Hoe is het mogelijk dat je na de overgang weer puistjes krijgt? Wat kan hier de oorzaak van zijn? onderzoeksarts Jetske Ultee vertelt: Hoewel acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, zijn er wel factoren die acne kunnen verergeren.

02:16 - 01:22
luistertijd 02:16 - leestijd 01:22

Hoe is het mogelijk dat je na de overgang weer puistjes krijgt? Wat kan hier de oorzaak van zijn?

onderzoeksarts Jetske Ultee vertelt:

Hoewel acne ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en hormonale verstoringen, zijn er wel factoren die acne kunnen verergeren. Een zeer veel voorkomende oorzaak is het gebruik van cosmeticaproducten.

Acne boven de 30 is in de regel lastig te behandelen. Bij vrouwen boven de 30 is de oorzaak voor acne vaak sterk hormonaal. Er zijn meer diepe ontstekingen en minder verstopte poriën.

Om te kijken of je acne veroorzaakt wordt door het gebruik van je huidproducten, kun je een periode even helemaal niets gebruiken – met uitzondering van een milde reiniger.

Gelukkig zijn er ook zeker enkele stoffen die kunnen helpen bij acne. Een product met salicylzuur kan de huid een stuk rustiger maken. Het werkt onstekingsremmend en zorgt dat de poriën niet verstopt raken.

Heb je vrij veel acne, gebruik dan benzoylperoxide – eventueel in combinatie met salicylzuur. Vraag om een percentage van 2,5% in plaats van 5%; dit is een stuk milder voor je huid maar net zo effectief.

Een andere mogelijkheid is een crème met vitamine A zuur. Hiervoor heb je een recept nodig en moet je dus even langs je huisarts of dermatoloog. Bij acne werkt dit erg goed. Een bijkomend voordeel; ook werkt het bij een verouderde huid en kan het rimpeltjes wat minder maken.

Als het nodig is kan een arts je ook een crème met antibiotica voorschrijven. Benzoylperoxide, lokale antibiotica en vitamine A zuur gaan goed samen met salicylzuur. Bij acne is het erg belangrijk om je huid niet te irriteren. Bouw het gebruik van deze stoffen dus echt heel rustig op en kies aanvullend voor milde huidverzorging.

Een gezonde barrièrefunctie van je huid zorgt er niet alleen voor dat je huid niet meer vochtarm is, maar zorgt ook dat je huid minder vatbaar is voor puistjes. Ook kalmerende stoffen zijn prima voor jouw huid. Kijk bijvoorbeeld eens naar producten met de stoffen als niacinamide, vitamine c, panthenol, quercitin en glycyrrhiza glabra.

Lees ook