Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een nieuwe topische formule met vitamine E bijzonder effectief is en kan bijdragen aan het beperken van huidschade door UV-straling.

04:57 - 02:58
luistertijd 04:57 - leestijd 02:58

Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat een nieuwe topische formule met vitamine E bijzonder effectief is en kan bijdragen aan het beperken van huidschade door UV-straling.

Van vitamine A weten we inmiddels al heel lang dat het ultraviolette straling kan absorberen en daardoor bijzonder effectief is bij het voorkomen van huidschade door UV-straling. Het nieuwe onderzoek doet echter vermoeden dat crèmes en lotions waarin vitamine E in de vorm van tocotriënol en tocopherol is verwerkt, veel effectiever kunnen zijn. Tocotriënol en tocopherol zijn leden van de vitamine E familie en worden vooral gevonden in granen, kokosolie, druivenpitolie en palmolie.

Volgens onderzoek

“De huid preventief behandelen met een formule waarin vitamine E is verwerkt, beschermt de huid in hoge mate tegen UV-straling. De delen van de huid die behandeld waren met de formule reageerden veel minder op de UV-straling dan de delen van de huid die waren behandeld met een formule waar vitamine A in was verwerkt, of een formule waar geen enkele werkzame stof aan was toegevoegd. Een formule waar significante concentraties tocotriënol en tocopherol in zijn verwerkt zijn een veelbelovende strategie om de schade aan de huid door UV-straling te beperken”, zo staat in het onderzoeksrapport.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door een team van de Universiteit van Milaan, werden 30 proefpersonen gebruikt, allen mensen met een huid die zeer gevoelig was voor zonlicht. Er werd getest met een crème waarin 10% tocopherol en 0,3% tocotriëtol was verwerkt. Ter vergelijking werd gebruik gemaakt van een traditionele vitamine A crème en een crème waarin helemaal geen werkzame stoffen zaten. Tevens bleven delen van de huid onbehandeld. Van alle testpersonen werd steeds 2 vierkante centimeter van de rug behandeld met de verschillende crèmes, waarna de rug werd blootgesteld aan een van tevoren vastgestelde hoeveelheid zonlicht. In een vervolgstudie werden de crèmes gebruikt op de arm van 15 verschillende mensen, waarna een vergelijkbare test volgde. Na afloop werd de huid onderzocht op schade door UV-straling.

De resultaten van het onderzoek, die werden gepubliceerd in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, stellen dat tocotriënol vele malen werkzamer is dan het veel vaker gebruikte tocopherol. Het is dus erg belangrijk, zo blijkt uit het onderzoek, welke vorm van vitamine E gebruikt wordt. Tocotriënol is tot voor kort nauwelijks onderzocht, maar nu blijkt dus dat de stof van groot nut kan zijn in zonneproducten, moisturizers en andere huidverzorgingsproducten.

BeautyJournaal, tot slot: de goede eigenschappen van vitamine E zijn al meerdere decennia bekend, maar het wordt duidelijk dat er telkens nieuwe afgeleiden gevonden worden (dan wel ontwikkeld…) die nog beter werken, en dat is fijn om te horen. Vitamine E wordt trouwens in cosmetica ook vaak gebruikt als conserveringsmiddel.

Nagekomen, 4 februari 2012:

Het bovenstaande stuk riep bij onze lezers nogal wat vragen op, waarvoor we ir. Hans Brand hebben geraadpleegd. Zo vroegen wij ons af waarom de vitamine e-stof getest was tegen vitamine a, omdat a juist uv-schade veroorzaakt. Hans Brand laat ons per email weten: ‘De stellingen dat je geen vitamine A-zuur in zonnecosmetica toepast is een open deur: het is bij wet strikt verboden, evenals het triglyceride van vitamine A-zuur (tretinoïne). Er is dan ook sprake van een onjuiste interpretatie.

Je kunt met vitamine A-zuur adverse effecten veroorzaken, en als je dat met tocotrienolen kunt onderdrukken, dan is dat niet verkeerd. Vitamine A-zuur is één van de meest agressieve producten die we kennen, en is dan ook een prima standaard. Psoralenen zijn nog gemener, maar deze induceren irreversibele genetische schade: ze hechten zich fotochemisch aan thymine (één van de vier kernzuren, de opbouwende bestanddelen van ons DNA).

Carotech is een van de belangrijkste leverancier van tocotrieniolen (Tocomin). Tocotrienolen komen onder andere voor in palmolie, en geven palmolie haar rode kleur. Dat geeft gelijk ook de beperking aan: de rode kleur van tocotrienolen zijn nogal eens een bezwaar. Voor de meeste consumenten moet een cosmetische crème, ook een zonneproduct, wit zijn, en daarom wordt een rode kleur door het gebruikte tocotrienol afgewezen. Spruitjes mogen ook niet blauw zijn, en wortels zijn per definitie oranje (ofschoon de originele wortels paars waren). Dit onderzoek is niet nieuw, maar bevestigt wel eerder onderzoek. Tocotrienol werkt dus goed, zo blijkt, maar het heeft een keerzijde en dat is de kleur.’

Lees ook:

Lees ook