Dermatologen van de Universiteit van Valencia in Spanje hebben een verband gevonden tussen contacteczeem en cosmetica.

02:22 - 01:25
luistertijd 02:22 - leestijd 01:25

Dermatologen van de Universiteit van Valencia in Spanje hebben een verband gevonden tussen contacteczeem en cosmetica. De verantwoordelijke ingrediënten zijn methylisothiazolinon (in 19% van de gevallen), p-fenyleendiamine (15,2%) en parfums (7,8%).

Contacteczeem is een huidkwaal die ontstaat als de huid in contact komt met een stof waar hij allergisch voor is. De huid krijgt ontstekingsverschijnselen: hij wordt rood, gaat jeuken en vertoont zwellingen. Conserveringsmiddelen, p-fenyleendiamine en parfums blijken het vaakst voor allergische reacties te zorgen, zo blijkt uit dit onderzoek.

Het onderzoek duurde zeven jaar, waarbij het team gebruik maakte van de database van de afdeling dermatologie van het Spaanse universiteitsziekenhuis en in totaal 2485 patiënten onderzocht door middel van plakproeven. Er werd gekeken naar de oorzaken van contacteczeem, naar allergische reacties op cosmetica, welke ingrediënten verantwoordelijk zijn, hoe vaak zo’n allergie voorkomt en welke cosmeticaproducten het meeste kans geven op zo’n reactie.

Van die 2485 patiënten bleken er 740 last te hebben van contacteczeem. In 202 gevallen (27,3%) was een allergische reactie cosmetica de oorzaak. In totaal werden er 315 reacties gevonden op 46 verschillende allergenen. In het eindrapport van het onderzoek wordt geadviseert dat huidartsen en cosmeticafabrikanten nauwer moeten samenwerken om zo allergenen sneller te ontdekken.

Cosmetics Europe, het voormalige Colipa, een overkoepelende organisatie waarbij alle in Europa verkrijgbare cosmeticamerken verplicht zijn aangesloten, stelt dat alle producten die in Europa worden verkocht aan strenge kwaliteitseisen voldoen, ook op het gebied van allergenen. De organisatie heeft een lijst opgesteld waarin alle denkbare ingrediënten zijn opgenomen en heeft daar in vastgelegd waar deze ingrediënten moeten voldoen en hoe ze toegepast mogen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan UV-filters, conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

De website van Cosmetics Europe zegt over allergenen: “Parfums staan tegenwoordig duidelijk vermeld op de ingrediëntenlijst van cosmeticaproducten, waardoor het kleine aantal mensen dat hier allergisch voor is zich goed kunnen informeren voordat ze tot aanschaf over gaan.”

De organisatie stelt ook dat ze dermatologen die navraag doen over stoffen waar hun patiënten allergisch voor zijn altijd ondersteunen en zo veel mogelijk helpen.

Lees ook