Gisteren, tijdens een perspresentatie op de Amsterdam International Fashion Week van Maybelline werd een leuk staaltje technologie geïntroduceerd: een foundation die uit het busje komt als een schuim.

05:52 - 03:31
luistertijd 05:52 - leestijd 03:31

Gisteren, tijdens een perspresentatie op de Amsterdam International Fashion Week van Maybelline werd een leuk staaltje technologie geïntroduceerd: een foundation die uit het busje komt als een schuim.

Dream Nude Airfoam is het antwoord van Maybelline in de strijd tegen die enorme hoeveelheid vrouwen in Nederland (ondermeer) die nog geen foundation dragen. Dit verhaal hoorde ik onlangs ook al bij L’Oreal Paris (beide merken zijn L’Oreal merken), en daar werd zelfs het cijfer van 80% genoemd: foundation-loos. Een gat in de markt dus, een interessante groep consumenten om te overwinnen, om alsnog aan de bruine creme te krijgen.

Waarom geen foundation….

De redenen om foundation te dragen kennen wij BeautyJournaal lezers maar al te goed, sterker nog, ik wed dat menig lezeres niet eens snapt waarom er nog vrouwen zijn die het niet gebruiken. It’s really a woman’s best friend! Maar we snappen ook waar de adder onder het gras zit: kleur en gevoel. En daar is wat voor te zeggen: de hoeveelheid huidkleuren van inwoners van ons land wordt steeds diverser en dan red je het niet met de gemiddeld genomen vijf tinten die een massmarket merk in de drogist (waar toch de meeste vrouwen nog altijd hun make-upaankopen doen) niet. Een keer de verkeerde kleur en je kan het schudden met die zo gewenste herhalingsaankoop. En dan textuur! Foundations die teveel glimmen, die je rimpels benadrukken, die niet voldoende dekken, die plakken, die stinken, die….ach, noem het maar op – teveel of te weinig doen om de vrouw & haar psyche tevreden te stellen.

Maybelline biedt nu voor al die foundation-angsthaasjes een nieuwe technologie die en moet kunnen voorkomen dat je de verkeerde kleur hebt, maar vooral ook de belofte geeft dat je er niets van voelt op je huid, en dat je 100% gegarandeerd een natuurlijke look zult krijgen.

Lucht, water en pigmenten

Hiertoe heeft het merk het volgende gedaan: water met pigmenten gemengd, lucht er aan toegevoegd en vervolgens in een busje gestopt. Het bewijs moet een lichter dan lucht perfectie geven en hiervoor draagt het een testbewijs aan waarbij zowel een cupje met airfoam foundation gevuld werd als een cupje met ‘klassieke’ foundation en beiden werden aan een luchtballon gehangen. Raad eens? De ballon met airfoam steeg op, de andere niet. Hmm…we moeten zelf ook maar eens de proef op de som nemen. Want veronderstel Maybelline stiekem in de airfoam behangen luchtballon heliumgas had gedaan en in de ander niet? We speculeren maar…

Schudden voor gebruik

The proof is in the pudding, we zijn gaan testen. Oh lala, dat viel niet mee! Het begint al dat je eerste toefjes met foam kan weggooien omdat er nog te weinig kleurstof in zit. Je moet echt heel goed schudden voordat je start. Als je goed kijkt, zie je ook dat het aanvankelijk wittige bolletje steeds meer kleur krijgt op je hand. Alsof de pigmenten reageren met licht of zo? Daarna kom je er al snel achter dat er veel uitkomt. Automatisch verspreid je het eerst op je handrug en begin je met je vingers wat te wrijven omdat je toch substantie wilt en geen foam. De foam lost dan al snel op en wordt waterig en lijkt wel op te lossen – net zoals stylingfoam – na eenmaal wat wrijven kun je al snel heel weinig overhouden en moet je het meteen over je haar verspreiden. Wat nu, hoe krijg je dat op je gezicht? Een nieuwe toef tussen twee handen nemen en dan maar met een inzeepbeweging je gezicht gaan bewerken? Geen goed idee, omdat het zo nattig is.

Nat, de kwast helpt….

Nu denkt Maybelline natuurlijk dat non-foundation-gebruikers die lichtheid wel lekker vinden. Wellicht….als het water en zeep is of een reiniger, maar dit is bedoeld om erop te houden, in te smeren, kleur te geven, te camoufleren. We leren van Maybelline’s make-upartist Clayton dat je de toef op je handrug het beste met een kwast kan bewerken om het ook met de kwast op je gezicht aan te brengen. Inderdaad, dat werkt het mooist. Maar….dan is wel het effect van werken met het gevoel van foam natuurlijk weg.

Toch is die foam er vooral om die luchtigheid aan de foundation te geven, lichtheid op je huid, het niet voelen zitten. Hij is licht en luchtig, dat klopt. Maar net zo licht en luchtig is L’Oréal Paris’nieuwe Lumi Magique foundation. Echt waar. En die zit gewoon in een glazen pompflesje en komt er heel makkelijk en smeerbaar uit. Het eindeffect op de huid is precies hetzelfde.

Plakkerig, later poederig

Heb je er nog een dagcrème onder zitten, dan is het helaas onvermijdelijk dat je toch nog een tijd lang een plakkerig gevoel op je huid hebt. Nadien wordt het poederachtig. En dan moeten we toch concluderen: het is en blijft foundation.

Wij houden wel grapjes en zullen de airfoam foundation dan ook vanuit dit oogpunt bezien. Je betaalt er ook wel de meeste centjes voor, van alle Maybelline foundations: € 14,99. Te koop vanaf februari 2012.

Goed om te weten: voor donkere huiden zijn er ook kleuren!

Bekijk hier een grappige Amerikaanse tutorial over dit product.

Overigens heeft Shu Uemura (tegenwoordig ook onderdeel van het L’Oreal concern) enkele jaren geleden al een foam mousse uitgebracht, de UV Under Base Mousse. Grappig om te weten, toch?

Lees ook