Hoe kan steil haar na een chemokuur terugkeren als een bos krullen? Deze vraag werd recentelijk gesteld in de Volkskrant.

01:55 - 01:09
luistertijd 01:55 - leestijd 01:09

Hoe kan steil haar na een chemokuur terugkeren als een bos krullen? Deze vraag werd recentelijk gesteld in de Volkskrant. Hoogleraar dermatologie Martino Neumann van het Erasmus MC geeft antwoord.

Kankerpatiënten die een chemokuur hebben ondergaan verliezen hun haar. De haren vallen uit doordat een deel van de haarwortels wordt vernietigd. Omdat de stamcellen geen schade ondervinden, kan het haar later weer aangroeien. Dan wil het wel eens voorkomen dat patiënten met steil haar krullend haar terugkrijgen, ook wel ‘chemokrullen’ genoemd.

Hoe ontstaan ‘chemo krullen’?

Haar bestaat uit keratine, een eiwit dat wordt geproduceerd door celen in de follikels, de haarzakjes. Krullen ontstaan door de manier waarop de keratineketens met zwavelbruggen aan elkaar zijn gekoppeld. De kapper die een permanent aanbrengt, verandert eerst de moleculaire structuur van het haar door met een chemisch middel een deel van die zwavelbruggen te verbreken.

Daarna worden de haren gekruld, waarna met een andere substantie de bruggen op de gewenste plekken worden hersteld. Iets vergelijkbaars vindt plaats na een chemokuur. Maar dan niet op, zoals bij de kapper, kunstmatige wijze maar als gevolg van een lichamelijke reactie op het vergif dat de cellen binnendringt.

Chemotherapie richt zich op snel delende cellen en daartoe behoren, naast tumorcellen, ook de follikelcellen. Deze cellen herstellen zich wel weer, maar zijn daarna niet meer de oude.

De zwavelbruggen worden op een andere manier gevormd. Pigmentcellen hebben een grotere resistentie tegen het chemogif, hierdoor blijft de haarkleur wel hetzelfde. Een paar extreme gevallen daargelaten.

Zo is er wel eens een zwarte man bij wie na chemotherapie rood haar begon te groeien. Of grijs haar valt uit en de oude haarkleur keert terug. Maar dit zijn extreme gevallen.

Lees meer:

 

Lees ook