Ongeveer 30% van de in Nederland verkochte borstimplantaten van de Franse fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) is bij Amsterdamse privéklinieken en ziekenhuizen bij vrouwen ingebracht.

02:34 - 01:32
luistertijd 02:34 - leestijd 01:32

Ongeveer 30% van de in Nederland verkochte borstimplantaten van de Franse fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) is bij Amsterdamse privéklinieken en ziekenhuizen bij vrouwen ingebracht. Dit meldde het Parool op maandag 9 januari.

We wijdden al eerder een artikel aan dit veelbesproken onderwerp. Uit onderzoek van RTL Nieuws worden nu meer cijfers bekend over het aantal vrouwen in Nederland met deze implantaten. Bij de Jan van Goyenkliniek in Amsterdam zijn tot het jaar 2002 364 vrouwen ermee geimplanteerd, in het VU Medisch Centrum 89 en in het Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam 140. De Boerhaave Kliniek voerde tot 2002 77 operaties uit met PIP-implantaten, in kliniek De Lairesse waren er 8 operaties. Dit zijn alleen Amsterdamse cijfers. De Jan van Goyenkliniek heeft overigens in 2010, toen dit nieuws ook al eens naar buiten kwam, alle patiënten opgeroepen voor een uitgebreid medisch onderzoek, zo weet BeautyJournaal uit betrouwbare bron.

PIP fabrikant

De Franse fabrikant maakt sinds 1991 borstimplantaten en was een van de goedkoopste aanbieders. Om kosten te besparen werd gebruik gemaakt van een illegaal soort siliconengel wat eigenlijk bedoeld is voor industriële toepassingen. Deze gel kan het beschermende omhulsel aantasten, met een onstekende en lekkende prothese als gevolg. Dat dit gebeurde was overigens niet bij de klinieken bekend.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Eind 2011 sloeg de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in Nederland alarm, nadat medische autoriteiten in Frankrijk 30.000 vrouwen hadden opgeroepen hun PIP-implantaten te laten verwijderen. In Nederland zijn momenteel 1000 tot 1400 vrouwen in het bezit van PIP-implantaten, meldt een radio bericht op woensdag 11 januari. De Nederlandse overheid roept deze vrouwen op om de implantaten te laten verwijderen.

De PIP producent ging eind vorig jaar failliet, nadat het 300.000 paar siliconen wereldwijd had verkocht. Ook de Nederlandse distributeur ging vlak daarna failliet. In Nederland zijn PIP-implantaten ook op de markt gebracht als M-implants.

Vandaag meldde het ANP nieuwsbulletin op de radio dat naar schatting 1000 tot 1400 vrouwen PIP implantaten moeten verwijderen. Lees hierover ook meer op de site van het IGZ, daar staat ook een lijst gepubliceerd van klinieken in Nederland die PIP hebben gebruikt. En bekijk ook deze lijst van de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie – met klinieken die PIP gebruikten.

Bekijk hieronder de videodocumentaire waarin BeautyJournaal een vrouw volgt die na borstkanker PIP implantaten kreeg en ze nu laat verwijderen:

[media id=166 width=620 height=350]

Lees ook