shop Guerlain Mon Guerlain eau de parfum Mon Guerlain is het állerlekkerste poederachtige parfum van dit moment. Favoriet bij jonge vrouwen en we vertellen waarom…chic, eigenzinnig, zacht. Het komt zalig door de warmte van je huid tot leven. Bekijken Afgelopen week kwam bij ons de vraag binnen van een lezer over DMAE. In Amerika wordt […]

03:43 - 02:14
luistertijd 03:43 - leestijd 02:14

Afgelopen week kwam bij ons de vraag binnen van een lezer over DMAE. In Amerika wordt het regelmatig gebruikt als anti-rimpelstof. In Europa hoor je er weinig over. In 2007 blogde ik er al over. Het was toen een actueel verhaal omdat er in dat jaar ook een publicatie verscheen in The British Journal of Dermatology dat het allemaal minder ‘gladjes’ was als wat je afgaande op de verkooppraat kon geloven

Wetenschaps journalist Wim Kohler schreef er in die tijd voor NRC een artikel over. DMAE werd/wordt in Amerika geroemd om zijn gladstrijkende effect. Uit het verhaal van Wim Kohler ‘Gladde Praatjes’ blijkt dat de stof vooral het vermogen heeft om de huidcellen aan te laten zwellen, waardoor rimpels dus tijdelijk verdwijnen, maar niet voorgoed. Ik schreef toen al: ‘En hier zijn we weer terug bij af, want elke goede crème kan dit doen dankzij zeer krachtige vochtbindende stoffen. De huid zwelt wat op, plooitjes worden gladgestreken. Het is ook niet voor niets dat alle crèmes altijd heel goed scoren op hydratatie.’

Opzwellen

DMAE staat voor de chemische verbinding 2-dimethylamino-ethanol. De stof wordt gebruikt in de chemische industrie als conserveermiddel voor harsen en polymeren. En in de geneeskunde was het onder de naam Deanol een medicijn tegen depressies en bewegingsstoornissen. In de hersenen is DMAE de grondstof voor acetylcholine, een stofje dat als neurotransmitter signalen tussen zenuwcellen verzorgt. Deanol is van de markt, het deed niet veel. Op de huid is dat anders. In het aprilnummer 2007 van het British Journal of Dermatology wordt het als volgt omschreven: Snel na de smeerbeurt beginnen de huidcellen blaasjes in de cel te vormen. Die blaasjes nemen ruimte in en binnen vier uur zijn de huidcellen opgezwollen. Dat is precies wat met alle werkzame antirimpelcrèmes gebeurt: een opgezwollen huid strijkt de rimpels glad.

Haperende celdeling

Overigens zag dezelfde Canadese onderzoeker ook dat de stof de normale celdeling laat haperen, wat weer tot gevolg heeft dat de normale huidverjonging (volgens mij moet dit overigens huid’vernieuwing’ zijn) verhinderd wordt. Volgens een onderzoeker van producent Johnson & Johnson Consumer Products Worldwide zouden proeven van zestien weken lang veilig zijn en een goed antirimpeleffect vertonen (gepubliceerd in 2005 in het American Journal of Dermatology). De Canadese onderzoeker vindt de werking door DMAE het gevolg van een ziekelijke afwijking in de huidcellen.

Kortom: het effect wordt verkregen door eerst die huidcellen flink te irriteren. Kort door de bocht zou je dan nog verder kunnen concluderen dat je door het gebruik op den duur juist sneller veroudert.

Geen veiligheidsdata

Wij hebben ook bij cosmetisch chemicus Hans Brand nagevraagd recent hoe het met het veiligheidsprofiel van deze stof is, maar daarover is nauwelijks iets bekend, laat hij ons weten. ‘Aan DMAE wordt ook een “good mood chemical activity” toegekend, een beetje te vergelijken met Sint Janskruid olie. Daarom wordt het in het alternatieve circuit nogal eens gebruikt voor de behandeling van borderline en ADHD. Klinische waarde: geen betrouwbare data. Ook voor cosmetica is er geen betrouwbare klinische informatie beschikbaar. Volgens de tweede update van cosmetische grondstoffen van 9 februari 2006 gelden er geen beperkingen voor cosmetica, maar dat wil niet zeggen dat het vanuit toxicologisch oogpunt een veilige stof is. Naar veel magische ingrediënten is geen enkel onderzoek gedaan naar toxiciteit, zo weet ik uit de praktijk.’

Lees ook