 32 is dat zij de onderliggende lagen niet wegvegen.

Nummer 31 is een penseel waar ik direct een band mee had. Klein zoals 32 maar iets meer kracht in de haren en toch zo delicaat. 31 gebruik ik voor mijn ogen om onder mijn wenkbrauwen lichte-transparante oogschaduw mooi te blenden. Ook heb ik 31 en 32 gebruikt om te shapen en highlighten (daar zijn ze voor gemaakt), maar die kunst beheers ik (nog) niet.

Oogschaduwpenselen 47 en 48

Alleen maar oh en ah? Ja! 47 en 48 zijn absolute multitaskers en naast concealer opbrengen zijn het perfecte penselen voor de crèmige oogschaduws. Perfecte penselen voor mijn Ombre Perles de Chanel. Crèmige substanties zijn niet goed voor penselen met natuurlijk haar, de haren raken los van hun lijmlaag.

Nummer 12 (afgebeeld samen met 31) is voor het echte werk: de oogschaduw komt ook echt alleen maar op de oogleden en spettert niet op mijn wangen. Ik heb dit met producten van Catrice tot MAC uitgeprobeerd. Op de beautyblogs noemen ze dit fall-out, blijkbaar heeft deze 12 de boel letterlijk ‘in zijn klauwen’.

Het trio 53, 16 en 38 heeft mij laten geloven dat het niet altijd aan techniek ligt, goedgereedschap is echt het halve werk. Mijn God, ik kan mijn arcadeboog accentueren! Dankzij de 53, en ik durf dat nu zelfs met kleuren die ik daarvoor echt ooit zou gebruiken.  Met de 38 kan ik een heel goed gedoseerd lijntje onder mijn ogen aanbrengen, vervaagd of strak, hij kan alles. De 38 zet echt de puntjes op de i.

16 en 21 zijn penselen waarmee je je oogschaduw nog beter kunt definiëren of als je op een kleiner oppervlak wilt blenden.

Reinigen van de penselen

Het reinigen van de penselen was geen probleem. Na het wassen met een ongeparfumeerde shampoo bleven alle penselen netjes in vorm. Daarbij heb ik ze plat en aan de lucht laten drogen wat het beste is voor de penselen. Dat tast (wederom) de lijmlaag niet aan en zorgt voor een lange levensduur. Vaak gebruiken is ook goed voor ze!

Jolanda concludeert:

Tush Make-up Cult penselen zijn een mooie aanvulling op mijn MAC-verzameling. Het leuke is dat deze penselen verschillen van mijn eigen penselen. Ik had wel een potlood-penseel maar niet zo groot of zo klein als van Tush. Nou, ja het zelfde geldt voor de blush-penselen, net iets anders van grootte of qua dichtheid van de haren. Daar bovenop komt dat ik de kwasten van Tush net wat zachter vind!

Lees hier meer over de penselenlijn van Liselotte van Saarloos.

Lees ook