Wat doe je als je huid vochtarm is, maar toch ook kenmerken van een vette huid vertoont, zoals mee-eters en pukkeltjes? Op welke manier kun je dat het beste je huid reinigen? Toch aan de fruitzuren gaan, of niet? onderzoeksarts dr.

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Wat doe je als je huid vochtarm is, maar toch ook kenmerken van een vette huid vertoont, zoals mee-eters en pukkeltjes? Op welke manier kun je dat het beste je huid reinigen? Toch aan de fruitzuren gaan, of niet?

onderzoeksarts dr. Jetske Ultee vertelt:

Wanneer je last hebt van onzuiverheden, behandel je huid dan altijd als een gevoelige huid en gebruik milde producten die bij jouw huid passen.

Het is zeker belangrijk je gezichtsreiniger aan je huidtype aan te passen! Heb je een droge huid dan kan een te heftige cleanser (bij voorbeeld een product voor de vette huid ) te aggresief zijn voor je huid en juist je huid uitdrogen. Ook reinigers met bijvoorbeeld parfum of reinigingsstoffen als sodium lauryl sulphate kun je beter niet gebruiken.

Een droge huid is per definitie ‘vochtarm’. Een vette huid is meestal niet vochtarm, maar kan dit wel zijn. We zien een vette, maar toch vochtarme huid vooral bij mensen bij wie de barrièrefunctie van de huid verstoord is. Gelukkig zijn er enkele stoffen die kunnen helpen de huid weer gezond en minder ‘vochtarm’ te maken! Zorg er in eerste instantie voor dat je huidbarrière weer sterk en gezond wordt.

Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen in je huid beter verlopen. Stoffen die je huid hierbij kunnen helpen zijn panthenol, vitamine c en niacinamide. Er zijn ook hydraterende stoffen die de vochtbalans in de huid kunnen verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Denk hierbij aan dimethicone, glycerine, hyaluronzuur, minerale of plantaardige oliën, urea of glycolzuur.

Voor jouw huid is een milde reiniger, een toner en/of crème met bovengenoemde stoffen in combinatie met het salicylzuur zijn een prima verzorging voor jouw huid. Zie je na een poosje nog niet voldoende resultaat, dan kun je altijd overwegen benzoylperoxide toe te voegen aan je huidverzorging.

Lees ook