Moroccan Oil, een paar jaar geleden hoor ik er voor het eerst over.

04:52 - 02:55
luistertijd 04:52 - leestijd 02:55

Moroccan Oil, een paar jaar geleden hoor ik er voor het eerst over. Het was in de tijd dat het Zevende Wereldwonder argan olie gepromoot begon te worden via internet. Argan olie was het nieuwe goud voor je huid, niets zou zo goed zijn als dit goedje dat uit Marokkaanse geitenkeutels geperst wordt. Althans, zo gebeurde het ooit, inmiddels wordt de poep gelaten voor wat het is en gaan de zaden zo naar de fabriek om daar van hun vloeibare goud ontdaan te worden.

Het oorspronkelijke verhaal is natuurlijk super en met de olie is ook helemaal niets mis, zit van nature boordevol gezonde vetzuren en een aantal oxidanten. Vanzelfsprekend ook dat allerlei merkjes op de rijdende trein springen en hun verhaal er aan op zijn gaan hangen.

Inmiddels is het verhaal van de argan zo groot geworden, dat zelfs mondiale grootheden als merken bij L’Oréal en Beiersdorf het verwerken en als voornaam communiceren. Allemaal prima.

Maar dan de naam Moroccan Oil, dat impliceert toch heel wat: Marokkaanse olie, wow. En die heerlijke azuurblauwe verpakking met oranje letters: wow. Sterker nog, alles wat dit merk voortbrengt is wow! Zonder dollen: menig kapper is er dol op, het staat al jaren in een top 100 van meest verkochte cosmeticamerken bij Amazon.com (momenteel zelfs op de 17e plaats), en ook deze journaliste kan er niet omheen.

Hoewel ik het pas recent ben gaan gebruiken, nadat colourist Sam Sawyers heel wat olie door mijn haarkleuringsmiddel had gemengd om mijn haar zacht te houden. Toen ik haar zo bezig zag en uiteindelijk ook het resultaat kon ervaren, moest ik er ook maar eens aan geloven.

Een korte blik op de ingrediëntenlijst leerde mij als dat de argan olie vooral als lokmiddel gecommuniceerd werd. Natuurlijk het zit er in, maar wel als bijna een puffery ingrediënt, een angel dust. Moroccan Oil zit namelijk boordevol fantastische hele ordinaire siliconen!

Die goddelijke siliconen zijn:

Cyclopentasiloxane, Dimethicone, Cyclomethicone: de eerste en de laatste in dit rijtje zijn vluchtige siliconen die verdampen, ze wordt als een transportmiddeltje gebruikt voor de middelste silicoonsoort, en die middelste is ook het toppertje voor subliem zacht en handelbaar haar. De cyclo’s zorgen ervoor dat de dimethicone netjes rond de haren wordt gelegd.

Butylphenyl Methyl Propional: dit is een aparte, want het is eigenlijk de stof die de geur geeft aan het product.

Argania Spinoza Kernel Oil (Aragan Oil): de beroemde Marokkaanse olie, maar opmerkelijk genoeg wordt er maar weinig van gebruikt in de producten.

En verder nog wat lijnzaad (Linum Usitatissimum) extract, Fragrance Supplement, D & C Yellow 11, D & C Red 17, Coumarin, Benzyl Benzoate, Alpha-Isomethyl Ionone.

Maakt dit alles nu van de producten slechte producten (zoals de ‘natuurreligieuzen’ en andere angstigen voor de synthetische wereld ons willen laten geloven) ? Oh nee, zeker niet. Maar weet wel dat het vooral de siliconen zijn die het zo geweldig doen in de meeste producten van dit merk.

Gelukkig kwamen er in diezelfde week ook nieuwe producten van het merk op de redactie binnen. Grapten de meiden nog dat er nieuwe ‘Mocro olie’  binnen was, ik had al snel de nieuwste styling/conditioner cream verkozen voor een test: Hydrating Styling Cream.

Op die inci-lijst is de hoeveelheid siliconen wel een stuk minder, ik zie dimethicone maar dat staat nog achter de argan olie, die als derde in het rijtje staat. Dus hier zit wel zeker meer argan in, maar altijd nog in een goede mix met synthetische stoffen.

Ik ben zeer te spreken over deze styling cream. Het ontwart niet alleen het haar, het geeft mijn fijne haar ook een lichte versteviging en na styling ook een heerlijk volume zonder overdrijving. Mijn haar voelt geweldig aan, heeft glans, gaat niet pluizen en behoudt de slag die ik er met de stylingtools in breng. Veerkracht, echt, dat is het.

Just love it, echt, ik heb in tijden niet zo’n geweldige conditioner-styler gehad, en dat ondanks het broodje Aap verhaal.

Het zou het merk sieren als het gewoon eens echt trots wordt op de unieke combinatie van plantaardige en synthetische stoffen. Communiceer dat nou eens gewoon, is namelijk helemaal niets mis mee! Juist heel erg anno 2012….om eerlijk te zijn.

Overigens vind ik die claim ‘brand new 100% authentic’ ook ijzersterk…die ik op de foto tegenkwam van een internationale uiting. Wat zouden ze daar nou toch mee bedoelen….

Lees ook