shop BAP Medical SkinRecovery huidsupplement SkinRecovery bevat een uitgebalanceerde dosis vitaminen, mineralen, kruiden, enzymen en probiotica om je huid mooi en snel te laten herstellen na een operatie en in stressvolle tijden. Geliefd bij huidtherapeuten en artsen. Van zuivere farmaceutische kwaliteit. Bekijken Onlangs liet ik aan dermatoloog Peter Velthuis de pigmentvlekken zien die ik in […]

01:32 - 00:55
luistertijd 01:32 - leestijd 00:55

Onlangs liet ik aan dermatoloog Peter Velthuis de pigmentvlekken zien die ik in mijn hals heb, net onder het oor. Ze zitten er al jaren en al jaren vraag ik me af wat ze daar doen. Ik draag namelijk sinds mensenheugenis een petje in de zon en ik dacht altijd dat dat de schaduw van mijn pet niet verder ging dan de kaakrand en dat de hals dus evenredig veel uv-straling te verwerken kreeg.

Velthuis vond het een typisch gevalletje van pigmentering door parfumgebruik en duidde op de rafelige randen/begrenzing van de vlekken qua tekening. Het was  een doordenkertje maar het kwartje viel. Vroeger deed ik altijd parfum in mijn hals net onder het oor, of in het gebied daar om heen. Zo hoorde dat, geen idee had je ervan dat het kon gaan vlekken.

Maar nu weten we beter. Maar is het dan de alcohol of de geurstof zelf die de pigmentverstoringen geeft? Niet de alcohol dus, wel de geurstof, zo vertelt Tanja Deurloo, onze parfumexpert.

‘Bergamot- een citroengeurachtige – is een heel bekende. Onder invloed van uv-straling kan de stof na langdurig gebruik op de huid pigmentvlekken geven.  Men noemt dit in medisch vakjargon ook wel Berloque Dermatitis. Er zit en stof in, fucocourmarines, die deze overgevoeligheid kan veroorzaken. Hij zit ook in andere citrusachtige geurstoffen. Je kunt ook acute zonallergische reacties krijgen zoals blaasjes en roodheid.’

Lees ook