shop Solgar Ultimate Bone Support Wij vinden dit een van de beste supplementen die er is hiervoor. Solgar Bone Support bevat het zo hard nodige vitamine K2, in combinatie met vitamine D, met calcium, zink, magnesium, mangaan. Bekijken Een van Amerika’s bekendste modellen Tyra Banks, gaf onlangs een zeer interessant interview in ‘I Love You’ […]

05:03 - 03:02
luistertijd 05:03 - leestijd 03:02

Een van Amerika’s bekendste modellen Tyra Banks, gaf onlangs een zeer interessant interview in ‘I Love You’ magazine. Haar jeugd, carrière en de strijd met haar zelfbeeld bleef niet onbesproken. Tyra Banks is een supermodel voor velen, maar van binnen is zij altijd het onzekere 11-jarige meisje geblven, dat gepest werd vanwege haar figuur.

Modellencarrière

Tyra Banks begon, na aandringen van vrienden en kennissen, op 15-jarige leeftijd als model. Dat Tyra als model aan de slag kon was voor haar een verassing, vooral omdat ze altijd veel gepest werd. Tyra was lang voor haar leeftijd en was daarnaast ook nog eens heel dun. Om zoveel mogelijk uit de handen van haar pestkoppen te blijven, focuste zich op school. Tyra had nooit aan modellenwerk gedacht en was van plan om een opleiding voor schrijven en produceren te volgen. Ze vond het modellenwerk geweldig, maar het was niet haar passie. Ze had een haat-liefdeverhouding met haar werk, want ze merkte dat haar foto’s meisjes en vrouwen intimideerden. Het werd haar missie om vrouwen een beter zelfbeeld te geven, vertelt ze openhartig in het interview.

Haar missie

Omdat Tyra zelf jarenlang gepest is, weet zij als geen ander hoe het is om een laag zelfbeeld te hebben. Na al die jaren vecht ze er nog steeds tegen. Daarom wil ze graag dat de mensheid (of wellicht beter gezegd – haar industrie) de kijk op schoonheid ‘verbreed’. Dat werd nog eens extra duidelijk toen enkele jaren geleden fotos van Tyra in de media verschenen waarop zij te zien was met een – naar ons idee prachtig- wat voller lichaam in bikini. Er kwamen fotobijschriften als “Tyra is fat”. Eerst lachtte ze de kritiek weg totdat jonge vrouwen haar erop gingen aanspreken. Ze vroegen aan Tyra: “Als jij al dik bent en ik heb dezelfde maat, misschien zelf wel groter, wat betekent dat voor mij?” Toen realiseerde zij zich hoe belangrijk het was om het onderwerp bespreekbaar te maken. Via haar talkshow liet ze de hele wereld weten dat ze (…) haar kont konden kussen (“You can kiss my fat ass!”).

Feministisch icoon?

Deze boodschap veroorzaakte een ware mediahype en Tyra Banks werd onthaald als een waar feministisch icoon. Tyra leerde een belangrijke les: het is oké om je emoties te tonen, het is zeker geen zwakte. Toen Tyra 9 á 10 jaar geleden America’s Next Topmodel bedacht, was dat met haar grote missie in het achterhoofd. Zelf zegt ze dat de show uit snoep en medicijn bestaat. Het suikerzoete gedeelte is alle glamour van de modewereld. Het medicijn bestaat uit de boodschap en de kans die zij aan die meisjes biedt, een kans die zij anders niet snel zouden krijgen (meisjes uit de ghetto, trailerparken, donkere meiden en meiden met een apart uiterlijk). Daarnaast leren de meisjes ook veel over zaken doen, hoe je een goede zakenvrouw kunt zijn. ANTM was voor Tyra een ‘tool’ om haar missie over te brengen. Jammer genoeg, vinden wij, heeft ze er wel 1 overgeslagen: de acceptatie van verschillende, vollere lichaamsvormen.

Haar volgende project is haar boek ‘Modelland’. Het boek vertelt het verhaal van een 15-jarig meisje dat ondanks haar onzekerheid uitgeroeid tot een topmodel. Het is vast op haar eigen lijf geschreven.

Kiss my fat ass

Haar toekomst

Tyra is heel eerlijk als zij zegt dat ze tevreden is met haar leven, maar gelukkig is ze nog niet. Haar grootse wens is om moeder te worden, het liefst van drie kinderen (hoe voorspelbaar, maar oké). 2012 Moet het jaar voor de moederrol worden, zo vertelt ze in het interview. Bang dat haar roem vergaat is ze niet, zegt ze er nog bij.

Banks vecht voor alle 11- jarige meisjes die zichzelf niet goed genoeg vinden. Ze vergelijkt haar ambitie van die van Walt Disney. Als kind wist zij dat Walt Disney niet achter alle magie zat. Ze is altijd een slimmerik gebleven. Ze studeert aan de Harvard Universiteit, dit jaar verwacht ze haar diploma te behalen.

Zo zie je maar, soms zit er meer achter een hysterische façade. Bij Tyra Banks is dat zeker het geval. Een slimme, gevoelige vrouw die ogenschijnlijk onbedoeld uitgroeide tot een supermodel en dit nu gebruikt om de strijd met haar onzekerheid en de onzekerheden van vrouwen over de hele wereld aan te gaan. Let wel: nog altijd binnen het framewerk van een industrie die haar zo bekend is: binnen de wetmatigheden van de mode – met kleine uitstapjes naar links en naar rechts. Zouden alle kleine beetjes helpen?

Tyra voor I Love You magazine

Lees ook:

Lees ook