Gezicht Grove porien

Vergrote poriën, kun je ze minder zichtbaar maken?

Soms denk je: ik kijk niet meer in de spiegel! Vooral vergrootspiegels verdwijnen diep onder in de la. Terwijl je vroeger zweerde bij dit soort spiegels omdat je werkelijk elk oneffenheidje de kop in wilde drukken. En ook nog het heilige geloof had dat er voor elk probleem wel een oplossing bestond. Tegenwoordig weet je wel beter. Bovendien lijkt het wel of die poriën groeien waar je bij staat! Als je dan ook nog weet dat ze alleen maar groter worden door de toenemende huidverslapping, ben je af en toe in staat om gillend naar de dermatoloog te rennen en onmiddellijk een laserbehandeling, peeling of wat dan ook te eisen. Heel begrijpelijk, grove poriën ontsieren het gezicht. Ze vallen op, het oog trekt er al snel naartoe. Hoe egaler je huid eruit ziet, hoe prettiger we dat vinden om naar te kijken.

Verslapte poriewandjes

‘De oorzaak van grove poriën is simpel’, vertellen dermatologen ons. ‘Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in de huid af. Hierdoor vermindert ook de stevigheid van de poriewandjes. Talg, make-upresten en andere vormen van vervuiling die erin achterblijven, rekken de poriën als het ware op, waardoor ze in hogere mate zichtbaar blijven. Ook de zweetklieren in de huid vergroten, en door het slapper worden van de huid komen ze meer aan de oppervlakte te liggen.’ Ook op jongere leeftijd komt het voor, het heeft dan echt met je huidtype te maken: bij de vettere huid zie je het vooral. Door een verhoogde talgproductie staan de poriën meer open.

Er zijn een aantal werkzame stoffen die een beetje helpen de poriën schoon te houden en iets te verkleinen. Let daar op, als je cosmetica koopt.

 • Fruitzuren (maar ook melkzuur en glycolzuur). Ze zorgen ervoor dat de dode huidcellen versneld opgeruimd worden, waardoor de poriën schoner blijven. Fruitzuren worden toegepast in gelmaskers of lotions.
 • Retinol (een vitamine A-zuurderivaat). Deze stof heeft net zoals fruitzuren het vermogen om de celvernieuwing een prikkel te geven waardoor dode huidcellen minder snel tot verstopping leiden. Bovendien geeft retinol het collageen een prikkel waardoor ook aan de stevigheid van de huid gewerkt wordt.
 • Niacinamide, ofwel vitamine B3 heeft sterk huidbarriere versterkende eigenschappen, maar is ook in staat om bacterievorming op de huid af te remmen, wat een vettere huid zeker ten goede komt.
 • Vitamine C in gestabiliseerde vorm geeft de elastische weefsels in de huid een prikkel en draagt zo bij aan het afremmen van huidverslapping.
 • Siliconen. Siliconen zijn vooral ideaal in zogenoemde porieverminderende producten. Ze leggen een flinterdun laagje over de huid waardoor poriën minder zichtbaar zijn. Bovendien voorkomt het laagje dat vuil uit de buitenlucht en/of make-up in de poriën zakt, dat er anders voor zou zorgen dat ze zichtbaarder worden. Gebruik hiervoor alleen producten die speciaal als pore minimizers bedoeld zijn.
 • Uv-filter. Zo’n filter dient ondermeer om het proces van collageen- en elastineafbraak onder de invloed van uv-straling te vertragen, en helpt dus tegen huidverslapping op de langere termijn.

Tip

Wees voorzichtig met te ‘rijke’ anti-verouderingscrèmes. Ze kunnen zoveel vetstoffen en glanspigmenten bevatten, dat de conditie van je huid alleen maar slechter wordt en alles zelfs erger lijkt dan het is. Gebruik crèmes met een matterend effect, het liefst voor een gecombineerde huid. Grove poriën gaan toch vaak hand in hand met een huid die nog redelijk wat talg produceert.

Wat een huidspecialiste voor je doen?

Vanzelfsprekend kun je ook een bezoek aan de huidspecialist brengen: een schoonheidsspecialiste of een dermatoloog. De schoonheidsspecialiste doet in zekere zin hetzelfde als wat je thuis al doet. Maar ze kan nog nauwkeuriger de poriën schoonmaken en een iets sterkere peeling geven die de huid grondiger gladmaakt. Bovendien kan ze het collageen een lichte prikkel geven zodat die zich weer iets verdikt. Hoe steviger de huid blijft, hoe minder de poriën kunnen uitzakken.

De dermatoloog kan een chemische peeling toepassen. De sterkte daarvan is afhankelijk van het gewenste resultaat. De peeling zorgt er niet alleen voor dat de huid voor langere tijd weer heel schoon is, maar de poriën zullen ook aanzienlijk krimpen en de huid zal weer steviger aanvoelen. Het mechanisme achter een peeling is dat die de huid zo sterk irriteert, dat er vanzelf meer collageen aangemaakt wordt. Het is het principe van het creëren van een wond: als de huid gewond raakt, reageert die daarop met de vorming van collageen om de wond weer dicht te maken. Bovendien haalt een chemische peeling een flinterdun laagje van de huid af. Hij zal hierdoor vervellen en eronder wordt een frisse huidlaag zichtbaar.

Laserbehandelingen werken volgens hetzelfde principe, en leveren een warmte-effect waardoor de steunweefsels iets in elkaar krimpen. Daarnaast zorgt de verwarming van de huid ervoor dat de poriën weer goed schoon worden en bacterievorming wordt afgeremd. De dermatoloog kan ook een medicinale crème op basis van vitamine a-zuur voorschrijven. De huidconditie knap er zichtbaar van op. Fijne lijntjes en rimpels verminderen aanzienlijk, poriën verkleinen, de huid wordt steviger. Ook pigmentvlekken worden gereduceerd. Omdat het een medicijn is, zijn er ook bij-effecten: je moet erg oppassen met uv-straling omdat dat juist weer pigmentvlekken kan veroorzaken en roodheid van de huid. Afdekken met een uv-filter (minimaal spf 15) is dan belangrijk – ook in de winter.

Bekijk ook deze film over behandeling van onder meer de porien.

Nieuwe mogelijkheden met licht

Proberen crèmes de huidconditie te verbeteren met stofjes, de nieuwe generatie licht-apparaten probeert dat op basis van sterke warmte te doen. Door warmte krimpen de zachte weefsels iets, waardoor de huid er wat strakker uit gaat zien, en krijgen celfuncties een prikkel om weer harder te gaan werken. Zo kunnen collageen- en elastiene in de huid toenemen, wat ook resulteert in een mooier huidoppervlak. Bij de huidspecialiste kun je kiezen uit IPL (Intense Pulsed Light) of laser. Het zijn geconcentreerde lichtbundels inverschillende sterkten. Maar je kunt mildere vormen daarvan tegenwoordig ook voor thuisgebruik kopen. Er zijn nu LED-apparaatjes (Light Emiting Diode) bijvoorbeeld met een rood of blauw lichtspectrum. Van blauw licht is bekend dat het een zuiverende werking heeft op de huidconditie. De huidteint- en structuur verbeteren en de hoeveelheid bacteriën op de vettere huid die pukkels kunnen veroorzaken (en indirect vergrote poriën) nemen af. Dergelijke verbeteringen worden ook gerealiseerd met behandelingen op stroom (laag frequent of soms hoog frequent). Bekijk hier een film die we erover maakten.

Sinds kort is er ook een apparaat te koop voor thuisgebruik waar een milde van laser in gebruikt wordt (fraxel lasertechnologie), zoals de Philips ReAura. Laser is sterker dan IPL of Led. Dit apparaat maakt de huid warm in de diepte en kan zo allerlei huidverslappende problemen aanpakken, evenals rode haarvaatjes (couperose) en pigmentvlekken. Omdat het de celvernieuwing stimuleert zal de huidtextuur opknappen omdat ze egaler wordt, en de structuur weer steviger wordt. Hierdoor worden ook grovere poriën minder zichtbaar. Bekijk ook deze film met gebruikers van Philips ReAura eens.

30+ en opeens weer een vette huid?

Als je rond je dertigste of daarna ineens weer een vettere huid krijgt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Dieet kan een rol spelen, verkeerd cosmeticagebruik, maar vaker spelen hormonen een rol. In dat laatste geval krijgen dan de mannelijke hormonen de overhand. Mocht je huid weer vetter worden, kies dan aangepaste producten voor de vettere, volwassen huid. Deze verzorging houdt meer rekening met het feit dat je ook meer hydraterende en kalmerende stoffen nodig hebt, dan de huid van een tiener met een vette huid. Producten voor de jonge huid zullen jouw huid teveel uitdrogen. Reinig je huid twee keer per week extra met een reinigend masker ( klei of algen) of een peeling op basis van zuren. Gebruik geen gewone zeep maar een speciaal voor de vette huid ontwikkeld reinigingsproduct of alkali vrije zeep. Van binnenuit kun je de huid ondersteunen met een vitamine B-complex. Het glimmen van de huid kun je zichtbaar tegengaan met zogenaamde blottingpapers. Dit zijn een soort vloeipapiertjes die je over de glimmende delen kunt halen waardoor de huid direct gematteerd is. Natuurlijk hebben matterende crèmes ook nut. Bedenk wel dat een vette huid op jouw leeftijd ook positieve kanten heeft. Je zult dan minder snel rimpels ontwikkelen! Wat de huidtherapeute voor je kan betekenen, lees je hier.

Tip: producten voor een vette/acne huid hoeven niet per definitie olie-vrij te zijn. Lees hier maar waarom.

Make-up tips

 • Koop een serum of primer waarin lichtverstrooiende pigmentjes zitten die het huidoppervlak onmiddellijk glad, strak en stralend maken. Daar overheen kun je dan je dagcrème aanbrengen (liefst een die ook zo’n egaliserend effect geeft), of, in het geval van de primer, je foundation.
 • Foundations en poeders helpen ook heel goed om poriën minder zichtbaar maken. Zorg ervoor dat ze niet teveel glanzen, omdat glans allerlei oneffenheden kan versterken. Matterend of satijnglans is het mooist. Gebruik het liefst een olievrij product. Bekijk deze foundations eens en lees deze tips om pukkels door foundation te voorkomen.
 • Let er bij foundations en poeders goed op dat de kleur wegvalt op je huid, hij moet dus precies matchen. Een te donkere kleur gaat in de porien zitten en valt teveel op.
 • Laat zeker foundations altijd zeker 5 tot 10 minuten goed intrekkengoed intrekken in de huid voordat je verder gaat met je make-up. Als de foundation eenmaal verwarmd is door de huid, kun je beter zien of hij gelijkmatig is aangebracht.
 • Gaat je foundation in de loop van de dag toch glanzen? Dep je huid dan af met een tissue of blottingpaper. Wrijf niet en smeer er ook niet meer foundation op, voordat je afgedept hebt. Lees dit artikel over foundation-valkuilen maar eens!

Lees hier nog een aantal peelingtests van ons testpanel:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

21 reacties

 • @ Marcella, Dit betreft ook geen “thuisproduct” Ik ben het met je eens dat het fruitzuur uit de winkels niet eens lijken op de dermatologische cosmetica.

  MEDITOPICS-serie

  Rosenberg Skin Clinic – Binnen de huidtherapie bestond de behoefte aan een productserie die wat betreft werkzaamheid, prijs, exclusiviteit en presentatie voldoet aan de door de huidtherapie gestelde eisen. Na intensieve samenwerking tussen huidtherapeuten, cosmetologen en dermatologen heeft dit geresulteerd in de ontwikkeling van de Meditopics productserie. De serie is speciaal gemaakt voor de problematische huid (droog, ouder wordend, acné), is hypo-allergeen en bevat indien mogelijk geen kleur- en geurstoffen. De serie bevat onder andere crèmes, (kant en klare-)peelings, huidreinigers, lotions, een sunblock en een vloeibare make-up op waterbasis. De Meditopics-producten zijn exclusief voorbehouden aan huidtherapeuten en dermatologen en zult u niet aantreffen op andere verkooppunten, hetgeen zeer belangrijk is voor de samenwerking tussen beide diciplines.

 • Ons kun je ook vinden op Facebook: Pascaud Experience Institute Maaseik. De AHA Peelings kosten op het moment daar in een 3/4 uurs behandeling € 67,50 (Openingskortingen nog t/m 31 december 2012) We zitten vlak over de grens bij Roosteren, Sittard in het Belgische Limburg. Idd klopt het dat je na 1 fruitzuurpeeling al een mooi resultaat kunt hebben, ligt inderdaad aan de algehele conditie van de huid. Wij bouwen de AHA Peelings in een kuur op en starten met de AHA op Lactic acid basis 15 en 30% en gaan daarna over na de AHA’s op Glycolic basis oftewel suikerriet, 30 en 50%. Dit zijn ongebufferde peelings die je niet zomaar op de huid kan laten zitten en totaal niet te vergelijken zijn met thuisproducten en de percentages hiervan. Ook is deze kuur een mooie voorbehandeling voor het ‘grotere werk’ de TCA Peeling waarbij je een totale vervelling krijgt binnen de 7 tot 10 dgn. Je peelt de huid als het ware voor. Ik ben altijd een voorstander om dit stap voor stap op te bouwen. Waar ik wel een vraag over heb is #DTV
  Waarin zitten die grote verschillen van percentages van de AHA’s en klopt het dat dit met verschillende merken niet met elkaar te vergelijken valt? Is het niet appels met peren vergelijken? Wij hebben namelijk vaker clienten in de salon die zeggen dat ze al eens eerder dit soort peelings hebben gehad en zich dan een hoedje schrikken bij wat ze voelen ij onze lactic acid 15% ????????? vreemd, want zij spreken dan ook over percentages van boven de 50%

 • @ Nathalie, je kunt ons ook vinden op Facebook en aanstaande zaterdag 23 juni hebben we open huis van 11-15 uur.

 • Helaas niet naast mijn deur, maar het is een overweging waard. Ik neem binnekort contact op.

 • Beste Nathalie, mijn ANBOS erkende dermasalon zit in Den Dolder, 10 minuten van CS UTRECHT, 2 straatjes lopen vanaf station Den Dolder Je bent van harte welkom voor gratis advies.

 • Meestal is 1 behandeling voldoende. Dat hangt van de conditie van de huid af. Bij hevige acne zijn soms meerdere behandelingen een must. Ditzelfde geldt ook voor de duurdere behandelingen. Wij gebruiken Meditopics die uit de dermatolgiehoek komt. Deze medische cosmetica is veel minder duur omdat er geen reclame voor gemaakt wordt en alleen door dermatologen en huidspecialisten/therapuiten wordt gebruikt. Je kunt de productenvoor thuis bekijken in de webwinkel

 • Ik zie dan 1 behandeling 50 euro kost, maar hoeveel behandelingen heb je nodig?

 • Ja ik vind het ook niet goedkoop hoor, want er komt ook nog een cleansing milk, 24 uurs creme en een speciaal serum bij, wat ongeveer totaal op 300 euro uitkomt!

 • Ik vind het aardig aan de prijs. In mijn huidpraktijk geef ik Meditopics AHA fruitzuur behandeling van 50% en 70% voor € 50.-
  Daarbij een flinke tube voor thuis van 5% of 10% fruitzuurgel € 15.- SPF, vette creme voor € 25.- Eventueel huidsupletie Dermonyl van Bonusan € 26.-

 • Is niet duur. De behandeling kost (adviesprijs) € 185,- voor de Professional Peeling incl. voorbehandeling van 10 ampullen thuis en nabehandelingssetje (SPF30, vette creme)

 • Hallo Nathalie, dit kun je laten doen in een Pascaud salon, Pascaud VIP salon of in een Pascaud Experience Institute. Op http://www.pascaud.com zie je waar jouw dichtsbijzijnde Pascaud specialist zit. Ook nu ik een half jaar later ben nog steeds tevreden en krijg nog steeds complimenten over mijn huid NU. Ik ben wel de Pascaud Collagen Boosterbox blijven innemen (Hoogwaardige nutriceuticals/voedingssupplementen) die de tekorten in de huid aanvullen waardoor de huid in de beste toestand komt om optimaal collageen/elastine aan te maken.

 • Mijn poriën zijn aanzienlijk kleiner geworden door de Pascaud Professional Peeling. Een peeling die vooraf gaat aan een 10 dgs ampullenkuur van retinol (2%) en AHA (13%) waarbij de huid al voorgepeeld wordt. Retinol van binnenuit naar buiten en AHA van buitenaf naar binnen. De 10e dag krijg je dan de TCA (Trichloorazijnzuur) peeling waarna een totale vervelling plaatsvindt ongeveer vanaf dag 3/4. Wel belangrijk natuurlijk is om de huid goed te hydrateren en te voeden en te beschermen na deze behandeling. Ik ben er zéér tevreden over! In 2010 had ik deze behandeling ook laten doen, maar het verschil met nu is dat mijn huid beter herstelt omdat ik sinds toen de Nutriceuticals van Pascaud ben gaan gebruiken. Die ondersteunen op een biologische manier de aanmaak tot collageen. Dus rimpelopvulling van binnenuit en ook de poriënstructuur wordt mooier.

 • Mineralogie heeft de perfecte oplossing. Invisibly Matte een transparante poeder die poriën optisch verkleinen en je huid een mooie matte finisch geeft. Zelfs te gebruiken op een oudere huid. Bevat Kaolien, een natuurlijke klei die talg absorbeert en de poriënstructuur optisch verkleint. Daarnaast zorgt Rozemarijn voor een verstrakkende en verstevigende werking. Heel mooi aan te brengen als een ‘veil’ over elke kleur, liquid foundation, loose of pressed foundation. Te gebruiken met het bijbehorende sponsje, de Kabuki Brush of de Mineralogie Deluxe Brush of Dome Po

 • Ik zweer bij AHA fruitzuurgel 5% of zelfs 10% en de needle skinroller. Deze beide producten kan iedereen thuis gebruiken

 • hoi tom, die naam heb ik al eerder horen vallen, bij peter velthuis, toen wij de film over kraaienpootjes en rimpels (https://www.beautyjournaal.nl/2011/06/micro-botox-tegen-kraaienpootjes-een-100-werkzame-methode/) maakten. en inderdaad, ik heb het ook al eens ergens gelezen voor acne/vette huid (bekijk dit artikel erover:https://www.beautyjournaal.nl/2009/08/kan-botox-acne-verminderen/) . pas je het zelf ook al toe? lijkt me heel interessant. de amerikaanse arts leslie baumann vindt het overigens totale onzin om botox daarvoor in te zetten, zoals je kan lezen in het item wat wij erover schreven.

  ps: waar werk je tegenwoordig, begreep dat je niet meer bij Bergman klinieken werkt?

 • Nieuws uit Singapore; collega Woffles Wu heeft veel succes met het verminderen van talgproductie en daarmee verkleinen van de poriën met heel oppervlakkige injecties met zeer lage doses Botox..

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.